Met het vervliegen van Cahors-Bressols, een marathonvlucht met morgenlossing, sluit het oude duivenseizoen voor de afdeling Limburg. Voor deze wedvlucht waren 862 duiven ingemand welke op zaterdagmorgen om 8 uur werden gelost. Het weer op de losplaats en vluchtlijn was goed en er stond een kalme noordoostenwind.

Cahors
In hetzelfde weekend werd ook internationaal Perpignan ZLU vervlogen en ook daar zou het net als Cahors een echte marathon vlucht te worden. Op zaterdag bereikten van beide vluchten geen duif haar (Nederlandse) huishaven. Thei Wolfs uit het kerkdorp Maria Hoop in Midden-Limburg, had voor deze laatste marathonvlucht 12 duiven ingemand. Hij speelt zijn oude duiven op totaal weduwschap en het uitzoeken van de doffers, welke hij wilde inmanden was redelijk makkelijk. Ze voelden goed aan en stonden nog goed in de veren/pennen. Nochtans waren er verschillende bij, die eigenlijk te lang hadden gerust. Toch maar inmanden en zien of het toch goed uitpakt, dacht Thei. Bij de duivinnen was het iets moeilijker. Er waren diverse duivinnen bij welke op het punt stonden om te leggen. Het is moeilijk om de duivinnen zo lang goed te houden, liet Thei weten. Ze lopen toch makkelijk aan. Uiteindelijk vond hij maar één duivin goed genoeg om in te manden. Bij het inmanden liet clubgenoot John van Heel, die de duiven in de mand zette, weten dat die ene duivin er perfect op stond en prima aanvoelde. Achteraf bleek dat ze haar tweede pennetje in de mand had geruid.

Goed voorgevoel
Thei had toch hoge verwachtingen om een vroege duif te kunnen pakken. Op zondagmorgen was hij dan ook al om 5.30 uur opgestaan en na snel een hapje te eten ging hij naar buiten om te gaan passen. Alles was al in gereedheid gebracht. Plots vlogen er enkele bosduiven op en er dook een duif tussendoor. Het was de duivin welke op Cahors was ingemand en om 6 uur 17 werd ze geregistreerd. Vlug even melden en hij begreep al snel dat het een hele vroege moest zijn want op de meldlijst van de afdeling stond nog geen melding. Zijn duivin liet een winnende snelheid berekenen van 997 m/min. en dit voor een afstand van 866 km. Ze zou haar baas weer een onvergetelijke dag bezorgen. Eerder dit jaar mocht Thei al Provinciaal en Nationaal Dax Sect. 1 winnen.

De winnende duif
De overwinnares draagt ringnummer Nl20-1656141. Als jaarling had ze een aanval door een roofvogel net overleeft waardoor ze maar weinig de mand had gezien. Dit jaar ging ze mee op Bordeaux (morgenlossing) en won de 294e Prov. tegen 3.059 d. En nu zou ze de duif van Hub Moors uit Roosteren (4 km kortere afstand) 1 uur en 33 minuten voor blijven. Ze had in de mand haar tweede pennetje geruid. Thei had de rui iets kunnen vertragen door vanaf de langste ’s morgens en ’s avonds bij te lichten. Voor de duiven de mand in gingen voor Cahors had Thei ze maar kort bij de partner gelaten. Zo ook de zegevierende duivin. De winnende duivin werd gekweekt uit een doffer van eigen oude soort x een duivin van Jos Hermens uit Echt.

Tweede overwinning
Voor de 67-jarige Thei is de provinciale zege op deze pittige Cahors een afsluiting van een seizoen om niet snel meer te vergeten. Thei wist op voorgaande marathon vluchten van de afdeling al diverse keren kopduiven en fraaie series te pakken. Zoals 24e en 41e Tarbes (937 d), 30e Bergerac (2.256 d), 59e Bordeaux (3.059 d), 92e Dax (1.558 d) En als klap op vuurpijl twee provinciale en daarbij ook een nationale zege. 1e Prov. en 1e Nat. Dax S1 (4.795 d) en nu 1e Prov. Cahors (862 d).
Verder klokt Thei nog vier duiven en deze winnen de 66e, 86e, 111e, 149e Prov. Inmiddels zijn alle twaalf duiven weer thuis. Twee ervan waren licht gewond en de doffer, een van zijn favorieten, welke maandag avond thuiskwam was flink gehavend en had een gebroken poot. De noordoostenwind zorgt ervoor dat de duiven vrij laag vliegen en sommige obstakels als draden en vooral prikkeldraad kunnen fataal zijn.

Tot Slot
Thei was van hele gebeuren nog een beetje onder de indruk. Zoiets maak je niet vaak mee. Twee prestigieuze overwinningen in een seizoen is iets waar velen alleen maar van kunnen dromen. Voorlopig staat hij in de afdeling als 9de genoteerd voor het hokkampioenschap marathon. Thei, van harte gefeliciteerd met deze mooie en tevens tweede overwinning !!!

 

Marcel Görtzen