Een nationale of sectorale overwinning behalen is voor iedere marathonduivenliefhebber een wens. Om op één vlucht zowel de eerste als de tweede duif te klokken in je sector is heel bijzonder en komt zelden voor. Dit overkwam vader en zoon Schoonen uit Bergen op Zoom. Niels was nog in het lokaal om duiven voor een korte vlucht in te manden toen hij door zijn vader Simon werd gebeld dat hij al een duif van Bergerac had. Een hele bijzondere ervaring! En de tegenstand op een vlucht als deze is groot. De marathonliefhebbers spelen hun beste duiven op St. Vincent, wat de originele losplaats was voor dit concours. Wat is het verhaal en wie is de liefhebber achter de winnende duif? Hieronder staat de tweede helft … Lees gerust verder …

Het seizoen
Dit seizoen is gestart met 38 weduwnaars en 8 paters. Daarnaast zitten er zoals gezegd 8 kweekkoppels. De programma duiven zijn de eerste week van februari gekoppeld en de marathonduiven in de tweede week van februari. Alle vliegduiven brengen 2 jongen groot.
Als het seizoen start gaan alle vliegers mee op de vluchten die de afdeling organiseert. Na een opleervlucht hebben de duiven Quievrain, Niergnies, Morlincourt en tweemaal Melun gehad.
De duiven krijgen voer van het merk Mariman. In het seizoen krijgen ze twee andere sportmengelingen en een sportmengeling van Mariman. Deze worden door elkaar gemixt. Hiervan krijgen ze in de ochtend en ’s avonds een eetlepel. Op de zondag krijgen ze zuivering met Biergist en Lookolie. In het winterseizoen krijgen ze Mariman Standaard. De duiven krijgen verder snoepzaad en pinda’s zodra de afstanden groter worden of zoals dit jaar er veel vluchten zijn met veel kopwind.
Medisch gezien krijgen de vliegduiven op zondag en maandag BS met Belgasol van Belgica de Weert en na een pittige Issoudun, zijn de duiven gekuurd tegen het geel en de koppen.
De duiven komen alleen bij de dierenarts voor de verplichte enting en er worden geen natuurproducten gegeven.

De Beleving
De duivensport wordt bij de familie Schoonen echt beleefd als hobby en de druk van het presteren is er niet. Natuurlijk willen we vanaf vlucht één in het snuitje van de uitslag staan, maar … dat is geen moeten. De omgang met de duiven het hele jaar is het mooiste wat er is.
Is het gezin betrokken bij jullie hobby? Niels: ‘Sinds 2019 is mijn vader alleen … na het overlijden van mijn moeder. Mijn zwager John Doeland en zijn kleinzoon Silvan zijn in 2020 lid geworden van de combinatie en werd er gespeeld onder de naam Schoonen-Doeland. Sinds 2021 zijn zij op eigen naam verder gegaan en vanaf 2022 spelen wij weer onder de naam S. Schoonen & Zoon. Mijn vrouw Debby Schoonen speelt onder haar eigen naam vanaf ons huisadres te Lepelstraat ook zij speelt de programma vluchten en marathon vluchten. Er wordt op dit moment niet echt samengewerkt met andere liefhebbers, wel worden er jaarlijks een aantal bonnetjes aangeschaft om wat nieuw bloed in te kunnen kruisen.’
Wat is er zo mooi aan de duivensport? Simon en Niels: ‘Het totale plaatje: De omgang met de duiven van kweken tot spelen. Verder de spanning van de vluchten. Daarnaast doen wij het een en ander op de vereniging. Simon is penningmeester, ikzelf ben secretaris, Debby is centrumleider en concourspenningmeester/rekenaar. Om het gehele gebeuren op de vereniging in goede banen te leiden is erg leuk.
Heb je nog een leuke anekdote omtrent deze overwinning? Niels: ‘Vader Simon was in eerste instantie niet blij met de verplaatsing naar Bergerac. Toen het ook nog van een middaglossing veranderde in een ochtendlossing achtte wij onszelf al kansloos voor een goed resultaat. Uiteraard snappen we de keuze van het NPO om de duiven vroeg te lossen. En achteraf blijkt dat onze duiven toch hun mannetje staan met een ochtendlossing.’

Tot Slot
Wat zouden jullie nog graag kwijt willen in de reportage? Simon: ‘Door een hele zware adeno/coli uitbraak waren er 28 van de 81 jonge duiven gestorven. De moed zakt je dan behoorlijk in de schoenen. Het adeno/coli virus was in de regio een groot probleem bij vele melkers. Tel daarbij op dat de oude duiven ook niet naar huis te krijgen waren, zolang de jonge ziek waren, dan is dit toch een hele mooie opsteker. En een droom die uitgekomen is! De eerste in de sector was een droom maar 1e en 2e is onwerkelijk … maar toch werkelijkheid!’
Simon en Niels, van harte gefeliciteerd met deze mooie dubbele overwinning. Leuk om op een ochtendlossing zo onverwacht te schitteren. Doe eens wat vaker hier aan mee … het zijn prachtige vluchten!