Een nationale of sectorale overwinning behalen is voor iedere marathonduivenliefhebber een wens. Om op één vlucht zowel de eerste als de tweede duif te klokken in je sector is heel bijzonder en komt zelden voor. Dit overkwam vader en zoon Schoonen uit Bergen op Zoom. Niels was nog in het lokaal om duiven voor een korte vlucht in te manden toen hij door zijn vader Simon werd gebeld dat hij al een duif van Bergerac had. Een hele bijzondere ervaring! En de tegenstand op een vlucht als deze is groot. De marathonliefhebbers spelen hun beste duiven op St. Vincent, wat de originele losplaats was voor dit concours. Wat is het verhaal en wie is de liefhebber achter de winnende duif? Lees gerust verder …
De winnende liefhebbers
De winnaars van sector 1 zijn Simon Schoonen (76 jaar) en zijn zoon Niels (45 jaar). Bij Simon zitten de duiven … hij woont in Bergen op Zoom en Niels woont in Lepelstraat. Uiteraard geniet Simon gezien zijn leeftijd van zijn pensioen. Hij was onderhoudstimmerman van de woningstichting. Niels is Projectadviseur Bodem bij Heijmans Infra in Rosmalen. Niels: ‘Ik houd me bezig met het uitvoeren van bodemonderzoeken en het begeleiden van bodemsaneringen. Mijn beroep is milieukundige begeleider.’
Simon is geboren in een duivenmelkersfamilie; vader en ooms hadden duiven. Simon wilde niet met zijn vader samen in combinatie spelen en is in 1972 nadat hij getrouwd was voor zichzelf gaan spelen. Niels heeft onze hobby daardoor van jongs af aan met de paplepel ingegoten gekregen en ging altijd al mee het hok in en naar de vereniging. De eerste duiven kwamen, zoals in die tijd van de beginjaren van Simon als duivenliefhebber ging, van collega liefhebbers uit de buurt en jaarlijks werden er wel bonnetjes van goed spelende liefhebbers uit de buurt aangeschaft.
De vliegduiven hebben ongeveer 11 meter duivenhok tot hun beschikking. Dit hok is verdeeld in vier afdelingen: 2 afdelingen zijn voor de programma duiven. Hierop kunnen 20 koppels gehuisvest worden en 2 afdelingen hiervan zijn voor de marathonduiven ook hier zitten 20 koppels op. Aan de achterkant van het tuinhok zit een hokje met daarin plek voor 8 kweekkoppeltjes, ook hier is het een mix van programmaduiven en marathonduiven.
Naast het eerder genoemde tuinhok staat nog een hokje met drie afdelingen. Hierin zitten in 2 afdelingen de jonge duiven. De jongen van de programma- en marathonduiven zitten door elkaar en deze worden ook allemaal verduisterd. In de derde afdeling zitten wat gepensioneerde doffers waar we in het verleden veel plezier aan hebben beleefd en een 8 tal paters. Deze paters zijn jonge doffers van vorig jaar waarvan ze het zonde vonden om deze weg te doen.
In hun huidige stam zitten duiven van Ronald Geerdink, J.E. van Tilbeurgh uit Lepelstraat, Debby Schoonen, Petrus van Genegen en het eigen soort wat in 50 jaar is verzameld en opgebouwd.
De winnende duif
De winnende duif is ‘de 620’ van 2018. Het is een kras doffertje met witte pennen en wat wit op zijn borst. Een klein schuchter doffertje maar een vaste waarde in de fondploeg. Het bijzondere is dat de 2e nationaal, ‘de 126’ van 2016 de opa is van ‘de 620’.
De duiven worden op weduwschap gespeeld.
Waar komt deze duif uit? De dubbele winnaars van sector 1: ‘Van vaders kant is het soort van clubgenoot Johan van Oers met ons eigen soort en van moeders kant zit er soort in van Ronald Geerdink Hoogerheide en zijn broer Phillip Geerdink. We zien in deze duiven nazaten van ‘De Vale Marathon’ en een duif van Wim en Martien van Houten. Daarnaast is er nog een doffer van Ko van Dommelen te zien in de stamkaart.’
De 2e nationaal, ik zou hem ‘Opa’ noemen (red.), komt uit een doffer van het eigen soort met een duivin van Ronald Geerdink. Deze duivin van Geerdink heeft een duivin van Wim en Martien van Houten als moeder.
‘De 620’ van 2018, de winnende doffer, won eerder al vijf prijzen van de vijf maal zetten op de marathonvluchten. Hierbij zat onder meer de 251e nationaal Dax tegen 5.612 duiven.
… wordt vervolgd …
Recente reacties