Om 7.20 uur op vrijdagochtend werd het startsein gegeven voor de Internationale vlucht uit Narbonne. In het gebied waar de deelnemers van de Fondunie 2000 wonen werd de snelste duif geklokt door Sil van Vliet uit Ter Aar. Een dorp ten Noord Oosten van Alphen a/d Rijn. Sil heeft de overstap naar de ZLU-vluchten gemaakt om eens te kijken hoe dat bevalt. Hij maakt een geweldig seizoen door met prachtige uitslagen. Een bekroning is de overwinning op Narbonne in de Fondunie 2000. Nationaal zat deze duif 5e tegen ruim 6.200 duiven.

Narbonne Fondunie 2000
In het concours van de Fondunie waren 1.586 duiven mee. De lossing was om 7.20 uur op vrijdagochtend. Sil van Vliet uit Ter Aar had de snelste duif van het concours. Hij klokte zijn winnende duif om 10.24 uur op een afstand van 1.014 km. Zo komt de winnende snelheid op 843 mpm. Hij had hiermee een nipte voorsprong op de eerste duif van Arjan Beens uit Genemuiden. Arjan pakte het zilver en het brons op Narbonne. De Top 10:
1. Sil van Vliet, Ter Aar
2. Arjan Beens, Genemuiden
3. Arjan Beens, Genemuiden
4. Jan Doppenberg jr., Voorthuizen
5. Willem Mulderij, Wierden
6. Jelle Jellema, Nijverdal
7. Gebr. Brugemann, Assendelft
8. Vincent Vork, Noorden
9. D. Ruiter, Lutjebroek
10. Kaptein-Soetenbroek, Akersloot
Jelle Jellema heeft 14 duiven ingemand en 11 prijzen gepakt. Op plaats 12 heeft hij zijn tweede duif. Henk Wegh had 4 duiven mee en drie prijzen (13, 63 en 87).

De winnende liefhebber
De winnaar van Narbonne in de Fondunie 2000 is de 23-jarige Sil van Vliet uit Ter Aar. In het daglijks leven is hij werkzaam bij het plaatselijke waterschap in de buitendienst. Hij houdt zich bezig met het nalopen van dijken, gemalen inlaten en alles wat nodig is om het watersysteem in functie te houden.
Sil is in de duivensport terecht gekomen door zijn vader en broer. Deze mannen hebben ook duiven. Sil: ‘Ik ben er zodoende bij betrokken geraakt. Mijn vader en broer vliegen programma. Als mensen vragen waarom ik als enige de marathon vlieg, zeg ik altijd maar, dat ik degene ben met het meeste verstand.Van wie kwamen de eerste duiven? Welke bekende rassen hadden deze duiven als achtergrond? Deze jonge topper: ‘Rassen bestaan niet. Hoogstens een goede familie of lijn. De eerste duiven kwamen vooral van de inmiddels overleden plaatsgenoot Ben van Kempen en nog wat mensen uit de buurt. Tegenwoordig probeer ik wel eens een gerichte aankoop uit bewezen duiven.
Mijn duiven zitten in een zolderhok van bij elkaar zo’n 8 meter.’

De winnende duif
Sil over zijn winnende duif: ‘De winnende duif is een jaarling duivin die ik gekweekt heb uit mijn beste duivin van de laaste jaren. Die goede duivin heb ik 9x op de middaglossing gespeeld en 9x gepakt. Ook was zij afgelopen jaar de 2de beste duif over 3 jaar bij de Marathon Noord. De vader heb ik bij Jac. van de Bosch uit Hengstdijk gekocht en is een zoon van de 1ste nationaal Bordeaux. De winnende duivin is op een groot jong en verse eieren ingekorfd. Geen ideale stand voor een duivin dacht ik, maar blijkbaar kan dat dus ook. Ze is ook gespeeld om Agen ZLU en kwam toen tegen het donker aan toch nog net thuis ze pakte toen een staartprijsje.

Het seizoen
Sil over de opbouw van het seizoen: ‘Ik begon het jaar met 80 vliegduiven en ik kweek ook zo’n 80 jongen. Naast de vliegduiven heb ik 9 koppels kwekers. De ene helft van de vliegers is met de kerst gekoppeld en hebben de 1ste ronde van de kwekers uitgebroed. De andere helft is 3 weken later gekoppeld en hebben de tweede ronde van de kwekers uitgebroed. De betere vliegers mogen hun eigen jongen groot brengen. Ook de winnende duivin heeft in die periode jongen groot gebracht.
Als jong wordt alles al zoveel mogelijk gespeeld. Het liefst moet alles Fontenay (480km) hebben gehad. Als jaarling moeten ze nog steeds zoveel mogelijk vliegen. In het begin van het seizoen heb ik ze een aantal weken lang 2 vluchten in de week laten vliegen … dus op zaterdag en op dinsdag. Zodra de 2 nachten mand begint gaan ze nog maar 1x per week mee. De jaarlingen hebben twee dagfond vluchten gevlogen en de overjarige één. Zodra ze hun eerste marathon gehad hebben breng ik ze alleen zelf nog kleine stukjes weg.
Ik voer de mengelingen van Peter Theunis. Niet dat ik dat heel bijzonder voer vind, maar ik laat samen met mijn vader een broer een heel pallet komen en dat is gewoon makkelijk. Welk voer je voert vind ik sowieso maar bijzaak. Ze krijgen het hele jaar dezelfde mengeling. Er gaat al jaren niks meer over het voer. Ik vind het maar onzinnig gekloot en de duiven eten het nog minder graag ook. Afgelopen jaren deed ik nog wel eens Forte- Vita van Travipharma door het water, maar daar ben ik dit jaar ook mee gestopt. Ik geef dus eigenlijk helemaal geen bijproducten alleen veel mineralen en grit.’
Wat doet u aan medische begeleiding? Onze winnaar van Narbonne: ‘Zo min mogelijk. Ik heb al een paar jaar niks aan het geel gedaan. Een paar weken voor Pau heb ik op advies van De Weerd iets voor de ornithose gegeven. Alleen geloof ik niet dat de duiven daar veel van opknapte. Ik zag geen verschil in ieder geval. De duiven worden alleen standaard voor de start van het marathonseizoen gecontroleerd door een dierenarts. En anders alleen als ik het niet vertrouw.’

… wordt vervolgd …