In zijn tweede jaar waar Sil van Vliet zich helemaal toelegde op de ZLU-vluchten, won hij niet alleen veel kopprijzen, maar won hij ook enkele pretentieuze kampioenschappen. Zo werd hij Keizer op de Grote Fond bij de ZLU en won hij de West Europese Marathon, in het jaar van de Olympiade omgedoopt in West Europese Olympiade Marathon. In 2023 had Sil op de Internationale Vluchten een heel sterk seizoen. Dat is natuurlijk een understatement van grote omvang. We zijn al weer toe aan het slot van het verslag over dit geweldige seizoen van onze Topper uit Ter Aar. Ook dit laatste deel beginnen we met een paar toppers.

De toppers van Barcelona en St. Vincent
Op Barcelona won Sil de 53e nationaal tegen 4.832 duiven. De doffer die deze mooie prijs won is ‘Paul’. Deze duif is gekweekt door Paul Scharleman. Hij heeft hem gekweekt uit een eigen doffer en een duivin van Martin Wijtman uit Bodegraven. Op de laatste Internationale vlucht won ‘Paul’ nog een prachtige prijs en wel de 37e nationaal Perpignan tegen 4.633 duiven.

Een week later won onze kampioen uit Ter Aar de 12e en 38e nationaal St. Vincent ZLU tegen 2.532 duiven. De 12e nationaal werd gewonnen door ‘de 947’ van 2020. In 2022 won deze doffer de 7e nationaal Perpignan tegen 3.805 duiven. Zijn vader won de 9e nationaal St. Vincent en komt uit een doffer van wijlen Ben van Kempen met een Eijerkamp-duivin (kleindochter Drogba). De moeder van ‘de 947’ won verschillende mooie prijzen op de middaglossing. Hier zat de 17e nationaal St. Vincent bij. Zij is een dochter van stamvader ‘De Elfpenner’ (Jan Lases) met een duivin van W. van Rijn, geleend van Leo.
De 38e nationaal St. Vincent ZLU werd gewonnen door ‘de 955’ van 2021. Deze duivin won in 2022 de 22e nationaal Agen ZLU bij de jaarlingen. Zijn vader is ‘de 20e Nationaal Pau’ van wijlen Ben van Kempen. Moeder van ‘de 955’ is een dochter van de 1e nationaal Bordeaux van Jac. van den Bosch uit Hengstdijk. Zij is moeder van meerdere kopvliegers.

Het afgelopen en toekomstige seizoen
Wat is je kracht dat je dit sterke seizoen hebt gehad? Sil: ‘De afgelopen twee jaar zijn het dezelfde duiven die het goed doen. Dit zijn gewoon bewezen duiven die het blijkbaar goed blijven doen.’ Wat zou er kunnen gebeuren dat het volgende seizoen tegenvalt? Sil: ‘Ik heb nu de goede oudere duiven op de kweek gezet. Dan moeten nieuwe duiven opstaan. Dat is niet te makkelijk en ik ga nu volledig op het nieuwe hok. Het is afwachten of dat goed gaat.’
Hoe kijk je in het algemeen terug naar het afgelopen seizoen? Sil: ‘Erg tevreden natuurlijk. Ik ben blij met de grote kampioenschappen. Je hebt je aangewezen duiven nodig en die lieten het zien. ‘ Heb je een kweekkoppel die afgelopen seizoen als goed koppel boven is komen drijven? Sil: ‘Een echt topkoppel heb ik niet echt. Ik koppel veel om. Meerdere kwekers geven met verschillende partners goede nazaten.‘
Wat zijn je doelstellingen voor het komende seizoen? Sil: ‘De lat moet ik nu niet te hoog leggen. Ik hoop dat het nieuwe hok goed bevalt en dat er weer nieuwe jonge duiven opstaan.’ Welke duiven zijn je favorieten voor het komende seizoen? Sil: ‘De duif die de 10e nationaal Agen JL won, daar zie ik veel in. Het is een duif naar mijn hand.’ Ga je dingen anders aanpakken het komende seizoen ivm het vorige seizoen? Sil: ‘Volledig op het nieuwe hok. Dat is al een heel verschil. Verder krijgen de duiven dezelfde verzorging.’

De Beleving
Sil vertelt verder: ‘Ik zie de duivensport als een leuke hobby, waarin ik graag wil winnen. Mijn vader en broer hebben ook duiven, dus wij hebben het vaak over de duiven. Ik heb verder geen vaste liefhebbers waar ik mee samenkweek of dat soort dingen.
Het mooie aan de duivensport is vooral het competitieve en de omgang met de duiven vind ik zeker ook mooi. Het is toch de uitdaging om de duiven zo goed mogelijk te verzorgen en dan een mooie duif te pakken.’
Wat kan er beter in de duivensport? Sil: ‘Bewust zijn dat we goed laten zien dat we onze duiven goed begeleiden naar de vluchten toe. Daar heel open over zijn.’

De toppers van Perpignan
Na twee iets mindere vluchten vanuit Marseille en Narbonne, was Perpignan weer van grote klasse. De vluchten Marseille en Narbonne werden gekenmerkt door, in verhouding, veel regen. Op Perpignan had hij weer een geweldige uitslag. Sil won de 19e, 33e, 37e en 47e nationaal Perpignan tegen 4.633 duiven. De duif die de 19e nationaal Perpignan won is ‘de 984’ van 2021. Deze duivin komt uit een zoon van de 1e nationaal Bordeaux van Jac. van den Bosch. Uit hem komen meerdere kopvliegers, zoals de 5e nationaal Narbonne 2022. De moeder van ‘de 984’ komt van AP Overwater. Zij komt uit ‘De Suizer’ (o.a. 9e nationaal Bordeaux) met ‘Miss Turbo Dax’ (1e nationaal Dax).
De 33e nationaal Perpignan werd gewonnen door ‘de 199’ van 2021. Zij is een dochter van stamvader ‘De Elfpenner’ van Jan Lases met een duivin van Gerard en Bas Verkerk (kleindochter van ‘Lady in the Dark’ van Gerard Schalkwijk.
De derde duif van Perpignan was de eerste duif van Barcelona, zie het begin van dit deel van de reportage.
De vierde duif van Perpignan is gekweekt door Theo Wijfjes.

Tot slot
Zo komen we aan het eind van de reportage over het geweldige jaar van de duiven van Sil van Vliet. Hij won hele mooie kampioenschappen bij de ZLU (1e WEOM en Keizer Grote Fond), werd Aangewezen Generaal bij de Fondunie 2000 en was de beste ZLU-speler van Noord en Zuid Holland. Hij had 6 duiven bij de eerste 20 nationaal op de ZLU-vluchten, waarvan 4 bij de eerste 10. Een jaar om nooit te vergeten.
Volgend jaar gaat hij helemaal over naar de tuinhokken. Het is spannend of dat goed uitpakt. Als het hok goed in elkaar zit (en daar lijkt het wel op) dan zullen de resultaten wel op niveau blijven. De kwaliteit van de duiven is top. Het blijft natuurlijk wel de vraag of er ieder jaar weer voldoende goede duiven gekweekt worden. Dat heeft niemand in de hand. Het grote voordeel is wel dat er in Sils kweekhok voldoende kwaliteit zit. Hierin heeft hij wel een groot voordeel ten opzichte bijna alle andere liefhebbers. Er is meer dan voldoende basis om de successen verder voort te zetten.
Sil, ik wens je veel succes in het komende seizoen, en ik blijf je met veel belangstelling volgen.