In zijn tweede jaar waar Sil van Vliet zich helemaal toelegde op de ZLU-vluchten, won hij niet alleen veel kopprijzen, maar won hij ook pretentieuze kampioenschappen. Zo werd hij Keizer op de Grote Fond bij de ZLU en won hij de West Europese Marathon, in het jaar van de Olympiade omgedoopt in West Europese Olympiade Marathon. In 2023 had Sil op de Internationale Vluchten een heel sterk seizoen. Dat is natuurlijk een understatement van grote omvang. Hieronder staat al weer deel 3 van het verslag over dit geweldige seizoen van onze Topper uit Ter Aar. We beginnen met een paar toppers.

Topduiven van Pau
Op de eerste vlucht van het Internationale programma won Sil de 2e, 5e, 9e nationaal Pau tegen 3.934 duiven. Met de derde duif heeft u in het vorige deel kennis gemaakt. Deze duivin werd duifkampioen van onder andere het Samenspel Noord en Zuid Holland.
De eerste duif van Pau is ‘de 923’ van 2021. Zij won de 2e Nationaal Pau tegen bijna 4.000 duiven. Vorig jaar won ze als jaarling een staartprijs op Agen ZLU. Haar ouders zijn ‘De 034’ van 2018 en een dochter van ‘De Elfpenner’, de stamvader van de duivenstam van Sil. ‘De 034’ won verschillende mooie prijzen, waaronder 28e Dax tegen 1.857 duiven en de 21e Narbonne tegen 1.382 duiven. Hij komt uit twee duiven van wijlen Ben van Kempen. Ook de oma van moederskant komt van Ben. Het is ‘de 610’ die menig topper heeft als kind of kleinkind. Zij komt uit de Duifkampioen van de Kring Leiden van Ben met een dochter van ‘Daan’, de 1e Internationaal Agen van Jos Pepping.
De 5e nationaal Pau werd gewonnen door ‘de 959’ van 2020. Deze duivin werd 12e Nationale Asduif. Dit behaalde hij, omdat hij onder meer op Perpignan de 284e nationaal won en op St. Vincent ZLU de 445e prijs nationaal. De vader van ‘de 959’ komt van Bennie Homma. Hij is ook de (groot)vader van andere goede vliegers. De moeder van deze topvlieger op Pau is een duivin van Tim Hage. Zij is ook de moeder van ‘de 925’, die dus Duifkampioen werd bij het Samenspel Noord en Zuid Holland.

Het seizoen
Vanaf het begin van het marathonseizoen waren de duiven van Sil ‘goed te pas’. Sil vertelt: ‘Vanaf de eerste vluchten liep het lekker. De eerste vluchten geen duif verspeeld.’
De duiven krijgen voer van Peter Theunis. Sil: ‘Ik probeer zo min mogelijk te wisselen met de samenstelling van het voer. Ik denk dat ze daar meer stress van hebben dan voordeel. In het voer doe ik standaard een handje P40 en meerdere soorten grit. Aan medische begeleiding doe ik niks preventief. Ik heb sinds 2019 niet meer tegen het geel gekuurd. Ik heb nog wel eens voor ornithose gekuurd. De duiven worden eens per jaar door de dierenarts gecontroleerd en wel als de marathonvluchten beginnen. Verder alleen als ik denk dat ze wat mankeren. Maar dat is niet vaak. In allerlei soorten producten zie ik niets.
Ik heb bijvoorbeeld de helft van de duiven gekuurd om ‘de koppen’ schoon te krijgen en de andere helft heb ik niet gekuurd … ik zag geen verschil. In 2023 heb ik ze dus niet zo maar een kuur gegeven. Afgelopen seizoen waren de vluchten Marseille en Narbonne met wat natter weer, het liep ook wat minder en enkele duiven hadden bruine neusdopjes. Ik heb toen wel het hele hok een korte kuur van 2 dagen gegeven tegen ornithose. Op Perpignan had ik weer een prima uitslag: 4 duiven bij de eerste 50 nationaal en 13 prijzen van de 24 ingezette duiven.

De Toppers van Agen ZLU bij de jaarlingen
Op Agen speelt Sil de laatste twee seizoenen de meeste van zijn jaarlingen-ploeg. Dit jaar waren dat er 45, een derde hiervan won prijs. De eerste drie wonnen een dikke prijs 1:100: 10e, 26e en 43e nationaal Agen JL tegen 5.297 duiven.

De eerste duif was ‘de 639’ van 2022 (uiteraard).  Deze topper won ook prijs op Narbonne. Deze doffer heeft als vader ‘de 942’ van 2020. Deze doffer won zelf mooie prijzen op Agen ZLU (tweemaal) en Brive. Hij komt uit een doffer van Vincent Vork, die 11 prijzen won op de marathonvluchten met de duivin van Tim Hage, die moeder is van twee toppers van Pau 2023, die de eerste alinea van dit deel. De moeder van ‘de 639’ komt van Gerard en Bas Verkerk. Opa van moederskant is ‘Olympic Fire Eyes’, Olympiade Duif voor de Dagfond met vier geweldige prijzen:

  • 3e Chateauroux tegen 14.602 duiven
  • 3e Pont St. Maxence tegen 13.116 duiven
  • 6e Bourges tegen 9.742 duiven
  • 6e Argenton tegen 7.374 duiven

Opa van moederskant is van het soort van De Smeyter-Restiaen (Uit De Cas, 1e Internationaal Pau 2015 met ‘Pouli Barça’).
De 26e nationaal Agen ZLU werd gewonnen door ‘de 668’. De vader van deze topduivin komt van Frank Zwiers. Hij komt uit ‘Kian’ (5e Nationaal Tarbes en soort van Mark van den Berg) met ‘De Bonte Lady’ (6e nationaal Bordeaux). De moeder is een dochter van de 1e Nationaal Bordeaux van Jac. van den Bosch uit Hengstdijk. Uit deze dochter zijn al verschillende topduiven gekomen (zie ook de reportage van vorig jaar).
De derde kopvlieger van Agen ZLU is ‘de 651’. Deze doffer won de 43e nationaal Agen ZLU tegen 5.297 duiven. Deze doffer heeft als vader ‘de 930’ van 2020, die zelf meerdere mooie prijzen won, waaronder een kopprijs op Narbonne. Hij komt uit de goede kweekdoffer van Bennie Homma met ‘de 610’ van wijlen Ben van Kempen. De moeder van ‘de 651’ komt ook van Gerard en Bas Verkerk. Hier staat verder niets bij, maar ze zal vast en zeker uit goede duiven komen.

… wordt vervolgd …