In de jaren ’90 kwam in de marathonduivenwereld een jonge duivenmelker uit de Betuwe op. In die jaren kwam hij onze vereniging de bonnen kopen van Ben Kooijman uit Vianen en zijn schoonzoon Ruud Korrel. Deze mannen hadden een goede stam en behoorden tot de top van Midden Nederland en Omstreken. Mede dankzij deze duiven ging Rob met de beste in de afdeling 7 en sector 3 meedoen. Hij won sectorvluchten en pakte af en toe vroege duiven op een ZLU-vlucht, als hij te hooi en te gras mee deed. Nu dik twintig jaar later behoort deze Betuwenaar nog steeds tot de beste marathonspelers van de afdeling 7 op de middaglossing. We hebben het over Rob van Moorselaar uit Wadenoijen. Deze topliefhebber won afgelopen seizoen bijna nationaal Perigueux Hij werd op zeer knappe wijze (de zwaarste vlucht van het jaar) nipt verslagen op de overvlucht. Uiteindelijk mocht dit de pret niet drukken en was het een mooi slot van een zeer sterk seizoen van deze topper. 2018 is een seizoen waar Rob trots op kan zijn! Vorige week schreven we onder meer over het systeem een paar topduiven van hem en nu belichten we nog een paar toppers en de beleving van Rob …

 De Beleving
Naast de duivensport heeft Rob nog een hobby … voetbal. Hij traint het 1e elftal van v.v. Wadenoijen. Hier beleeft hij veel plezier aan. Het is mooi om naast de duivensport een andere te hebben waar je je ei in kwijt kunt. Daarom was ik op voorhand erg benieuwd naar het antwoord op de volgende bekende vraag: Hoe beleef je de duivensport, Rob? Onze kampioen: ‘In de winter maanden besteed ik 5 minuten per dag aan mijn duiven en dat 6 dagen in de week. Vrijdags kom ik nooit bij de duiven. Ik maak ze dan één keer in de maand schoon. Dat kan ook, omdat mijn hok altijd kruk droog is. Als het seizoen begint, dan bouw ik de verzorging langzaam op van een kwartier in het begin tot een half uur. Zodra de duiven los gaan, dat is hier eind maart, dan ben ik als snel een anderhalf uur per dag druk met de  duiven. Vooral in de avond. Zodra de marathonvluchten eraan komen, dus zeg maar half mei, dan gaan de duiven ook  in de ochtend vroeg los. Ik  ben van 5 tot 6 uur bij de duiven en ‘s avonds van 8 tot half 10. Voor de vluchten lap ik de duiven ‘s avonds regelmatig. Is je gezin betrokken bij de hobby? Rob: ‘Eigenlijk niet. Ze vinden het wel leuk maar mijn zoons verklaren me voor gek dat ik om 5 uur op sta voor de duiven.’ Heb je andere liefhebbers waar je mee samenwerkt? Zo ja, wie? Wat doet u samen? Onze Betuwnaar: ‘Jazeker … ik doe eigenlijk alles samen met Hennie Wennekes. Van kweken, trainen, lappen, keuren, ruilen tot elkaar helpen als het nodig is. En veel praten … heel veel praten over de duiven. Wij verzorgen ook samen met Dick van Leur de jaarlijkse kampioenen huldiging bij onze club in Tiel, PV de Verwachting. Hierin krijgen we de vrije hand krijgen van het bestuur. Het is jaarlijks een prachtige gezellige middag/avond met een hapje en een drankje die gezien de opkomst zeer gewaardeerd wordt. Wat is er zo mooi aan de duivensport? Onze voetbaltrainer: ‘Wat is er mooier dan een duif zien aankomen van een vlucht? Natuurlijk is het fantastisch als zo’n duif dan ook nog eens heel vroeg zit!’

Nog enkele topduiven
De laatste toppertjes van deze reportage komen nu aan bod. Als je van alle delen de topduiven op een rijtje zet, moet je tot de conclusie komen, dat Rob beschikt over een sterke vliegploeg. Daarom zal hij ook in het seizoen 2019 weer mee gaan tellen op de vluchten die hij het liefst speelt … de NPO-vluchten. De eerste topper is ‘de 489’ van 2016. Deze doffer vloog o.a. een 18e Perigueux tegen 870 duiven. Zijn vader komt uit twee topvliegers. Vader won de 157e nationaal Barcelona tegen 5.423 duiven en de moeder won op dezelfde vlucht de 430e nationaal. In het NIC Kerkdriel was dat in 2014 goed voor de 1e en 3e prijs. De moeder van ‘de 489’ komt uit een doffer (uit Het Superkoppel) die een 1e in regio 3 won op Aurillac met een dochter van Vince. Deze doffer is 100% van Ben Kooijman. Hij won veel kopprijzen, waaronder de 2de NPO Nationaal Ruffec tegen 9207 duiven in 2003.

‘De 494’ van 2016 won o.a. de 8e Bergerac tegen 1.324 duiven. Zijn vader is een zoon van de net genoemde Vince. Moeder is een dochter van Het Superkoppel.
‘De 495’ eveneens van 2016 won de 42e Perigueux tegen 1.901 duiven. De vader van deze doffer is gepakt door de roofvogel en de moeder is ‘de 129’ van 2009. Zijn won de 430e nationaal Barcelona (3e in NIC) 2014.
‘De 497’ van 2016 won twee mooie prijzen in 2018:
21e Orange tegen 925 duiven
30e Perigueux tegen 870 duiven
De vader is een kleinzoon van de 1e Nationaal Brive 2011 tegen 16.349 duiven. Moeder is een dochter van Vince, die in veel goede vliegers terugkomt.

Tot Slot
Nog enkel vragen over de hedendaagse duivensport voor Rob. Wat kan er beter in de duivensport? Rob: ‘Er kan heel veel beter in de duivensport … dat weet iedereen! Er worden fouten gemaakt op alle niveaus en dat is normaal, want wij maken als melkers ook veel fouten met onze duiven. Ik vind echter dat we elkaar in de duivensport meer moeten gaan waarderen en respecteren. En dat we niet tegenover elkaar maar naast en achter elkaar moeten gaan staan en elkaar steunen en samen optrekken. Bestuurlijk doen mensen in hun vrije tijd en kosteloos hun best om het ons naar de zin te maken en deze mensen moeten we steunen maar ze moeten ook naar de liefhebbers luisteren. We moeten het samen doen! Anders ben ik bang dat de duivensport als een nachtkaars uit zal gaan. Heb je nog een leuke anekdote omtrent dit seizoen? Onze realist: ‘Op de Perigueux van 3 augustus zat ik samen met Hennie lekker op de duiven te wachten. Als ik om ongeveer kwart over negen op mijn telefoon zie dat er een duif is gevallen … om 9.01 uur in Westkapelle. Deze duif zat ongeveer 90 km dichterbij en maakt iets van 45 km per uur. Om even over half tien zitten we zoals altijd een beetje te ouwehoeren … zal ik maar zeggen … we waren tot de conclusie gekomen, dat als er voor 11 uur een duif valt, dat je dan goed meedoet. Nog geen 3 minuten later valt er een duif en zegt Hennie heel droog: ‘Wat is dat nou?’ … Zeg ik tegen Hennie terug … ‘Dat … dat is de 471!’ Hij zegt alleen terug: ‘Ooh’. Pure verrassing !!! Een geweldige ervaring. Deze duif was de 1e duif van heel afdeling 7 Midden Nederland en 2e van geheel Nederland. Een prachtig slot van deze reportage.
Rob … hartelijk bedankt voor alle info en openheid. Veel plezier nog deze winter en veel succes in het komende seizoen !!! Tot een volgende keer !!!