Piet van Straten uit Vianen start ieder jaar als één van de favorieten om Marathon Kampioen te worden in de Afdeling 7 Midden Nederland. Dit heeft niet veel met de grote van het hok of het aantal vliegduiven te maken. In tegendeel … het heeft wel alles te maken met de kwaliteit die Piet op het hok heeft zitten. Een geweldige stam, die hij in ruim tien jaar heeft opgebouwd. Hij heeft ook nog eens geweldige individuele duiven op het hok zitten. Als er onder de deelnemers van Marathon Noord een Duifkampioen-specialist is, dan is het Piet van Straten uit Vianen. Het had al menig keer een duifkampioen van een bepaald seizoen en ook de duifkampioen over drie jaar had hij al eerder. Ook werd hij twee keer tweede met dit kampioenschap. Kortom Piet van Straten is een stabiele topper op de grote fond. Hij speelt alleen de NPO-vluchten, omdat dit voor hem het makkelijkste is qua inkorven. Dit jaar was het misschien iets minder in vergelijking met de eerdere seizoenen. Piet kreeg in de zomer corona. Hij had het flink te pakken en kon zodoende zijn duiven niet zo verzorgen als hij zelf wilde. Het is daarom extra mooi, dat hij ‘de Asduif’ over drie jaar bij de Marathon Noord heeft.

Evaluatie van het seizoen en De Beleving
Wat zijn de mooiste zaken die je het afgelopen seizoen hebt bereikt, Piet? Onze verzamelaar van Duifkampioenen: ‘Ondanks het feit dat ik corona heb gehad, ben ik toch 14e van de afdeling geworden en heb ik de Asduif bij de Marathon Noord over 3 jaar. In 4 jaar tijd heb tweemaal de 1e Duifkampioen en tweemaaal 2e Duifkampioen.’
Hoe beleeft u de duivensport? Piet: ‘Het is een geweldige hobby … daar leef ik voor en natuurlijk voor mijn kinderen en kleinkinderen.
De contacten die je krijgt bij onze hobby zijn ook mooi meegenomen. Samenkweken met liefhebbers. Ik heb veel steun aan plaatsgenoot Willem Visser.
Ik geniet het meeste van vroege duiven pakken … daar verzorg je ze uiteindelijk voor.’
Wat kan er beter in de duivensport? De eigenaar van de Asduif over drie jaar bij Marathon Noord: ‘Veranderingen zijn lang niet altijd nodig. Meestal niet volgens mij. Ik vraag me vaak af: Beslissen de marathonspelers wel over hun eigen spel. Bijvoorbeeld Dax eraf … dat is toch waanzin. Grootmeesters? Wat een raar spel! Als je minder dan 5 duiven mee doet, doe je niet mee, waar slaat dat op!’

Kampioenschappen
2020:
Afdeling 7:  5e onaangewezen en 1e aangewezen
Fondclub ‘Utrecht en Omstreken: 2e onaangewezen en 1e aangewezen
Noordelijke Unie: 2e onaangewezen en 4e aangewezen
Marathon Noord: 2e Duifkampioen over 3 jaar en 8e Middaglossing

2021:
Afdeling 7:  1e Marathon en 1e Duifkampioen
Afdeling 7 Regio: 1e onaangewezen en 1e aangewezen
Fondclub ‘Utrecht en Omstreken: 2e onaangewezen en 1e aangewezen, 2e en 6e Duifkampioen
Noordelijke Unie: 3e Marathon en 2e Duifkampioen
Marathon Noord: 2e Duifkampioen over 3 jaar en 6e Middaglossing

Tot Slot
Heeft u nog een leuke anekdote van het afgelopen seizoen? Piet: ‘De 722’ van 2018 is heel mak. Hij loopt maar om me heen als ik in het hok ben. Hij wil een pinda van me. Hoort hij mij aankomen lopen, dan staat hij me altijd voor de deur op me te wachten.
Tot slot wil ik het volgende kwijt. Ik gun iedereen dat ze winnen, maar als je verliest moet je denken: Je moet ook verliezers hebben, anders kan een ander niet winnen.’  Een mooie wijsheid van ervaren rot in de duivensport.
Nog een mooie anekdote van mijn kant: In het weekend van Bergerac belde hij me op: ‘Jaco, zou ik de Duifkampioen over drie jaar hebben bij de Marathon Noord. Ik heb mijn ‘016’ een paar minuten voor 1 uur gedraaid.’ Ik keek het voor hem na en kon hem met 99% zekerheid vertellen, dat het hem gelukt was. Hij klonk zo trots als een pauw door de telefoon. Prachtig dat een man van 81 jaar nog zo fanatiek kan zijn!
Piet bedankt voor de gezellige middag en nogmaals gefeliciteerd met de Duifkampioen over de jaren 2020-2022. Tot een volgende keer, Piet!