Piet van Straten uit Vianen is een ‘vaste gast’ in het jaarlijkse boek van de Marathon Noord. Hij had al eens de duifkampioen, de Asduif over 3 seizoenen, won een vlucht vanuit Dax en nu won hij de moeilijke competitie van Het Criterium der Azen. Dit behaalde Piet allemaal op de Middaglossing. Het spel wat hij al een kleine 15 jaar speelt.
Dit seizoen waren de prestaties van de duiven van de man uit Vianen uitzonderlijk. Hij was meerdere keren ‘Grootmeester’ op een marathonvlucht in de Afdeling 7 Midden Nederland. Hij is 1e onaangewezen en 1e aangewezen van de Afdeling 7 Midden Nederland geworden. Het laatste onderdeel met grote voorsprong. Verder is hij Keizer Kampioen op de Overnachtfond van de Noordelijke Unie. En voor ons niet geheel onbelangrijk: 1e Criterium der Azen van de Marathon Noord. Wat een seizoen heeft onze sympathieke topper uit Vianen gehad in 2024.

De liefhebber
De winnaar van het criterium is de 84-jarige Piet van Straten uit Vianen. Vroeger was Piet schilder, maar die tijd ligt al even achter hem. Vanaf zijn 12e jaar had Piet sierduiven en na een tijdje is hij overgestapt op postduiven. Buurman Kooijman, eigenaar van een wasserij, had deze duiven en dat wilde hij ook. Zijn broer Jan uit Utrecht is ook altijd een goede speler op de Marathon geweest en heeft ook al vanaf zijn jeugd duiven. De laatste 15 jaar speelt ook Piet alleen nog overnachtfond. Alle jaren vanaf die tijd zit deze topper uit Vianen bij de kampioenen van Afdeling 7 en Fondclub ‘Utrecht’.  Alleen in het corona-jaar was het iets pietsje minder, maar verder zat en zit Piet altijd bij de grote kampioenen. De eerste marathonduiven kwamen van zijn Utrechtse broer Jan en van Henk de Bree uit Soest. Uit deze kruising kwamen geweldige duiven die over meerdere generaties kop vlogen op de nationale uitslagen. Piet: ‘Naast de vaste stam die ik al meer dan tien jaar heb, zijn er nieuwe duiven bijgekomen van Corné van Oeveren (moeder van de 78 met ‘de 9722’) en Cor en Erwin van Wijk. Deze duiven heb ik de laatste jaren erbij gehaald. Verder zit er een duivin van Koos Steenbeek van 2020. Zij is moeder van ‘de 71’, die 3 prijzen in 2024 won.’
De duiven hebben de beschikking over 10 meter hok met 4 afdelingen, één afdeling is voor het nestspel en de kweekduiven (maximaal 6 koppels), twee voor de weduwnaars (24 doffers) en één voor de jongen. Verder staat er een ren voor de weduwduivinnen en een klein mini hokje, eventueel voor 2 vasthoudkoppels. Vorig jaar heeft Pier er nog wat bijgekregen van Benno Kastelein. Eén van deze duiven was de tweede duif van Bordeaux (een jaarling).

Het seizoen
De aftrap van het seizoen 2024 was half maart. Op dat moment werden de duiven gekoppeld. Over de kweekmethode van dit seizoen zegt Piet: ‘In het verleden heb ik te lang op dezelfde stam ingeteeld … denk ik. De laatste jaren heb ik wat duiven ingekruist. De namen van de liefhebbers waar deze duiven vandaan komen, heb ik eerder al genoemd.’ Het vliegseizoen wordt gestart met 20 weduwnaars, 1 nestkoppel en 5 kweekkoppels. Voor zichzelf kweekt Piet meestal 30 jongen. Dit jaar wat minder. Het is goed om te vertellen dat de oude bewezen topduiven geen jong grootbrengen. Als de jongen bij de jaarlingen 14 dagen oud zijn, gaan ze met de duivinnen eraf en zitten de doffers op weduwschap. De duiven zitten het hele vliegseizoen niet in het directe daglicht. Vanaf het voorjaar hangt er groen doeken voor de ramen. Die worden na de vluchten pas weggehaald. Zo creëert de nestor uit Vianen rust op de hokken. De duiven varen er wel bij.
De vliegers gaan vanaf het begin mee, in de afdeling en de africhtingen in Kerkdriel. Tot een maandje voor St. Vincent. De doffers krijgen pas een duivin na een dag of 4, dus niet bij thuiskomst. Als ze samen zijn, mogen ze samen vliegen en badderen. Piet: ‘Op Bergerac doe ik het anders. Op de dag van inkorving om vier uur gaan de duiven bij elkaar en leg ik wat stro in het hok. Dat heeft dit jaar een extra motivatie gegeven, denk ik, ik won de 4e nationaal en werd grootmeester in de Afdeling.
Dit jaar heb ik 22 jongen gekweekt. Daar zijn er nog 14 van over. Er vlogen er 8 in het begin weg van het hok. Ze schrokken van een kat, die ze opjaagde, toen ze nog heel jong waren.
De enige domper van het seizoen was Bordeaux. Ik had er 6 van de 8 in de prijzen en de twee aangetekenden misten. Gelukkig kwamen ze wel thuis rond het avonduur.’

… wordt vervolgd …