Afgelopen najaar eens afgereisd naar Doetinchem. Het kan niemand ontgaan zijn hoe daar gepresteerd werd het afgelopen seizoen: fenomenaal.
Ik praat natuurlijk over Bart van den Bovenkamp, een jonge fanatiekeling met een fantastische stam marathonduiven. Het grootste spektakel voor Bart was toch wel St Vincent. Zijn ‘Jong Moedtje’ haalde een fenomenale 7e plaats van het gehele concours tegen maar liefst 13.236 duiven, tevens goed voor de 2e plaats in de sector tegen meer dan 3000 duiven. Petje af voor zo’n prestatie vanaf Barts woonplaats.

Ik had even een klein bruggetje nodig, want de opa van Jong Moedtje is de fluweelzachte donkerkras doffer ‘de Zwarte Panter’. Over perfecte postduiven gesproken, wat een topkweker is dat!
Bart, die net begon op de fond, zag bij een clubgenoot ‘Van Dommelen’-duiven. Daar was hij erg van gecharmeerd. Dus samen met zijn vader ging hij op zoek naar dit ras. In 2007 waren pa en zoon oplettend en zagen ze in een reportage over Jan Moedt dat hij zeer goed speelde met de ‘Van Dommelen’-duiven. In het najaar gingen ze op pad naar St. Philipsland en daar werd de Zwarte Panter als laatje aangeschaft samen met 3 andere laatjes door Barts vader Gerard. De 3 andere laatjes werden snel verspeeld. Hierop besloten vader en zoon de Zwarte Panter maar vast te houden. Hier heeft Bart zeker geen spijt van gekregen! Hij mag zijn vader dankbaar zijn, want laatje Zwarte Panter bleek later een gouden greep en is zeker uitgegroeid tot de stamvader van hok Bovenkamp!

De Zwarte Panter dankt zijn naam aan zijn prachtige donkergekleurde verenkleed. Ikzelf als schrijver wil er nog even aan toevoegen dat een panter en de duif nog iets gemeen hebben: hun heldere prachtige ogen. Toen ik de Zwarte Panter mocht vasthouden was ik zeer onder de indruk van deze rijk gepigmenteerde ogen en zeer diepe kleur veren. Een belofte voor de kweek, makkelijk zeggen uiteraard omdat ik allang wist wat voor toppers hieruit (na)gekweekt zijn. Qua bouw was de duif ietwat dieper, zeer soepele spieren, geen kleintje maar ook zeker niet te groot. Zwarte Panter heeft een korte voorarm, hierdoor rusten de eerste broekpennen op de rug. Vele goede overnachtspelers mogen dit graag zien bij de overnachtduiven. Dit zou ervoor zorgen dat het de duif minder kracht kost om te vliegen. Er is sprake van een duidelijke verspringing tussen de laatste broekpen en de eerste slagpen, een teken van een echte overnachtduif. De slagpennen zijn mooi breed. ‘Echt zoals het oude fondsoort van bijvoorbeeld Aarden’, vertelt Bart hierbij. De slagpennen blijven lang breed doorlopen. Helemaal aan het eind komt een afronding. Een echte hanger, en zeker geen snelle, spitse pennen. De laatste slagpen is iets lager dan de 9e; dit ziet Bart wel vaker terug bij zijn duiven. De 8e pen en de 9e pen lopen wel gewoon ‘normaal’ over. Over het verenkleed wil Bart nog even toevoegen dat de Zwarte Panter verreweg over het zachtste pluim beschikt van zijn hele hok. Wederom een kwaliteitsverschijnsel.

Goed bloed verloochent zich niet, deze vlieger gaat ook zeker op voor Bart zijn Panter. Jan Moedt heeft veel samen gedaan met Ko van Dommelen. Dus in de Panter zitten bekende ‘Van Dommelen’-duiven. Zijn vader is een volle broer van ‘het Montaubandoffertje’. Dit doffertje won de 2e nat. Montauban. Grootvader via vader is een broer van de alom bekende ‘Paarsborst’. De moeder van de Zwarte Panter is ook een volle zus van de ‘Paarsborst’. Dus deze doffer komt via beide kanten terug op het papier. De moeder van de Zwarte Panter is later nog verhuisd naar Ko van Dommelen. Daar werd zij moeder van de 1e nat. Narbonne ZLU.
En nu komt het puntje bij paaltje. Helaas bevrucht de Zwarte Panter niet meer, maar wat een kweker:

Kinderen:
Baas 40 (2e NPO Bergerac, 7e NPO St. Vincent)
Zusje 41 (6e NPO Limoges)
Moedtje (5e NPO Cahors)

Kleinzoon:
Jong Moedtje: (2e nat. St. Vincent S3, 6e NPO Orange).

Hierbij moeten we in gedachten houden dat er niet veel gekweekt is uit de Zwarte Panter, omdat Barts ruimte beperkt is.
Op het kweekhok vertoeven momenteel 2 kinderen en 3 kleinkinderen van de Zwarte Panter, waaronder prestatieduiven! Dit zal de toekomst worden voor Bart zijn stam. Hij hoopt dat de nakweek in verdere generaties succesvol zal blijven. Maar iets zegt mij dat dat wel goed gaat komen!

Fabian