Dax ZLU werd na twee dagen uitstel een mooie vlucht. Het uitstel kwam door de buien die in de tweede helft van het parkoers talrijk vielen. Aan deze buien zijn we dit voorjaar en zomer wel gewend … al went het eigenlijk nooit. Op zondagmorgen om 7.10 uur werden onze gevleugelde vrienden gelost. De eerste helft van de vlucht hadden de duiven de wind tegen. Vervolgens draaide de wind via Zuid Oost naar Zuid West. In Frankrijk en België maakten de eerste duiven ruim 1.100 mpm. De verwachting was dat in Nederland de snelheid weleens de 1.200 mpm aan kon tikken. Dat gebeurde echter niet. Slechts 3 duiven in Nederland kwamen thuis op de dag van lossing en de rest moest wachten op maandagochtend. In de Fondunie werden door 90 deelnemers 575 duiven ingemand. De plotseling zware vlucht vanuit Pau en de slechte verzorging op Agen hebben hun tol geëist en dat bracht de deelname op Marseille en vooral Dax op een lager aantal uit.
De winnaar in de Fondunie 2000 is Paul van den Boogaard uit het Zuid Hollandse Kamerik. Nationaal haalde hij ook een mooie kopprijs (6e Nationaal tegen 2.120 duiven). Hij klokte zijn winnende duif om 6.02 uur en had een degelijke voorsprong op de nummers 2 en 3: Leo Pronk uit Breezand en Jan Hommes en znn uit Akersloot.

Dax Fondunie 2000
Op de dag van lossing, zondag om 7.10 uur, kwamen er geen duiven door bij de liefhebbers van de Fondunie 2000. In de vroege ochtend brandde het los. Paul van den Boogaard uit Kamerik was de 1e om 6.02 uur op een afstand van 1.029 km. De winnende snelheid komt hiermee op 1.043 mpm. 37 mpm minder snel was de nummer 2: Leo Pronk uit Breezand. Het podium is compleet met Jan Hommes en zijn zonen Nick en Rens uit Akersloot als de nummers 3. Tegen 10 uur waren in Midden Nederland de prijzen al weer verdiend. De Top 10:
1. Paul van den Boogaard, Kamerik
2. Leo Pronk, Breezand
3. Jan Hommes en znn, Akersloot
4. Jelle Outhuijse, Harlingen
5. Piet Heikamp en Marco van Doorn, Zetten
6. Jurrian van Amerongen, Bunnik
7. Jan Doppenberg jr, Voorthuizen
8. Marcel Jansen en Huub Spaan, Ewijk
9. Jelle Jellema, Nijverdal
10. Erik Houter, Vlieland
Leo Pronk had 2 van zijn 3 duiven bij de Fondunie in de prijzen. Tot slot wil ik Erik Houter van Vlieland noemen, die vijf duiven inkorfde, en zijn tweede duif al op plaats 12 had … en dat op zijn afstand en deze duiven moeten ook nog eens als sluitstuk het wad oversteken!

De winnende liefhebber
De winnende liefhebber is zoals gezegd de inmiddels 69 jarige Paul van den Boogaard uit Kamerik. Van beroep is Paul onderhoudstimmerman. In de marathonduivensport heeft hij zijn sporen verdiend. Een paar jaar terug had hij de 1e Nationaal St. Vincent van heel Nederland en ook in het verleden won hij veel vroege prijzen met daarbij 1e prijzen in groot verband, zoals in zijn sector.
Paul vertelt over zijn beginjaren in de duivensport: ‘De start was in 1970 via mijn tweelingbroer Gerard, die als schilder de goot schoonmaakte voor Arie Bijl en daar vier late jongen voor kreeg. Hij had echter al kanaries en zebravinken en ik nam de duiven van hem over. De eerste duiven kwamen verder als krijgertjes van de liefhebbers uit de club. Het was de periode dat iedereen nog het programma spel speelde. Einde jaren ‘80 stapte ik over op het fondspel. De eerste echte fondduiven kwamen via Bert Nijssen Noordwijk. Dit waren duiven met als achtergrond Van Wanroy en Van der Wegen. Via Jaap van der Kamp kwamen Van der  Wegen-duiven van Eijerkamp en duiven van Marien Boudens.
Ik heb een hok van 6 meter lang en 1,80 meter diep in twee delen: op één deel speel ik weduwschap met 16 bakken en een deel voor het nestspel met 20 bakken. Voor dit hok staan rennen. Daarnaast heb ik een hok voor de jonge duiven van 2 bij 2 meter met een grote ren ervoor. Sinds 2019 heeft het oude kweekhok een nieuwe bestemming geekregen. Hier zitten nu 12 bakken in voor de weduwnaars. Het nieuwe kweekhok is 6 meter met 16 kweekbakken.
De huidige stam bestaat uit nazaten van mijn twee stamkoppels: Kweekkoppel 1 en 2. Verder is er een goede inbreng van duiven van andere hokken: Peter Oele uit Oudelande, Baas-Berg uit de Kwakel en Erwin van Wijk uit Benschop. Verder kweek ik soms een samenkweek met goed spelende liefhebbers. Ik heb bijvoorbeeld samengekweekt met Wim Gielen uit Breda. Zijn 1e nationaal St. Vincent (‘Jorg’) tegen mijn 1e Nationaal St. Vincent (‘Sun Attack’). In 2020 en 2021 waren deze duiven de snelste duiven van heel Nederland.’

Het seizoen
Het kweekseizoen wordt gestart met ongeveer 80 vliegduiven. Verder heeft Paul zo’n 14 kweekkoppels. Voor zichzelf houdt hij ongeveer 80 jongen.
De duiven zijn gekoppeld op 21 en 22 februari. Alle vliegduiven brengen een jong groot. Deze jongen komen meestal uit de eieren van de kweekduiven. Na het grootbrengen van het jong gaan ze op weduwschap. Vanaf de start van het vliegseizoen gaan de vliegers elke week mee. Na verloop van tijd worden op het nesthok elke week enkele koppels gekoppeld. De koppeling vind plaats drie weken voor de eerste opdracht. ‘Deze koppels zitten dan tussen de (overige) weduwnaars, maar dat gaat prima’, vertelt Paul. De weduwnaars zijn gekoppeld aan jaarling duivinnen en de nestduivinnen zijn gekoppeld aan jaarling doffers. De oude duiven moeten de prijzen verdienen en de jaarlingen gaan zoveel mogelijk mee om ervaring op te doen. De jaarling duivinnen van nu krijgen als tweejarige als eerste opdracht Agen ZLU. De jaarling doffers van nu worden, als het kan, eenmaal gespeeld op Bergerac of Narbonne.

… wordt vervolgd …