Vanaf december kunt u elke week een deel van de reportage lezen over de Keizer Kampioenen van 2021 van het sterke samenspel, wat de Fondunie 2000 is. Dit zijn Michel Verweij en Peter de Haan. Ze bekroonden hun stabiele seizoen met deze mooie titel, die ze voor de eerste keer in de wacht sleepten. In het illustere rijtje van Jurrian van Amerongen, Gerard Schalkwijk, Jan Hommes en znn, IJsbrand Kaptein en Jelle Jellema mochten zij niet ontbreken. Dat is nu dan ook niet meer zo. De reportage die in het Kampioenenboekje van de Fondunie heeft gestaan, wordt op Het Marathonduivenjournaal aangevuld met onder andere de stamduiven van deze toppers. Met dit keer met voor de derde en laatste keer Milos in de hoofdrol. Deze doffer is ‘still alive’ en wordt dit jaar 20 jaar oud. We beginnen dit deel met een beschrijving van de verzorging van de duiven.
De Verzorging
De duiven worden niet stipt verzorgd. Michel: ‘ik denk dat dit bij nestduiven minder van belang is, dan bij weduwnaars. Die zitten gewoon te wachten tot er weer wat gebeurt op het hok. Nestduiven wennen makkelijk aan onregelmatigheid. De hokken worden tweemaal per dag schoongemaakt, want er zitten relatief veel duiven per m2 en we houden van nette hokken.
De duiven worden gevoerd in de voerbak op de grond. In die voerbak zitten ook de gritten en mineralen. Alleen de laatste drie dagen voor inkorven krijgen de duiven extra in broedbak. Dat extra bestaat uit hennep, snoepzaad, witzaad, mais en pinda’s. In voerbak zit tijdens seizoen gewoon goedkoop vliegvoer (van Piet Schuurman), aangevuld met kuikenopfokkorrel, P40, gerst en, vlak voor grote vluchten, wat vetrijke mengeling van Versele Laga. De duiven krijgen elke dag grit/mineralen mengeling. Dit wordt zelf gemaakt! Er worden meerdere emmers, pikkoeken, gritzakken, maagkiezel, mineralenpoeders en Superbiomix door elkaar gegooid. In vliegseizoen worden drinkbakken iedere dag gereinigd. De rest van het jaar gebeurt dit eenmaal per week. Regelmatig gaat er wat natuurlijks in. Knoflook extract, Oregano, Vitaminen (metname in rui, kweek en na een zware vlucht) en Colinol. Dit laatste gebeurt tweemaal per week bij de jongen. In de rui- en wintertijd krijgen de duiven karnemelk. Driemaal per week tijdens de rui, in winter eenmaal per week.
Tijdens het seizoen houden we niet zo van trucjes. Dat lukt toch meestal niet. Soms wordt paar dagen eerder een jonkie ondergeschoven of juist een jong verkleind. Dat laatste om de rui te remmen.
Medische begeleiding: Buiten seizoen bijna nul. Tijdens seizoen gaan we zeer regelmatig naar dierenarts (dierenkliniek Van der Sluis). Grote doel is niet of nauwelijks antibiotica te geven. Daarom gaan we tijdig naar de dierenarts. Als er dan wat is, zijn we er gelijk bij. Als het nodig is, krijgen de duiven wel medicijnen. Het enige preventieve wat de duiven krijgen, is een geelpil twee weken voor de vlucht en een ornislijmpil de laatste twee dagen voor inkorving. We durven nog niet zonder, omdat het nog te goed gaat op deze manier.
Verder worden de duiven tweemaal per jaar geënt tegen paratyfus. Eenmaal met dode en eenmaal met levende entstof. Daarnaast worden ze geënt tegen paramixo, rotavirus en pokken, dit bij de ouden. De jongen krijgen alleen een enting tegen paramixo en het rotavirus.
De hokken worden ontsmet: Af en toe gaat er een brander door het hok en regelmatig met wordt er met chloor geboend. In seizoen wordt het hok twee keer met een Koudijs blokje uitgerookt. Dit gebeurt een week voor inkorving van belangrijke vlucht. In 2020, het jaar waarin corona ervoor zorgde dat het seizoen opschoof, is er in het voorjaar verduisterd. Normaal wordt er niet verduisterd. Misschien volgend jaar wel weer. Het spel van licht en duister is niet onbelangrijk. Maar dat komt wel heel precies. Als je het doet moet je het stipt uitvoeren. Wat mij opvalt met ons marathonspelletje: In mei zijn de duiven op zijn mooist en dan vliegen we niet op de marathon. Waarom starten we niet eerder? Afgelopen jaar was de eerste ZLU-vlucht in het laatste weekend van juni. Na de langste dag … de rui gaat dan zijn intrede doen. Afgezien van het verduisteren, lichten we de duiven ieder jaar wel bij vanaf begin juli. We houden dan langste dag aan.
Bij jongen zijn de verliezen minimaal. Bij oude duiven valt ook mee, zeker afgelopen jaar. Soms zit er een vlucht bij met heel slecht weer onderweg, dan raken we er ook wel een paar kwijt. Echter ook op een normaal vlot verlopen grote fond vlucht blijft er wel eens een duif achter. Soms ook een echt goede. Vaak zit er een nacht tussen, een nacht vol gevaren. Dan eist de roofvogel zeker ook onderweg z’n tol.
In de winter is de verzorging simpel: De duiven worden soms maar eenmaal per dag verzorgd. Als de duiven door de rui heen zijn, krijgen ze tot bijna 80% gerst. De duiven krijgen tijdens de rui iedere week tot tweemaal toe een bad.
Milos en zijn nazaten (3 en slot)
Het verhaal van Milos gaat verder met twee duivinnen die via moederskant kleindochters zijn van Milos. Het zijn Lady Milos I en Lady Milos II. Hun vader is Robben. Deze rode doffer van 2014 werd 1e Inter- en Nationale Asduif van Pau 2017-2018. Hij won o.a. de 7e en 20e Internationaal Pau (5e en 19e Nationaal). Verder won hij de 39e nationaal Cahors en de 101e nationaal Agen JL ZLU. Hij staat uitgebreid beschreven onder de nazaten van KOPIE TOON. Moeder is Miss Milos, die o.a. ook de moeder is van Milo. In deel 4 wordt zij uitgebreid behandeld. Lady Milos I won de 30e nationaal Agen 2020 tegen 5.480 duiven (1e Provinciaal). Haar zus Lady Milos II won de 26an nationaal Narbonne 2020 tegen 6.725 duiven (2e Provinciaal) en de 443e nationaal Agen tegen 5.480 duiven.
In de begin jaren is er niet veel uit Milos gekweekt. Toch kwamen er al snel goede duiven uit hem. Zijn dochter Perpi van 2005 won in 2008 de 8e nationaal Perpignan. Ze was niet de eerste en het enige kind met goede prijzen, maar zij won op een nationale vlucht over heel Nederland een top 10 prijs. Een andere dochter, Roosje, won datzelfde jaar de 32e nationaal Pau. Dat werd het startsein om voluit van hem te gaan kweken … met geweldige resultaten.
Milan is een kleinzoon van Milos. Hij heeft ook aan vaders- en moederskant de Oude Zwarte van Ben van den Peppel in zijn genen zitten. Zijn vader is Tygo. Hij is zoon van deze Oude Zwarte met een Volkens-duivin (dochter Dax-duifje). Zijn moeder is dochter (Roosje) is een dochter van Milos met een dochter van De Oude Zwarte. Roosje won o.a. de 32e nationaal Pau 2008. Milan is zelf is een goede kweker en vader van onder meer de winnaars van de 12e nationaal Pau, 21e nationaal Agen, 41e nationaal Cahors, 83e nationaal St. Vincent en 92e nationaal Perpignan.
De laatste zoon die we in deze serie behandelen is Silver Milos van 2014. Hij werd vader van verschillende toppers (inderdaad u heeft hem al eerder in de reportage kunnen lezen). Zijn kinderen wonnen o.a. de 29e en 50e nationaal Agen bij de Jaarlingen, 70e nationaal Bergerac, 87e nationaal Narbonne en 102e nationaal Perpignan. Zijn moeder is Red Rose (kleinkind van Milos) en dan hebben we gelijk de brug geslagen naar de volgende topkweker van Michel en Peter. In het volgende deel leest u meer van haar.
… wordt vervolgd …
Recente reacties