De eerste delen van de prachtige reportage over de Keizer Kampioenen van de Fondunie 2000, de Comb. Verweij-de Haan, vielen tussen het ‘Veiling-geweld’ een beetje in het niet. Dus daarom ga ik die de komende maandagen opnieuw hoog op de homepage plaatsen. Dus als u denkt: Die heb ik toch al gelezen … dat klopt … voor u dan !!!

Ieder jaar start ik de reportage van de Keizer Kampioenen van de Fondunie 2000 met het verhaal dat deze Keizer Kampioenen tot de top van Nederlandse en dus Internationale Marathonduivenwereld behoren. In 2021 wordt deze stelling weer eens volledig onderstreept. De Keizer Kampioenen van het afgelopen seizoen zijn namelijk de toppers uit Mijdrecht: Michel Verweij en Peter de Haan. Met een stabiel seizoen versloegen ze het keurkorps op de grote fond van de bovenste helft van Nederland. Een prachtig kampioenschap die hoort op het palmares van dit bekende duo. U kent de liefhebbers die eerder Keizer Kampioen werden in dit samenspel. Voor de context zal ik de deze Kampioenen van de laatste 5 seizoenen nog eens opnoemen: Jurrian van Amerongen, Gerard Schalkwijk, Jan Hommes en znn, IJsbrand Kaptein en Jelle Jellema. In dit rijtje hoort de comb. Verweij-de Haam te staan en dat is in 2021 gelukt en met verve. De reportage die in het Kampioenenboekje van de Fondunie heeft gestaan, wordt op Het Marathonduivenjournaal aangevuld met onder andere de stamduiven van deze toppers.

Stamopbouw
De eerste successen kwamen via een prachtige kras-doffer, ‘De Toon’. Deze doffer kreeg Michel van Toon van Beek uit Wilnis. Hij kwam uit de 2e nationaal Bergerac van deze liefhebber. Samen met ‘Olympic Heintje’ vormt hij de basis van de stam. Deze stam is uitgebreid door jongen aan te schaffen uit bewezen duiven. Hierdoor is  inmiddels een eigen soort ontstaan. De opvolger van ‘Toon’ is ‘Milos’. Hij komt uit een broer van de ‘Toon’. De waardevolle aanvullingen komen van Nico Volkens en Jan Theelen. Michel en Peter hebben natuurlijk ook nog ‘De Barry’ (o.a. vader ‘Ballotelli’) via Gebr. Jacobs.
Hoe kweken jullie? (Kruisen, goed x goed, lijnen (of in-)teelt) Michel: ‘Met de beste duiven wordt ingeteeld. Meestal een excellente vlieger tegen een ouder. Deze duiven gaan naar de kweek en dan wordt er gekruist met een topduif uit een andere stam. We kweken uit de kwekers en de beste vliegers. In het kweekhok zitten 36 kweekdoffers en 48 duivinnen. De meeste van deze zijn eigen duiven, maar ook van andere topliefhebbers. De laatste jaren is er metname geïnvesteerd in hele goede Barcelona-duiven.’

Kopie TOON
Kopie TOON is een volle broer van DE TOON. Zoals zijn naam al doet vermoeden, lijkt deze doffer als twee druppels op zijn broer. DE TOON was naast een goede kweker een excellente vlieger, zoals u in het vorige deel van deze reportage heeft kunnen lezen. Kopie TOON ging echter meteen naar de kweek. Daar heeft Michel nooit spijt van gehad. De lijst met goede kinderen en kleinkinderen is eindeloos. Eerst ga ik wat meer vertellen over de afkomst van de ‘broertjes TOON’ zelf. De vader is als eitje gehaald bij Toon van Beek. De ouders van de vader van deze superduiven komt uit twee kopvliegers. Vader won vele prijzen, waaronder op Barcelona. Hij is een afstammeling van de wereldberoemde ‘131 van De Weerd’. Moeder won zelf de 2e nationaal Bergerac tegen ruim 14.000 duiven. De moeder van ‘de TOONTJES’ komt uit een doffer van J. Vermeij met een eigen duivin, die de 68e nationaal Bergerac won in 1991 tegen ruim 40.000 duiven. Een prachtige afstamming!
Kopie TOON heeft een tal van goede kinderen voortgebracht en er zitten nog meer toppers tussen zijn kleinkinderen. Zij wonnen onder meer 1e NPO Agen, 1e NPO Cahors, 1e NPO Bergerac, 5e NPO Tarbes, 5e, 6e en 9e NPO Cahors, 2e nationaal Bergerac, 3e nationaal Agen, 7e Internationaal Pau en 20e nationaal Perpignan.

New Kopie TOON, Kopie Chanel, Muis, Jack, Jones en Iniesta zijn kinderen van deze kweker. De eerste, New Kopie TOON, is vooral een kweker van topkwaliteit en de rest heeft zich (ook) bewezen als vliegduif. Kopie Chanel won o.a. de 12e NPO Cahors tegen 1.048 duiven (57e nationaal tegen 3.653 duiven). Muis won onder meer op dezelfde Cahors de 9e NPO en de 45e nationaal. Jack was bij Fred Stet de winnaar van de 1e NPO Agen (3e nationaal tegen 3.357 duiven). Jones, de voorlaatste in het rijtje kopvliegers direct uit Kopie Toon, won de 30e Perpignan van Noord en Zuid Holland tegen 2.112 duiven (107e nationaal tegen 6.414 duiven).

Iniesta komt ook rechtstreeks uit Kopie TOON. Hij won de 6e en 5e NPO Cahors in 2011 en 2012 tegen resp. 3.151 en 2.419 duiven (nationaal 52e tegen 10.381 duiven en 47e tegen 8.832 duiven). De moeder van Iniesta komt uit De Super 123 van L.J. Hengst. Deze doffer won de 5e nationaal St. Vincent en de 5e nationaal Tarbes en 25e nationaal Dax tegen steeds meer dan 10.000 duiven.

… wordt vervolgd …