Ruim een maand terug is de serie gestart over Martin de Poorter uit het Zeeuwse Sluis. Martin heeft in deze serie een mooi beeld gegeven over de duivenliefhebber Martin de Poorter. Bijna alle aspecten van de duivensport kwamen langs. De start, de kweek, het vliegen, de beste duiven, de plannen, de evaluatie en straks De Beleving. Ik denk dat veel liefhebbers iets hebben kunnen ‘opsteken’ van de manier waarop Martin dit allemaal doet. Hij heeft een duidelijk plan en dat plan herbergt veel eenvoud. De basis zijn goede duiven en de mand bepaalt wat de nieuwe generatie goede vliegers zijn. Hij heeft zijn huidige vliegploeg opgebouwd rondom drie topduiven. Dit zijn ‘Rainman’, ‘New Rainman’ en ‘Levi’. De eerste twee hebben bij Martin grootse overwinningen behaald en de laatst genoemde duif won bij Aad Kuyt de 1e nationaal St. Vincent ZLU. Tegen deze doffers zijn goede duiven van verschillende liefhebbers geplaatst en dat leverde een nieuwe generatie goede duiven op. Deze duiven lieten in 2018 zien dat ze goed van kwaliteit zijn en in vorm waren. Martin vloog acht maal bij de eerste 100 van de ZLU. Hieronder het laatste deel met als hoofdonderwerp ‘De Beleving’. Ik hoop dat u de serie over Martin de Poorter met net zoveel plezier heeft gelezen als dat ik de antwoorden van Martin heb omgesmeed tot een reportage. Ik denk het wel …

De Beleving
Hoe beleef je de duivensport? Martin: ‘Na mijn werk is het heerlijk om ontspannen met de duiven bezig te zijn, even het hoofd leegmaken. Ik ben echter wel competitief ingesteld! Als ik mee doe met een marathonvlucht … doe ik mee om te winnen. Ik ben er wel ‘echt mee bezig’! In het seizoen zit het soms dag en nacht in mijn hoofd! En na Perpignan ben ik ook altijd weer even blij dat het gedaan is. Dat is toch maar relatief kort, want daarna weeral begint te jeuken. Is je gezin betrokken bij uw hobby? Onze man uit Sluis: ‘Voor de ZLU vluchten zijn er vaak enkele kijkers. Vooral ’s avonds … waaronder mijn vader. De vrouwen “kijken dan vanuit het tuinhuis mee onder het genot van een hapje en drankje. Zo is het voor iedereen gezellig. Heb je andere liefhebbers waar u mee samenwerkt? Zo ja, wie? Wat doe je samen? De Vlaamse Zeeuw: ‘Met AP Overwater doe ik regelmatig wat samen. We wisselen eens wat uit of doen een samenkweekje. Tevens hebben we samen de duif Snelle Arjan in 2017 aangekocht. Van de nakweek van deze duif verwachten we in 2019/2020 de eerste resultaten. Maar mede door het feit dan Jan Grootoonk er dit jaar een kleinkind van had die een 2e NPO Limoges en een 2e Nationaal Dax S4 vloog en die ook 8e Nationale Asduif marathon is in de Pipa Ranking over 2 vluchten zijn de verwachtingen hoog gespannen voor de nakweek op onze hokken. Verder doe ik jaarlijks wel enkele samenkweekjes. Dit jaar onder andere met Frans Bungeneers en de Superbreeder 303 van Carlo Gijselbrecht. Deze laatste is vader van o.a. de Wesley  (van Houten) waar ik 2 dochters van heb die het erg goed doen in kruising met 2 zonen Rainman. En voor volgend jaar is er ook weer al wat moois gepland qua samenkweek! Wat is er zo mooi aan de duivensport? Martin: ‘De dagelijkse omgang met de duiven zorgt na het werk voor een stuk ontspanning. Daarnaast houd ik ook van de spanning tijdens de ZLU vluchten en kan ik heel erg genieten van het thuiskomen van de duiven zowel op de korte als lange afstanden. En vooral het ’s avonds laat of ’s morgens vroeg een knalvroege klokken van een ZLU vlucht geeft nog steeds een kick. En het heeft voor mij persoonlijk toch ook echt mooie contacten en enkele echte sportvrienden opgeleverd! Wat kan er beter in de duivensport? Onze ZLU-topper: ‘Ik zou graag zien dat invliegduiven terug toegestaan worden. De verander en verbeter trajecten die ingezet zijn en lopen bij de NPO leveren mogelijks vast wel iets op in de toekomst, maar het verbieden van de invliegers is volgens mij een verkeerde beslissing geweest!
Het gejank en vaak ook respectloos discussiëren over en weer over allerlei onderwerpen op sociale media is ook iets wat de sport kan missen als kiespijn!  Erger u niet, verwonder u slechts en bezint eer ge begint met plaatsen van berichten of discussiëren………….Het breekt de sport van binnenuit af volgens mij.

Tot Slot
Heb je nog een leuke anekdote van het afgelopen seizoen? Martin: ‘In het najaar van 2014 stond Rainmans Jewel op Levi. Hieruit kwamen 2 prachtige laatjes de 14-1940107 en 14-1940108. Ik nam de 14-107 en AP Overwater nam de 14-108 en bij beiden ging het spul op de kweek. Op een gegeven moment deze zomer waren we beiden wat zaken aan het bekijken en zagen we dat de 107 bij mij vader was van de 98e Nationaal Perpignan en 132e Nationaal Marseille dit jaar en de 108 bij AP vader was van de 91e Nationaal St Vincent Zlu en 110e Nationaal Agen S2. Dat zijn toch ook wel leuke dingen, die de sport mooi maken! Wat zou u nog graag kwijt willen in de reportage? Onze man uit Sluis: ‘Ik wil graag mijn vrouw en mijn vader bedanken voor de verzorging van mijn duiven tijdens het herstel na mijn operatie en ook alvast bedanken voor hetgeen mogelijks nog komen gaat dit najaar en winter!’
Martin, bedankt voor de samenwerking tijdens het maken van deze serie. Veel sterkte met je gezondheid. Hopelijk gaan de operaties zijn werk doen. We spreken elkaar !!!