Vorige week heeft u de eerste helft van de reportage kunnen lezen over Martien van Houten en zijn prestaties met zijn duiven. Hij heeft een heel sterk seizoen achter de rug met als hoogtepunt de 2e Kampioenschap Middaglossing bij de Marathon Noord. Martien is, zoals bekend, één van de Van Houten-broers uit IJsselstein. Martien won samen met broer Wim de 1e Internationaal Barcelona in 2009. Een overwinning van de hele familie. Het ras wat alle broers Van Houten hebben opgebouwd zie je bij veel toppers terugkomen in de stamkaarten. In deze reportage worden de prestaties van Martien van Houten uitgelicht. Hij heeft topduiven op het hok, waar ‘de ‘602’ de vaandeldrager van is. Martien werd mede dankzij de prestaties van deze topduivin 2e Middaglossing bij de Marathon Noord. Genoeg redenen om de reportage van Pieter Vreeling uit het Marathon Noord-boek als leidraad te gebruiken voor dit verslag … aangevuld met de verhalen van Martien zelf.

De duiven die het kampioenschap verdienden (2)
‘De 602’ was Martiens eerste duif op St. Vincent/Libourne. Bij de Marathon Noord won deze topper de 4e prijs. In sector 3 was dit goed voor een 19e nationaal Bergerac tegen 2.779 duiven.
‘De 602’ is gekweekt bij en door Aart van de Hoeven. De vader van deze topper komt van Cor en Erwin van Wijk uit Benschop. Hij komt uit ‘De Teletekst-doffer’, die de 8e nationaal Cahors won met ‘Japie’ afkomstig van Jaap Pouw. ‘Japie’ werd duifkampioen van de Afdeling 7. Zij won 3 prijzen bij de eerste 50 nationaal en is grootmoeder van de 5e nationaal Bergerac 2017 en natuurlijk ‘de 602’ van Martien.
De moeder van ‘de 602’ komt van Piet Grasmayer. Zij komt uit ‘Zoon Wesley’ van de broers zelf met een duivin van Jac. Steketee. Het goede bloed stroomt van verschillende kanten door ‘de 602’ heen.

Er zijn nog twee goede duiven die ervoor zorgden dat Martien 2e Kampioen werd van de Marathon Noord: zoals ‘De 469’ van 2020. Op de reguliere Bergerac won deze doffer de 17e plaats in Marathon Noord. In sector 3 was dit goed voor de 52e nationaal tegen 7.488 duiven. Hij is afkomstig van Jay Lissenberg uit Utrecht. In hem schuilt het soort van Ko van Dommelen en Harry Brakelé.
De volgende en laatste topper die zorgt voor het mooie kampioenschap is ‘de 689’ van 2020. Deze doffer zorgde voor de punten op de tweede vlucht: Cahors. Bij de Marathon Noord won deze duif de 16e prijs. In de sector won hij de 23e nationaal tegen 3.675 duiven. Hij is gekweekt door broer Gert-Jan. De vader is een afstammeling van ‘De Superkweker 303’. De naam zegt het al: deze duif heeft verschillende kopvliegers voortgebracht. Verder zit aan vaderskant een andere topkweker, de ‘Red Vinkenborg’. De moeder is gekweekt uit duiven van de Gebr. Hagens en Comb. Monulet met het soort van wederom de topkweker van de familie Van Houten, ‘Red Vinkenborg’.

De verzorging
De duiven krijgen het hele jaar alleen, maar dan ook alleen de kweekmengeling van Mariman. Medisch gezien is Martien ook duidelijk. Bij thuiskomst van een vlucht krijgen de duiven Ornirood en iets tegen het geel. Deze producten kwamen van de dierenartsenpraktijk van Hans van der Sluis en Stephan Göbel. Hier doen de mannen ook een tweewekelijkse controle op de gezondheid van de duiven. Dit gebeurt alleen in het seizoen van de marathonvluchten. Deze controle doen de broers samen. Wat het bezoek gelijk een stuk gezelliger maakt. Op woensdag krijgen de duiven Vlietabo (druivensuiker met vitaminen). De duiven krijgen daar energie van. De duiven komen iedere dag los.

Tot slot
Martien heeft een prachtig seizoen 2022 achter de rug. Als je kwaliteit beluisterd wat Martien in het hok heeft zitten en je neemt het vakmanschap van deze liefhebber erbij, dan kun je op je vingers natellen dat de komende jaren nog meer mooie resultaten neergezet gaan worden op de hokken van deze Van Houten-broer.
Ik wil Martien bedanken voor zijn medewerking aan dit verslag en hem heel veel succes wensen voor het komende seizoen. We gaan elkaar zeker weer spreken!