Duiven met een verhaal … daar ben ik altijd naar op zoek. Sommige lezers weten dat en die attenderen me er op als zo’n duif zich aandient. Dit keer belde Frans Verheggen me op om me te wijzen op een kanjer uit zijn buurt en zelfs uit zijn club. Het ging over een doffer van Martien Kolsters uit Oostelbeers die de snelste was op de tweede Bergerac van het seizoen van de Afdeling Oost Brabant. Aan deze winnaar zit een verhaal vast … en dat gaat u hieronder lezen.

Winnende duif van Bergerac
Marien Kolsters speelt de eerste van de Afdeling 3 Oost Brabant. Hij had één duif mee. Naast de 1e van de Afdeling (tegen 2.738 duiven) won hij van heel Nederland de 41e tegen 25.628 duiven. De duiven waren op vrijdagmiddag 15 augustus gelost en de winnende duif van Martien arriveerde om tien voor elf op zaterdagochtend in Oostelbeers. De afstand van Bergerac in rechte lijn tot Oostelbeers is 817 km. De winnende snelheid was 1.013 mpm. Deze doffer versloeg in Afdeling 3 de eerste duif van dé topper uit Oss, Jeroen van Heumen.
Aan deze winnende duif zit zoals gezegd een bijzonder verhaal …

Het verhaal achter de winnende duif
Op 1 augustus 2019 overleed Rien Schilders. Een duivenliefhebber in hart en nieren en een zeer vriendelijke man. Echt een top kerel!
Na zijn overlijden zijn de duiven van Rien verdeeld onder de leden van P.V. de Drie Beerzen en andere liefhebbers, die Rien liefhad. Eén van deze liefhebbers is dus Martien Kolsters die ook lid van P.V. ‘de Drie Beerzen’ is. Martien heeft deze duif in 2019 overgewend en is in 2020 met deze duif gaan vliegen.
Dinsdag 11 augustus 2020 heeft hij deze duif ingemand. Tijdens het inkorven gaf Martien nog aan: ‘Hier komt onze “Rien”! … doelende op Rien Schilders. Een geintje werd nog gemaakt, het zou toch wat zijn om de 1e te spelen en prompt … hij speelt het nog klaar ook. Liefhebber als ik ben heb ik Martien gebeld en gefeliciteerd met zijn overwinning. Het was duidelijk hoorbaar door de telefoon, dat hij tranen van geluk had … maar ook zeker van verdriet vanwege het gemis. De weduwe van Rien, Margot Schilders-Vingerhoets, werd ook gebeld door Martien met dit heugbare nieuws en ook zij hield het niet droog.
Deze overwinning komt niet helemaal (beter gezegd: helemaal niet) uit de lucht vallen. Als je de stamboom napluist, zie je dat twee overgrootouders ‘de 624’ van 2007 en ‘de 453’ van 2006, ook een huzarenstukje hebben uitgehaald. ‘De 624’ heeft namelijk een 6e nationaal Mont de Marsan gevlogen bij Comb. Roefs en ‘de 453’ een 2e nationaal in sector 1. Dus er zit kwaliteit in en achter.

De winnende liefhebber
Martien Kolsters is een echte midfond/dagfond speler. Daar ligt zijn kennis en kunde. Echter door het overlijden van Rien Schilders op 1 augustus vorig jaar werden er 4 marathonduiven overgenomen. In januari is begonnen met overwennen, echter lukte dit met slechts één duif, ‘de 839’ van 2017. De andere 3 duiven was moeilijk waarop werd besloten deze later in het jaar over te wennen wat inmiddels gelukt is. Met deze andere 3 duiven en de 17-839 gaat Martien in 2021 het nogmaals proberen om weer steen vroeg te vliegen. 
In het begin van het jaar heeft ‘de 839’, een blauwe doffer, eerst op de kweek gezeten … dit was vanwege het overwennen. Nadien werd deze doffer ingespeeld, middels enkele korte vluchten en nadien 3x een eendaagse fondvlucht. Dit alles op weduwschap.  
Na de laatste fondvlucht werd “DUN Rienus” klaar gestoomd voor Bergerac. Zoals Martien het zei: “Zo goed als ik kan”. Refererende naar zijn passie voor de midfond/eendaagse.

De zaterdag van Bergerac
Navraag leert, dat Martien in de ochtend van zaterdag 15 augustus aan het rondbellen is geweest naar andere liefhebbers met de vraag hoe laat zij de duiven verwachtte. Een andere liefhebber zei nog: “Ga maar bij een andere letten, want die van jou dat duurt nog wel even”.
Martien had echter net zijn ochtendkoffie van half 11 op samen met zijn vrouw Nel. Waarna zijn vrouw besloot naar binnen te gaan. Martien bleef wachten. Nel was goed en wel binnen, toen “DUN Rienus” op de klep viel. Waar precies deze duif vandaan kwam heeft Martien niet kunnen zien. In eerste instantie dacht hij dat het nog een nakomer was van La Souterraine een dag eerder. Hij mistte namelijk nog één blauwe doffer van deze vlucht. Echter bleek al snel, toen hij ging staan dat het niet de achterblijver was, maar “DUN Rienus”. De vastte voetring (rode) verraadde dit . Martien heeft namelijk slechts een duif van 2017.
Hij riep zijn vrouw en zei: “Nel, dit kan niet!” Toch was het wel zo. Toen was het even wachten i.v.m. de overvlucht. Na al enkele malen een 2e op Bergerac te hebben gevlogen was het nu even spannend om te kijken of “Dun Rienus” nu wel de eerste zou worden.
Tijdens het wachten werd de weduwe van Rien Schilders, Margot gebeld en werd er al een klein feestje gevierd. Samen zeiden ze toen, “Dat het zo uit mag komen is toch wel skôn!’
Inmiddels is deze weduwdoffer gekoppeld en staan de eieren op kippen.
Uit de eerste leg, vanwege het overwennen, heeft Martien Kolsters 2 jongen over. Eén hiervan is ‘de 316’. Hij gedraagt zich nu al als een ware kampioen op zijn hok. Hij ontplooit zich heel goed. Hij is 8 vluchten mee geweest en won 7 prijzen … waarvan enkele vroegen.

Tot Slot
Hoe een liefhebber voortleeft in herinnering door zijn duiven. Martien behaalde een prachtige overwinning in Afdeling Oost Brabant met een overgewende duif van Rien Schilders. Voor de winnaar en de weduwe van de eerste eigenaar een emotioneel moment, gemaakt door schoonheid, herinnering en een prachtige prestatie.
Bedankt voor het verhaal, Frans en Martien gefeliciteerd met deze mooie en bijzondere overwinning!