Het afgelopen weekend is het marathonduivenseizoen voor alle liefhebbers van de grote fond begonnen. In Noord en Zuid Holland was de eerste vlucht vanuit Bordeaux. In deze sector 2 hadden 366 liefhebbers 2.971 duiven ingemand. De snelste duiven vielen in het donker, zoals de winnende duif van Mario de Vogel uit Bodegraven. Mario’s winnende duif werd geklokt om 4.02 uur op een afstand van 891 km. De winnende snelheid is berekend op 1.492 mpm. Hij had hiermee een ruime voorsprong van bijna drie kwartier (omgerekend) op de rest. Het podium is verder gevuld met Theo van Ruyven, Naaldwijk, en Batenburg-vd Merwe, Klaaswaal.

De liefhebber
De hoofdrolspeler van deze reportage is de inmiddels 38-jarige Mario de Vogel uit Bodegraven. Deze plaats ligt tussen Woerden en Gouda en vormt samen met Reeuwijk een gemeente in Zuid Holland. Deze klein behuisde liefhebber laat al weer vijf seizoenen zien over een goede stam duiven te beschikken.
In het dagelijks leven is Mario monteur verkeerstechniek. Hij kwam in de sport door zijn buurman, die postduiven had. Mario: ‘Ik vond het prachtig om te zien hoe hij er mee omging en het was mooi om de duiven te zien thuiskomen. Op mijn vijftiende had ik mijn eerste duiven. De eerste duiven had ik natuurlijk van mijn buurman, Luuk Verheul. Luuk had veel duiven zitten van Herman Roos uit Bodegraven.’
Op dit moment komen de duiven uit duiven van: Bernard Hanno, Comb.Niks, Marcel  Van de Helm, André van Boxtel, Martin Wijtman en het soort wat Mario al jaren op het hok heeft en opgebouwd door te kruisen. Het laatste jaar heeft Mario een paar duiven bijgehaald bij Albert Van Het Hoofd.

De winnende duif
De winnende duif heeft Bordeaux gewonnen op zijn debuut op de marathonvluchten. Hij is gespeeld op 10 dagen eieren. In het voorjaar heeft hij niet gebroed, omdat Mario meer doffers heeft dan duivinnen. Hij is ingespeeld vanaf het begin van het seizoen tot één week voor Bordeaux. In de tussentijd is hij alle vluchten meegeweest.
De vader van de Bordeaux-winnaar is een ‘Ooievaar’. Zijn vader is gekweekt uit een doffer van het eigen soort met een witte duivin van André van Boxtel van het soort van Van de Pol-Verhoeven. De moeder van de vader is een duif van Saarloos en zn, die veel Nationale Asduiven in zich heeft. De moeder van de Bordeaux-winnaar komt uit een doffer, die een knappe prijs op Agen won en die gekweekt is uit een doffer van Marcel van der Helm en de Comb. Niks. De moeder van de moeder komt uit twee geleende duiven van Martin Wijtman. Hierin zit het soort van de Gebr. Jacobs en van Gerrit Veerman.

Het seizoen
Aan het begin van het seizoen start Mario met 45 vliegduiven. De zeven kweekkoppels worden in december bij elkaar geplaatst en de vliegduiven koppelt hij eind januari. Mario: ‘Al mijn duiven brengen de jongen groot. De jongen van de kwekers leg ik onder mijn jaarlingen en de oudere vliegduiven brengen hun eigen jongen groot. Omdat ik op nest speel kan ik ook meerdere jongen uit mijn beste duiven kweken. Dit jaar had ik enkele doffers over, die ik in het voorseizoen niet hebben kunnen koppelen. Daar zat ook de latere winnaar van Bordeaux bij’
Op welke stand worden de duiven op de marathonvluchten gespeeld? Mario: ‘Ik probeer ze op de eerste overnachtfondvlucht op tien dagen eieren te krijgen. Daarna zoals het loopt, de stand is dan minder belangrijk. Als ze goed zitten, worden ze ingemand.’
Hoe wordt er opgeleerd naar de belangrijke vluchten? Mario: ‘Ik probeer ze zoveel mogelijk met het programmaspel mee te laten vliegen, tot twee weken voor de marathonvlucht. Daarna richt ik ze zelf af tot ongeveer 60 kilometer.’
De duiven krijgen voer van Versele Laga. De kweek- en vliegmengeling door elkaar. Daarnaast krijgen de duiven wat pinda’s en natuurlijk grit. Een beetje eivoer staat ook regelmatig op het menu. Medisch krijgen ze alleen wat als het nodig is. Mario gaat drie keer in het jaar naar Stefan Göbel, de duivendokter. Hij kijkt wat er aan de hand is … hebben ze wat dan geef ik er wat voor. De winnaar uit Bodegraven geeft verder enkele producten van Travipharma.

Tot Slot
Mario is een relatief kleine liefhebber met hele goede resultaten. Hier staat nu ook een overwinning in de sector bij. Zijn dochter helpt Mario ook bij het verzorgen van de duiven. Zij is gek met de gevleugelde vrienden. Ik zag bij de verkoop van de Golden Classic Marathon-duiven dat zij van pappa Mario een duifje mocht kopen, wat haar ook lukte.
Vanaf mijn plaats achter de laptop, wil ik Mario en Lola nogmaals feliciteren met deze mooie nachtelijke overwinning. De witte ooievaar heeft het maar mooi geflikt. Verder rest mij jullie een mooi vervolg te wensen in het verdere seizoen en tot een volgende keer.