Marcel van de Hoef uit Baarn is een fenomeen op duivengebied. Sommige liefhebbers die hem denken te kennen verklaren hem voor gek, wat hij af en toe uithaalt met zijn duiven. Anderen horen en zien het aan met open mond aan en weer anderen vinden het fantastisch. Ik hoor soms bij de ene groep en soms bij de andere groep. Bij de eerste groep behoor ik als ik hoor dat hij een duif die al drie keer goed op tijd heeft gepakt op een marathonvlucht, die voor de vierde keer meegaat. Bij de tweede groep hoor ik, als ik hoor als hij diezelfde duif voor de vierde keer pakt (binnen één seizoen) en bij de laatste groep hoor ik, als ik lees dat hij weer (voor de tweede keer) een nationale (sector)vlucht heeft gewonnen. Wat je ook van zijn acties vindt; Marcel is een op en top duivenliefhebber en hij staat samen met zijn duiven dicht bij de natuur en zijn duiven komen niets tekort en worden pas ingemand als ze er (weer) voor de volle 100% klaar voor zijn! Hoe weet hij dat? In het donker pakt hij zijn duiven (een paar dagen voor inkorving). Als ze goed in het vlees zitten en goed op gewicht zijn, kunnen ze mee.
De winnaar
Het was al weer bijna tien jaar geleden toen Marcel van de Hoef nationaal Bergerac won. Nu een klein decennium later wint onze sympathieke knuffelbeer uit Baarn St. Vincent in sector 3. Deze zelfstandige stukadoor (zijn bedrijf heet ‘De Duif’… hoe kan het ook anders) vliegt al jaren goed op de marathonvluchten en zit met grote regelmaat bij de eerste 10 kampioenen van de Afdeling 7 en vermaakt de boel als hij de microfoon pakt en gaat zingen. Marcel had op St. Vincent rekening gehouden met nachtelijke aankomsten. Hij ging op tijd naar buiten om de duiven op te wachten samen met zijn neefje. Even na half drie hoorde hij de trengels van het hok heen en weer gaan. Daar was een duif … doet moest wel. Misschien is het een nakomer van de dagfond, dacht hij nog. Op de telefoon zag hij dat het de eerste duif van St. Vincent was. De snelste van sector 3 en de 3e snelste van heel Nederland … bleek later. Marcel: ‘Wat een geweldige prestatie … het was pikkedonker! Ik snap niet dat een duif zijn hok kan vinden.’, vertelde hij mij vol trots en waardering voor de prestatie van zijn winnende duivin.
Marcel is begonnen met duiven door zijn vader, die ook duiven heeft gehad. Zijn broer heeft ook duiven en ook andere familieleden zitten in de duivensport.
Hij is met duiven begonnen van de vroegere topcombinatie Altenaar-Reijerse uit Soest. Later kwamen daar duiven bij van o.a. Henk de Bree.
In het najaar heeft hij duiven bijgehaald Pieter Veenstra om snelheid in zijn marathonduiven te kweken.
Marcel heeft een groot nesthok van 7 bij 2,5 meter met een ren ervoor. Hierin begint hij met zo’n 35 tot 40 koppels. In het jonge duivenhok van 5 bij 2,5 meter met ren houdt hij een 60 tot 80 jongen voor de nodige aanwas. Verder heeft hij nog een afdeling met 20 kweekkoppels.
De winnende duif
De winnende duivin was na goed ingespeeld te zijn, de week ervoor meegeweest op Ruffec. Op deze vlucht was ze Marcels laatste duif … al zat ze wel in de prijzen. Marcel: ‘Dat had ze even nodig om op gang te komen.’ Ze werd op St. Vincent ingemand op jongen van een weekje. Marcel vertelt: ‘Ze zit met haar broedschaal op een plank. Op die plank zit nog een duivin met een doffer. De dag van inkorving heb ik een extra jong bij haar geschoven en het jong van de andere duivin, waar ik de broedschaal van had afgenomen. Dit was een uurtje voor het inkorven. Zo heb ik deze duivin, haar buurvrouw met haar doffer gemotiveerd en geprikkeld. Dat is goed gelukt, want ook de andere twee zaten in de prijzen. Dit motivatiespelletje had ik ook gedaan op Bergerac, toen ik de ook de 1e nationaal won.’
Deze duivin won al eerder mooie vroege prijzen op St. Vincent, Cahors en Bergerac.
Ze komt uit een hele oude doffer van Altenaar-Reijerse (soort van Batenburg) met een duivin waar de voorouders al meerdere generaties bij Marcel zitten. In deze moeder zit o.a. het soort van Henk de Bree en Altenaar-Reijerse.
Het seizoen
In maart zijn de duiven gekoppeld en ze hebben allemaal 2 jongen grootgebracht. Daarna zijn ze op weduwschap gegaan. Vanaf het begin van het seizoen zijn de duiven alle vitesse en midfondvluchten meegeweest. En ook de eerste dagfondvlucht. ‘Een goede wielrenner moet ook goed trainen om wedstrijden te kunnen winnen,’ vindt Marcel. De duiven krijgen Beyers-voer via John Rekers uit Amersfoort. Ze krijgen ook snoepzaad met een gemalen broccoli, noten, ongebrande pinda’s, kaas en rijst. Verder krijgen de duiven veel natuurproducten: honingpollen, koninginnegelei, knoflook, kruidenthee en af en toe bietensap. Zoveel mogelijk op natuurbasis dus. Verder krijgen ze alleen medicijnen als Nanne Wolf iets vindt bij de periodieke controle.
De duiven zijn op weduwschap ingespeeld en toen op een mooi nestje gebracht voor de vluchten Ruffec en St. Vincent.
De Beleving
Marcel beleeft de duivensport met veel enthousiasme. Hij verzorgt en vertroeteld de duiven alleen. Zijn vrouw helpt wel, maar alleen, als het echt nodig is. Ze kijkt ook als de duiven thuiskomen. Marcel: ‘Dat moet wel op normale tijden zijn, niet zoals met St. Vincent midden in de nacht.’
Rien de Ruijter en Arjan Huygen zijn de liefhebbers waar Marcel veel mee optrekt. Met Arjan richt hij ook af.
Het mooiste van de duivensport vindt Marcel de volgende dingen: ‘Het is kicken als je duiven goed afkomen als je ze goed hebt voorbereid. Verder vind ik het contact met andere liefhebbers heel leuk. We maken regelmatig een onderlinge competitie en we dagen elkaar uit en motiveren elkaar.
Dit jaar ga ik voor het 1e Kampioenschap op de middaglossing in de regio. Ben al vaak 2e geworden. Als me dat is gelukt, wil ik me meer op de ZLU-vluchten gaan richten.’
Tot Slot
Marcel van de Hoef ken ik al heel wat jaren. Hij kwam een keer in november een mandje jongen halen en in juni het jaar erop speelde hij al een keivroege prijs met zo’n duifje. ‘Is dat niet een beetje snel om haar nu al op een marathonvlucht te spelen,’ zei ik in die jaren. ‘Ze was er klaar voor,’ zei hij toen en hij bleek gelijk te hebben.
Marcel, ik wil je nogmaals feliciteren met je tweede nationale overwinning. Ik hoop dat je je doelstelling voor 2024 haalt en dat we in 2025 de degens kunnen kruisen op de ZLU-vluchten! Succes!
Recente reacties