St. Vincent 2024 was een vlucht waar duiven over bijzondere eigenschappen moet beschikken om aan de kop van de uitslag te komen. Naast vliegkwaliteit, een goede gezondheid en conditie wat een duif altijd nodig heeft om aan de top van de rangschikking te komen, was het nu ook handig om een boven gemiddeld oriëntatievermogen te bezitten, metname in het donker. In het donker doorvliegen kunnen de meeste duiven wel, maar in het donker thuiskomen vereist deze twee andere kwaliteiten. Heb je als duif dit niet, dan is de kans aanwezig dat je ergens tegenop vliegt of dat je als duif ineens boven Assen vliegt als het licht wordt, terwijl je in bijvoorbeeld in Den Bosch thuishoort of nog erger je hangt als duif boven Bremen of Kopenhagen. De winnende duif van sector 2 van Lucas Vokurka bezit wel de bovengenoemde eigenschappen. Midden in de nacht wist hij het thuisfront in Lekkerkerk te vinden en bezorgde zo zijn verzorger en eigenaar een mooie overwinning op St. Vincent. Een geweldige prestatie!

De winnende duif
De snelste duif van sector 2 is een bonte duivin, ‘de 635’ van 2020. Dit is een oude ring, want het is een zomerjong van Gebr. De Vreede, geboren in 2022. Sinds haar overwinning heet ze ‘Kavinsky’.
Lucas vertelt over de winnende duif en haar voorbereiding: ‘De duiven worden hier half februari gekoppeld en na het grootbrengen van jongen ingespeeld op weduwschap. Ze is op een stand van tien dagen eieren ingekorfd. 
Ze is als jaarling gespeeld op Cahors, toen miste ze haar prijs, maar was ze ’s avonds wel thuis. Met invliegen was ze altijd netjes thuis.
Haar vader is een ingeteelde zoon van ‘Mr. Fantastic’, die 4 prijzen bij de eerste 100 nationaal won. De moeder komt uit twee kleinkinderen van ‘De Lamme’ van 2009. ’

De Beleving
Lucas vertelt over hoe en met wie hij de duivensport beleeft: ‘De duivensport is voor mij na ruim twintig jaar zonder duiven een feest om ze te hebben en te mogen verzorgen … helemaal op mijn eigen manier. Ben pas begonnen en sta erg open voor goede adviezen en kennis. Ik lees dan ook alles wat los en vast zit, van oude uitgaven van Het Spoor tot meerdere online blogs. Aan Schaerlaekens kunnen weinig schrijvers tippen. Zijn website staat hier thuis dan ook geregeld open.
Ik heb gelukkig een betrokken vrouw die meeleeft. Mijn vrouw Anne is mijn steun en toeverlaat. Zowel in de verzorging, als ik zelf eens niet kan, We hebben samen bij  het opwachten van de duiven. Ook mijn vier kinderen leven mee. De jongste, Willem van drie, helpt al met schrappen.
Duivensport is een verenigingssport en zo voel ik dat ook. Onze vereniging, PV de Postduif, is een levendige club waar hard wordt gevlogen en veel wordt gelachen. Zeker collega-melkers Rik Ros en Bob Jansen helpen mij met adviezen. Ik prijs mij ook gelukkig dat alle mannen van wie ik eieren heb overgenomen, Gebr. De Vreede, Tim Hage, Henri Hoeks en Paul van den Boogaard altijd klaar staan om met mij mee te denken. Het zijn stuk voor stuk zeer ervaren en succesvolle melkers met waardevolle kennis.
De duivensport is magisch. Wachten en dan ineens.. dan zijn ze er. Soms nog een extra rondje, soms direct op de klep: altijd bijzonder. Ook kan ik er nog enkele dag van genieten als ik ’s ochtends vroeg de deur opendoe en ze me begroeten.’

Tot Slot
Heb je nog een leuke anekdote omtrent deze overwinning? De winnaar van sector 2: ‘Door de harde wind hadden we verwacht dat er vast wel bij iemand rond 1 uur ’s nachts duiven thuis zouden komen. Waar wij wonen is het nogal donker, dus we hadden voor onszelf geen verwachtingen. We zijn vroeg gaan slapen en hebben de wekker op 1 uur gezet. Toen was er nog niks en hebben we het alarm naar 2 uur verzet. Om 01.44 begon de Unikon-app tegen mij te praten… er was een duif! Het bleek de derde melding! Ik heb me nog nooit zo snel aangekleed. Ik zette me vervolgens schrap voor de overvlucht, maar het werd zelfs de eerste in de sector en tweede van het geheel. Helemaal bijzonder om er later in de nacht nog één te pakken. Ook alle appjes en belletjes van andere nachtbrakers die de melding hadden gezien, zal ik niet meer vergeten.
Als herintreder heb ik mij enorm welkom geheten gevoeld. Zeker in de onze club. We zijn weliswaar concurrenten, maar je beleeft het week na week wel echt met elkaar.’
Zo zijn de meeste marathonduivenliefhebbers onder elkaar … mooi om mee te maken en te delen. Lucas, enorm gefeliciteerd met deze mooie overwinning en knappe prestatie. En dat binnen twee jaar na je herstart … super knap! Ik wens je nog meer plezier en succes in dit nog prille seizoen!