In het seizoen 2024 kwam ik voor het eerst in aanraking met de naam Vokurka, Lucas Vokurka. In sector 2 had hij de snelste duif van St. Vincent. Ik vind het altijd prachtig om over ‘nieuwe’ of andere liefhebbers te schrijven. Als je ruim 30 jaar schrijft over de duivensport en zijn winnaars, kom je vaak bekende en dezelfde namen tegen. Ieder jaar zitten er gelukkig nieuwe ‘pareltjes’ tussen. Dit jaar was Lucas Vokurka uit Lekkerkerk er één van. Met St. Vincent hield het niet op. Na het weekend van St. Vincent won Lucas nog tweemaal een 2e prijs in sector 2 op de Nationale NPO-vluchten. Voor mij een goede reden om wat verder kennis te maken met deze sympathieke liefhebber.

De liefhebber Lucas Vokurka
De hoofdrolspeler van deze reportage is de 44-jarige Lucas Vokurka uit Lekkerkerk. Lucas is van beroep ambtenaar. Zijn achternaam komt uit Tsjechië, waar zijn vader is geboren.
Hij kwam in de duivensport door een kennis van zijn oma. Dit was Nol Kruger uit Baarlo, die duiven had. Lucas vertelt: ‘Ik ging daar vaak heen in de vakanties en mocht dan helpen. Ik heb warme herinneringen aan Nol en aan het samen verzorgen van de duiven. Toen droomde ik van een eigen hok met duiven. Terug in Delft vond ik als 13-jarige iemand, die bereid was in combinatie te vliegen. Ik kon thuis geen duiven kon houden. Ik heb enkele jaren tot mijn 20e jaar samen met die liefhebber met de duiven kunnen spelen.
In 2022 besloten we vanuit de binnenstad van Den Haag weg te verhuizen naar Lekkerkerk om ook daar weer duiven te kunnen houden. Samen met mijn vrouw bezitten we een mooie woonboerderij met veel grond om een duivenhok te zetten.
Op precies de dag dat we verhuisden kwamen ook de duiven. Een dikke honderd stuks, gekweekt door Gebr. De Vreede uit Berkenwoude. Deze zomerjongen heb ik in de winter van 22/23 zelf opgeleerd en deze duiven zijn vanaf de eerste vlucht in 2023 meegegaan. Ik kijk niet zo naar rassen en stamkaarten. Duiven moeten gezond zijn en blijven … en hard naar huis vliegen.
Mijn huidige hok is 13,5 meter, verdeeld in zes afdelingen. Twee (samen 3 meter) daarvan zijn voor de jongen, drie (5,4 meter) voor ongeveer 45 koppels oude duiven. De laatste afdelingen (3 meter) gebruik ik voor de weduwduivinnen als ik de duiven inspeel op weduwschap. Lucas over zijn hok: ‘Ik heb het hok zelf ontworpen. Inspiratie heb ik opgedaan door de koerier-film van Martin van Zon. De kern is dat het heel luchtig is; voor iedere afdeling zit een ruime ren. De voorste 60 cm onder het golfplaten-dak is altijd open, de rennen staan altijs open, ongeacht het weer van ’s ochtends tot het donker wordt. Het staat op het Zuidoosten.’ 

Ik probeer in een aantal jaar een sterke fondstam op te bouwen. Naast de duiven van Gebr. De Vreede heb ik vorig jaar een ronde eieren bij Tim Hage uit Woerden gehaald. Dit jaar heb ik wederom eieren gehaald, ditmaal bij Henri Hoeks uit Bovensmilde en Paul van den Boogaard uit Kamerik. De jongen die hieruit komen, worden het jonge duiven-programma gespeeld. Als jaarling vliegen ze één of twee marathonvluchten voor ik selecteer. Als norm houd ik aan dat ze alleen netjes fris naar huis moeten komen. Ze hoeven er pas vanaf het tweede jaar echt te staan.’

Het seizoen
Het vliegseizoen werd dit jaar gestart met 45 koppels vliegduiven (volgend jaar zijn dat 5 koppels meer en de helft is jaarling) en 80 jongen. Lucas over zijn toekomstplannen voor de kweek: ‘Ik heb nog geen kwekers. Het is een belangrijk doel om de komende jaren een kweekhok op te bouwen. Ik wil dat voornamelijk doen uit prestatieduiven en op termijn heel gericht bijhalen.
Lucas over het duivenseizoen: ‘De duiven zijn de derde week van februari gekoppeld en hebben een koppeltje jongen grootgebracht. Zodra de jongen een dag of 14 zijn, gaan de duivinnen ervan af en brengen de doffers de jongen groot.
Na het spenen van de jongen worden de oude duiven die dan op weduwschap staan verduisterd. Overdag zorg ik dat het wat schemerig blijft op het hok, vanaf 18 uur is het donker tot 7 uur ’s ochtends. De verduistering wordt opgeheven na de eerste midfondvlucht. Bijlichten doe ik niet.’
Bij de start van het seizoen worden de duiven vanaf de eerste vlucht iedere week ingekorfd bij onze vereniging PV de Postduif in Lekkerkerk. Ze gaan tot drie weken voor de marathonvlucht mee. Verder worden ze twee keer per week vanuit de vereniging naar de Belgische grens gebracht voor een lapvlucht. . Lucas: ‘Dit doen we met een aantal liefhebbers samen, met dank aan de inzet van Gebr. De Vreede.
De duiven waren vanaf het begin van het seizoen in goeden doen. Ook van de kortere vluchten kwamen de duiven al best goed naar huis. Uiteraard veel te laat, maar met weinig verlies en vaak kort op elkaar.’

… wordt vervolgd …