Als je niet mee doet, kun je niet winnen. Daar dacht ik deze week vele keren aan. Daarom is een winnaar ook een echte winnaar!  Waar je niet tegen speelt, kun je niet van verliezen. Leo Pronk wint Mont de Marsan in de Fondunie 2000. Deze topliefhebber heeft in de loop van de jaren vele vroege prijzen gewonnen met zijn duiven en voegt weer een mooie overwinning toe aan zijn erelijst. 2017 begint voor hem ook voortreffelijk met een 7e nationaal in het spel van de ZLU, een 8e Internationaal en een overwinning in de Fondunie 2000. Hét spel voor de afdelingen 6 t/m 11 op de ZLU-vluchten.

Top 10
853 duiven van de deelnemers van Fondunie 2000 vertrokken op zaterdagochtend om 7.35 uur richting het thuishonk. De snelste duif viel op één van de langste afstanden van het werkgebied … in Breezand. De topper die daar al jaren zijn topprestaties levert is Leo Pronk. Hij won voor Albert Poulisse, die een mooie serie neerzette met prijs 2, 16 en 59 met 4 duiven mee. Nummer drie is comb. Van Dam en Bisschop uit Almere. Fré de Boer uit Bovenkarspel had twee duiven mee en die pakte hij op de plaatsen 21 en 49. Een andere liefhebber die 100% prijs had met een vroege prijs erbij is Herman Koopman uit Almere. Hij had vier duiven mee en die zijn terug te vinden op de plaatsen 30, 61, 87 en 151. De top 10:

  1. Leo Pronk, Breezand
  2. Albert Poulisse, Kerkdriel
  3. Van Dam en Bisschop, Almere
  4. Baas en Berg, De Kwakel
  5. Gerard Schalkwijk, Lopik
  6. Gertjan Rigter, Amstelveen
  7. Gerard Schalkwijk, Lopik
  8. Verweij-de Haan, Mijdrecht
  9. Marlon Kok, Ransdorp
  10. IJsbrand Kaptein, Akersloot

De Liefhebber
De winnende liefhebber is, zoals gezegd, de 60-jarige Leo Pronk uit Breezand. Leo is ondernemer (www.leopronk.nl), waarbij zijn timmerbedrijf zijn hoofdbedrijvigheid vormt. Verder heeft Leo een kruidenmix ontwikkeld wat de duiven op een natuurlijke manier gezond houdt. Leo is aangestoken met het duivenvirus door zijn moeder, die tot haar 88e jaar duiven heeft gehouden. Leo heeft in de loop van de jaren een eigen stam opgebouwd met voornamelijk duiven, die zijn moeder ook al had. Deze duiven lieten op de marathonvluchten direct al zien dat ze deze vluchten goed konden verteren. Dan is de behoefte om er veel andere duiven bij te halen gering. Leo heeft de beschikking over 40 meter duivenhok. Op 25 meter zitten 10 afdelingen met ongeveer 120 vliegduiven. De rest is voor de kwekers en jonge duiven.

De winnende duif
De winnende duif is een doffer, ‘de 405’ van 2015. Deze weduwnaar was op zijn debuut gelijk goed voor de 7e nationaal, 8e Internationaal en 1e van de Fondunie 2000. Hij heeft een normale voorbereiding gehad van vitesse- en midfondvlucht en eigen africhtingen met als slotakkoord de dagfondvlucht Vierzon. Op deze vlucht was hij ook Leo’s eerste duif. Deze winnaar is een neef van de 1e Internationaal Bordeaux ZLU jaarlingen van 2008.

Stamopbouw
Het soort wat Leo (samen met zijn moeder) in de loop van de jaren heeft opgebouwd bestaat uit duiven van Kuipers (oorsprong Van Wanroy), Sam de Jong (voornamelijk de Oude Aarden-lijnen, o.a. van Toon Ligtenberg) en een Oude Sprenkels-doffer. De stam wordt bewaakt door de 30 kweekkoppels die Leo heeft.

Het Systeem
In het voorjaar hoefden de duiven niet gekoppeld te worden. Ze zaten nog bij elkaar vanaf het vorige jaar. Ze hebben geen jong grootgebracht. Opleren doet Leo voornamelijk zelf. Al gaan ze met goed weer ook weleens met de wagen mee met als laatste vlucht een dagfondvlucht. Dit jaar was dat Vierzon. De duiven krijgen voer van Beyers en Wielink. In het seizoen zijn dat de vluchtmengelingen. Naast het voer krijgen ze grit van Bony Pharma, de Kruidenmix van Leo zelf en het water wordt regelmatig verzuurd. Aan medische begeleiding doet Leo al 15 jaar niet meer. Leo: ‘In deze jaren ben ik met één duif naar de dierenarts geweest. Deze duif liep mank. Ik houd de duiven zo natuurlijk mogelijk. Dan houd je het het langste vol en bouw je een sterke stam op.’

Beleving
Hoe beleeft u de duivensport? Leo: ‘Twee maanden beleven wij onze hobby zeer intensief. Deze hobby is ook heel intensief. Het is een deel van ons leven geworden. Niet in de laatste plaats doordat mijn timmerbedrijf bestaat uit het maken van interieurs voor de duivenhokken. Er is dus veel en vaak contact met collega duivenliefhebbers. Dat kan dus ook niet anders. Momenteel neemt Kitty de meldpost ZLU waar omdat Frits van Duin hiermee is gestopt.  Frits is verhuisd naar Zeeland. Ik werk zo af en toe met andere liefhebbers samen. Indien mogelijk neem ik voor enkele andere leden de duiven mee met de opleervluchtjes. Maar de duivensport op mijn hok doe ik zelf. Ook zit ik in het bestuur van de Fondclub Noord Holland. Het mooiste van de duivensport is het goed voorbereiden van de duiven. Het krijgen van een vroege duif blijft het allermooist. Dat is kippenvel!’

Tot Slot
Leo ik wil je nogmaals van harte feliciteren met deze overwinning in onze mooie competitie. Verder wil ik je bedanken dat je zo snel wilde meewerken aan dit verslag. Het laatste woord is aan Leo: ‘Geniet van je duiven en deze mooie hobby, ook als je misschien (even) niet aan de top meedraait.’