Koos Steenbeek en zn zijn vaste waardes op podia waar prijzen worden uitgereikt voor de marathonduivenvluchten. Afgelopen seizoen hebben ze dat weer laten zien, dat ze tot de beste liefhebbers van Nederland behoren. Metname op de ZLU-vluchten lieten ze van zich spreken. Bij de Fondunie 2000 werden ze Aangewezen Kampioen en op een haar na geen Keizer Kampioen. Op de middaglossing misten ze wel de kopduiven, maar was het prijspercentage wel goed. Bij de Marathon Noord hadden ze de beste Middaglossingsduif over drie jaar met ‘Miss Puck’. Een geweldige duivin die over 3 jaar 9 prijzen kon pakken, waarbij een paar echt vroege prijzen !!! Daarmee werd deze duivin de Beste Middaglossingsduif van Nederland over de jaren 2016-2018. In het vorige deel lazen over de start van Koos’ duivenloopbaan. Dit keer lezen over de stamopbouw en over zijn beleving van de sport.
Stamopbouw
De basis van de huidige stam van Koos en Boyd zijn de duiven van First Price Pigeons. Hun topkoppel komt van dit kweekcentrum. Dit koppel bestaat uit een zoon van de ‘Donkere Barcelona’ met een dochter ‘Raket’. Koos en Boyd hebben veel succes met een Zoon van de bekende ‘Carteus Giant’ van Gerrit & Jaco van Nieuwamerongen. Deze doffer is bijvoorbeeld de vader van de duifkampioen over 3 jaar. De laatste jaren heeft Koos twee goede kweekduivinnen van Verweij-de Haan. Uit de dochter van Milos kweekten Koos en Boyd de 10e nationaal Bergerac 2017. En uit een zus van Mila komen nu al twee goede ZLU-vliegers.
Bij de kweek wordt er veel gekruist. Zeker als er vliegduiven worden gekweekt. Om het kweekhok aan te vullen worden de beste duiven ingeteeld om die vervolgens weer te kruisen.
Het seizoen
Koos heeft geen snelheidsduiven (sinds 2017) meer. In totaal zitten er 60 vliegduiven. 40 tot 50% zijn jaarlingen. Op 3 maart is er gekoppeld. Dit was met volle maan. Koos: ‘Ik houd er rekening mee als de andere omstandigheden ook goed zijn, anders niet. Ze zeggen dat je dan minder verliezen hebt. Baat het niet, schaadt het niet.’ De duiven brengen allemaal 2 jongen groot. De reden hiervan is metname de bonnen. Heb voor mezelf 70 jongen gekweekt voor de jonge duiventour. Daarna van de beste koppels nog een stuk of 10 voor de taartvluchten. Koos: ‘Het liefst zou ik alleen de jaarlingen jongen groot laten brengen. De oude zouden dan op hun eerste nestje jongen op de eerste marathonvlucht gespeeld kunnen worden.’ De oude duiven worden zoals u begrijpt op nest gespeeld. De meeste jaarlingen worden dit jaar op weduwschap gespeeld. Onze topper uit de Bilt: ‘Dit is uit nood geboren, omdat ik doffers teveel heb. Liefst speel ik alleen nestspel.’ De weduwnaars zitten vanaf half mei op weduwschap. Ze worden bijna vanaf het begin ingespeeld. Dit jaar is Koos de derde vlucht begonnen. Ze gaan mee met de afdeling op zaterdag of zondag. Ook wordt er weleens in Hank ingemand. Deze diversiteit houdt verband met de neststanden. Op welke standen worden de duiven ingemand op een marathonvlucht? Koos: ‘Standen zijn niet zo belangrijk. Ik heb voorkeur voor de periode van 10 dagen broeden tot 4-5 jongen.’
De duiven krijgen bij de familie Steenbeek Matador voer. In het voorseizoen is dat de Start-mengeling. Als het seizoen begint komt daar Premium Fond voor in de plaats. Met de marathonvlucht wordt deze mengeling aangevuld met de Energy-mengeling. Naast het voer krijgen de duiven pinda’s, TOVO, snoepzaad, P40 en hennep. Koos geeft natuurproducten van Bonypharma, zoals SGR en Bronchicorn. Drie weken voor de eerste marathonvlucht worden de duiven gecontroleerd door een dierenarts en ook nog als Koos het tussendoor niet vertrouwt. Anja Versluijs neemt ze dan mee naar Peter Boskamp.
In 2017 had Koos dat ook gedaan. De duiven had hij vrijdagmiddag ingemand in Hank. Anja belde op dat de duiven van Koos barsten van het geel. Zaterdag kwamen de duiven van een zware Souppes-des als de brandweer. Ik heb naderhand wel gekuurd, hoor, vertelt Koos.
Door de warme zomer hebben de duiven vaker iets tegen het geel gegeven. 3 dagen BS en een keer een magixpil opgestoken. Op eigen inzicht.
Beleving
Koos ziet duivensport als ontspanning en hobby. Koos: ‘Er zijn ook mindere dingen. Randzaken vind ik bijvoorbeeld heel vervelend. Ik ben fanatiek genoeg om bij de beste te horen. Ik geniet van elk onderdeel van de sport. Zo kan ik ook genieten van trainingsvluchten: hoe ze aankomen en hoe fit ze zijn. Ik wil elke duif thuis zien komen. Ik ben vorig jaar met de programmavluchten gestopt. Soms baal wel (tegen beter weten in) dat er niet meer bijzit.’ Koos doet alles zelf. Koos: ‘Monique helpt als het nodig is.’ In de sport heeft hij met verschillende liefhebbers een goede band, zoals met de familie Vromans uit Udenhout. Je kan dat een goede vriendschap noemen. Ron van Miltenburg is een clubgenoot waar Koos goed mee door één deur kan. Koos: ‘Ik ga alle goede relaties maar niet noemen anders vergeet ik er misschien één.’ Als je bij de top wilt horen moet je er wel wat voor doen. Onze kampioen: ‘Als je wilt presteren … er komt niets vanzelf. Allerbelangrijkste is goede duiven. En die zijn er niet veel. Ene week kan het alles zijn en de volgende vlucht kun je ze kwijt zijn. Leuke is de marathonduivenliefhebbers willen elkaar sneller helpen met ruilen e.d.’ Wat kan er beter in de sport, Koos? De man die twee keer nationaal Cahors won: ‘Beter? Om eerlijk te zeggen: Probeer het voor iedereen zo eerlijk mogelijk te maken. Dat is moeilijk, straftijd geven kan ook niet. Niet veel duiven vliegen in de nacht door. Het is niet erg dat de ene week de één wat gunstiger zit en de andere week de ander. Accepteer dat gewoon!’
… wordt vervolgd …
Recente reacties