16 juli was de datum voor St. Vincent van de ZLU of wel Internationaal St. Vincent. Deze vlucht werd op zondagochtend om 8 uur gelost. Over de lossing gaan we het niet hebben, daar zijn al genoeg en zelfs te veel (negatieve en terechte) woorden aan vuil gemaakt. Door de wind werd het niet de moeilijkste vlucht van het seizoen. De snelste duif van de Fondclub viel in Bunnik bij Jurrian van Amerongen. Hij klokte zijn winnende duif om 20.23 uur op een afstand van 1.052 km. De winnende snelheid van de 155 Fondclub-duiven kwam hiermee op 1.415 mpm. Jurrian had een ruime voorsprong op de nummers twee en drie: Sven en Wim van Houten en Van Wijk en zn. Murk en zn hadden 6 prijzen van de 7 ingekorfde duiven.

De winnende duif
De snelle rakker van Jurrian op St. Vincent is ‘de 531’ van 2021. Deze kraswitpen heeft, net als alle kopvliegers van Jurrian, goede ouders en grootouders. Hij is gekweekt op het gezamenlijke kweekhok met Richard Kuijer. Zijn vader, ‘De Blauwe 164’, won onder meer de 4e NPO Dax en de 13e NPO Perigueux. Zijn ouders zijn de topkweker ‘De Blauwe Van Tuyl’ en ‘de 547’. ‘De 547’ komt uit ‘Zoon Nellie’ van de familie van Houten en ‘Het Teentje’ van Gerard van Tuyl. De moeder van ‘de 531’ zit ook op gezamenlijke kweekhok met Richard. Zij is ook de moeder van de 22e nationaal St. Vincent 2022. Zij komt uit een doffer van Martin Vinkenborg. Hij is ook de vader van de 5e NPO Bergerac en de 9e NPO Cahors. De oma van moederskant komt van R. Borgmann-Groote. Deze duivin won de 2e Nationaal Bergerac tegen 6.464 onder loodzware omstandigheden.

Het laatste weekend van juli was een vochtige. Veel buien en langdurige regen, metname vanaf Parijs tot aan de hokken thuis. Voor de lossingsverantwoordelijken een test om te zien wat hun kwaliteiten zijn. Wat mij betreft zijn ze niet helemaal geslaagd … al blijft het altijd moeilijk onder die omstandigheden. De duiven van Narbonne werden op zondagochtend gelost met de wetenschap dat het vanaf zondagavond van de Belgisch-Franse grens tot het Noorden van Nederland blijft regenen tot dinsdagochtend toe. De Belgische bond had de inrichter van Narbonne van vorig jaar van hun functie ontheven en er een andere inrichter op gezet. Hiermee kwamen we letterlijk van de regen in de drup. Die drup was veel en lang aanwezig tijdens de thuiskomst van de duiven. Ondanks mijn kritische noot kwamen de duiven goed naar huis (wat trager dan onder normale goede omstandigheden … dat wel) en wederom schrijf ik: Onze duiven kunnen veel aan!

De winnende duif
Om 8 uur waren de duiven gelost. De volgende morgen vroeg vielen de eerste duiven in de Fondclub. Jurrian had de eerste van 294 duiven. Zilver en brons was voor Gerard Schalkwijk. Koos Steenbeek had 9 prijzen van de 12 en Jay Lissenberg 8 van de 10. De winnende duif van onze slager uit Bunnik won vorig jaar ook al een 1e prijs in de Fondclub en toen op Marseille. Op Narbonne won hij dit jaar de 15e nationaal tegen 5.841 duiven. Deze winnende duivin wordt ‘Bo’ genoemd. Haar vader zit op het gezamenlijke kweekhok met Richard Kuijer en hij komt uit ‘De Blauwe Van Tuyl’ met ‘Inteelt Nellie’ van de familie Van Houten. Moeder van ‘Bo’ is ‘Lady Narbonne’. Zij won de 39e nationaal Narbonne in 2019 en was de snelste duif van de Fondunie 2000.

Tot Slot
Jurrian won dit jaar veel mooie titels. Bij de Marathon Noord werd hij 2e Kampioen op de Ochtendlossing en won hij het Criterium der Azen. Bij de ZLU werd hij ook nog eens 4e Keizer van de Grote Fond. Deze grote kampioen won al Nationaal Pau en Nationaal Perpignan en een paar jaar terug was hij Keizer Generaal bij de Fondunie 2000. Dit is het topje van de ijsberg wat betreft de goede resultaten van zijn duiven. Bij de Marathon Noord won hij zoals gezegd twee mooie kampioenschappen. Een teken dat hij zijn beide aangewezen duiven goed heeft gepakt op Barcelona, Marseille en Perpignan. Jurrian, gefeliciteerd met deze mooie kampioenschappen en eerste prijzen bij de Fondclub Utrecht. Tot een volgende keer!