In een periode van een hittegolf ontkom je niet aan zware marathonvluchten. Een week na de Koningsvlucht van Barcelona diende Perpignan zich aan. Na Barcelona was dit de tweede zware Internationale vlucht van het seizoen. Fantastische vluchten om te winnen en bij te schrijven aan je palmares. De duiven werden op vrijdag verplaatst naar een plaatsje in de buurt van Carcasonne (Rieux-Minervois). De afstand werd een 70-tal kilometers korter, maar makkelijker werd het niet (al scheelt het gauw een kleine anderhalf uur vliegen). De duiven werden op zaterdagochtend om kwart voor 8 gelost. De kalme oosten wind dreven de duiven naar de kust. Daar was ook wat verkoeling te vinden voor onze strijders. Dat is de reden van een, na omstandigheden, vlot verloop van de vlucht. De winnende duif viel om een paar voor 11 uur in de ochtend bij Jurrian van Amerongen in Bunnik. Hij mocht na Pau 2018 nu Perpignan 2020 op zijn palmares bijschrijven. Dit keer met een geweldige duivin, die in vijf keer spelen nooit slechter dan een 130e nationaal won op een nationale ZLU-vlucht. Wat een kanjer !!!
Deel 1 kunt u vinden via deze link
De Beleving
Jurrian beleeft de duivensport intens en hectisch. Laura: ‘Hij staat er mee op en gaat er mee naar bed.’ Met een jong gezin is het goed plannen en soms inspannend. Dan zijn er periodes, vooral in het vliegseizoen, dat het meer inspanning dan ontspanning is. Jurrian: ‘Het genieten komt pas als ik op de duiven zit te wachten van de vluchten met een bakje koffie in de hand. Gelukkig heb ik steun van mijn moeder Ineke. Zij loopt dingen na, als ik aan het werk ben. Tijdens mijn werk schiet me nog al eens wat te binnen. Bijvoorbeeld hebben de kwekers nog wel water. Dan bel ik haar en dan kijkt ze even en vult ze het water bij als het nodig is. De contacten met andere liefhebbers vind ik leuk. Ik heb goed contact met clubgenoten (ook programmaspelers) en liefhebbers bij het Nationaal Inkorfcentrum in IJsselstein. Verder doe ik samenkweek met Richard en Jay. Deze gezelligheid maakt onze sport ook bijzonder.’
Het Seizoen
Jurrian heeft de duiven in januari gekoppeld. De eieren van de beste vliegers zijn overgelegd naar de kwekers. Na de kweek zijn de vliegers gescheiden. Vanaf de zomertijd zijn de duiven verduisterd. Normaal doet Jurrian dat een week of 8, maar nu een paar weken langer vanwege het later opstarten van het duivenseizoen. Vanaf 21 juni wordt er bijgelicht van 5 uur in de ochtend tot 11 uur in de avond is het binnen de hokken ‘dag’ voor de duiven. De duiven zijn ingespeeld op weduwschap. Voordat Jurrian naar zijn werk gaat, verzorgt hij de duiven, die op het erf van zijn moeder zitten. Bij binnenkomst van ‘de training’ krijgen de duiven volle bak. Moeder Ineke verzorgt overdag de jongen, zodat Jurrian in de avond weer alle tijd heeft voor de vliegduiven. De vliegduiven worden op een nestje gebracht voor de marathonvluchten. De jaarlingen krijgen Agen ZLU en de oudere duiven worden verdeeld over de andere Internationale ZLU-vluchten. De jaarlingen zijn voor Agen naar Salbris (dagfond) geweest en de oude duiven hebben 4 of 5 korte vluchten gehad met een langste vlucht van ongeveer 300 km. De vliegers zijn daarna wel regelmatig weggebracht op 70 of 40 km. De duiven van Barcelona en Perpignan zijn 3 keer in de week opgeleerd (Ulvenhout, 70 km). De duiven van Narbonne zijn de laatste week zelfs iedere dag weggeweest (Jurrian had vakantie). Vroeg in de ochtend (Jurrian reed om vijf uur weg uit Bunnik) werden de duiven gelost. Jurrian was dan ook klaar voor de rest van de dag, want de duiven hadden hun verplichte training gehad.
De duiven krijgen Mariman 50-50+ vliegvoer met Beyers Galaxy Kweek in het vliegseizoen. De laatste dagen komt daar extra Energymengeling van Beyers bij. In het voorseizoen is de samenstelling 70% Super Dieet met Vliegvoer … de laatste dag krijgen de duiven wel alleen vliegvoer. Deze schrale mengeling met Super Dieet krijgen de jonge duiven straks ook. Naast het voer krijgen de vliegduiven TOVO, pinda’s en snoepzaad. Tijdens de rui krijgen de duiven ook de dieetvolle mengeling en na de rui een tijdje alleen Gerst.
Voor het seizoen krijgen de duiven een geelkuur. Voor en in het vliegseizoen worden de duiven regelmatig gecontroleerd bij Van der Sluis. Na een marathonvlucht krijgen de thuiskomers een geelpil. Een dag voor inkorven een orni-pil van Van der Sluis en Super Anti-Slijm van Travipharma (voor Pau en Perpignan). Van Travipharma komt ook de geelpil (15% Rodinazol). Sinds dit jaar gebruikt Jurrian enkele (voor hem) nieuwe natuurproducten. Deze komen via Travipharma van Gerard Schalkwijk. Deze producten zijn Lugol, Forte Fita en Seduchol (voor na een geelkuur of als ze allemaal een pil hebben gehad).
Een kleine week voor Perpignan hebben de vliegduiven een geelpil gehad en een dag later is het hok voor de tweede keer uitgerookt. Het viel Jurrian op dat ze daarna dons gingen gooien. Jurrian: ‘Misschien wel te veel dons, maar dat zal wel niet … gezien deze overwinning.’
Tot Slot
Zoals ik in de inleiding al schreef wint Jurrian binnen drie seizoenen twee nationale vluchten en vier vluchten bij de Fondunie 2000. Dat betekent, heel simpel, dat onze slager beschikt over duiven die geweldig kunnen excelleren. Hij zat verschillende keren in de nationale top 10 de afgelopen jaren. Naast de al eerder genoemde 1e nationaal Pau, 4e nationaal Agen en nu de 1e nationaal Perpignan won hij o.a. 2e nat Pau, de 4e nat Pau, de 3e nationaal Agen, 8e nat. Marseille en de 6e nationaal Perpignan.
Jurrian, bedankt voor je openheid en nogmaals gefeliciteerd met je prachtige overwinning op deze loodzware vlucht! Veel succes op Narbonne!!!
Recente reacties