In een periode van een hittegolf ontkom je niet aan zware marathonvluchten. Een week na de Koningsvlucht van Barcelona diende Perpignan zich aan. Na Barcelona was dit de tweede zware Internationale vlucht van het seizoen. Fantastische vluchten om te winnen en bij te schrijven aan je palmares. De duiven werden op vrijdag verplaatst naar een plaatsje in de buurt van Carcasonne (Rieux-Minervois). De afstand werd een 70-tal kilometers korter, maar makkelijker werd het niet (al scheelt het gauw een kleine anderhalf uur vliegen). De duiven werden op zaterdagochtend om kwart voor 8 gelost. De kalme oosten wind dreven de duiven naar de kust. Daar was ook wat verkoeling te vinden voor onze strijders. Dat is de reden van een, na omstandigheden, vlot verloop van de vlucht. De winnende duif viel om een paar voor 11 uur in de ochtend bij Jurrian van Amerongen in Bunnik. Hij mocht na Pau 2018 nu Perpignan 2020 op zijn palmares bijschrijven. Dit keer met een geweldige duivin, die in vijf keer spelen nooit slechter dan een 139e nationaal won op een nationale ZLU-vlucht. Wat een kanjer !!!

De winnende liefhebber
Jurrian van Amerongen uit Bunnik is een geweldige duivenliefhebber. Hij won zoals gezegd nationaal Pau in 2018, maar won bijvoorbeeld in enkele jaren vier maal de eerste van de supersterke Fondunie 2000. Hij hoort tot de grote kampioenen. Bij de Marathon Noord stond hij al eens op het erepodium. Een aantal jaren terug was hij 2e Kampioen Ochtendlossing. Jurrian heeft een sterke stam duiven opgebouwd uit de beste duiven die in Nederland te vinden zijn. In eerste instantie waren dit de Van Houten-duiven uit IJsselstein. Later kwamen daar vooral de duiven bij van Gerard van Tuyl uit Hellouw. De laatste 5 tot 10 jaar kwamen er goede aanvullingen van Martin Vinkenborg, Erwin van Wijk (Blokdijk-duivin, oma van de Perpignan-winnaar en de moeder van Laura Pau), Louw van den Berg en via zijn duivenmaten Jay Lissenberg en Richard Kuijer. En ik zal er vast wat vergeten zijn, want als Jurrian ergens versterking denkt te kunnen halen, gaat deze dertiger dat proberen. Met Richard Kuijer kweekt hij samen en gaan er duiven over en weer. Van zowel Richard als Jay heeft Jurrian goede duiven en zij van hem.
Jurrian is slager van beroep. Sinds enkele jaren werkt Jurrian bij de Makro in Vianen. Jurrian heeft de duivenbacil overgenomen van zijn vader, waar deze topper tot aan vaders overlijden mee heeft samen gevlogen.

De winnende duif
De winnende duif is geboren in september 2016. Haar naam is toepasselijk ‘September Girl’ geworden. Als lezer zou u denken: Er zijn wel meer duiven geboren in september en daar zal vast nog wel een goede tussen zitten. Dat lijkt mij ook. Echter deze duivin is van uitzonderlijke klasse. Zulke worden in heel het land, ik durf te zeggen, in heel Europa, jaarlijks maar een enkelen (misschien zelfs maar één) geboren. Ze was nog geen jaar, 9 maanden, oud toen ze de 39e nationaal Agen ZLU bij de jaarlingen won. Een jaar later won ze de 4e nationaal Agen bij de oude duiven. Op deze twee vluchten van Agen was de snelste duif van Midden, Oost en Noord Nederland. In 2019 won ze de 53e nationaal Pau en de 139e nationaal Perpignan en nu de 1e Nationaal Perpignan. Vijf maal gespeeld … 4 maal bij de eerste 53e nationaal en als slechtste vlucht de 139e nationaal … wat een geweldige duivin! Jurrian: ‘Het beste prestaties deed ze steeds op enorm zware vluchten waar de 900 mpm niet werd gehaald. Ik ben supertrots op haar!’
Jurrian klokte haar om 10.57 op een afstand van 995 loodzware km. Omdat de duiven op zaterdagochtend om kwart voor 8 waren gelost, kwam de winnende snelheid op 862 mpm. Ze had een leuke voorsprong op de nummer twee en een grote voorsprong op de rest … wat een kanjer! Haar neststand was een jong van een dag of 4-5 bij inkorving.
Het duivinnetje is gekweekt op het kweekhok met Richard Kuijer. De vader is een doffer van Richard, die zelf o.a. een prijs binnen de eerste 200 nationaal Marseille won. Het is een overwegend Van der Wegen-doffer via Ben de Keijzer, Cor Blokdijk, Martin Vinkenborg en Erwin van Wijk. De moeder van deze doffer (van Erwin van Wijk) is ook de moeder van ‘Laura Pau’,  de 1e nationaal Pau 2018. De vader van deze doffer is een halfbroer van ‘Het Blokje’,  1e nationaal St. Vincent bij Cor Blokdijk en halfbroer van de beroemde ‘Dakhaas’ van wijlen Benno de Vries. De moeder van ‘September Girl’ is ‘Marseille Queen’ van Jurrian. Deze duivin won o.a. de 15e en 55e nationaal Marseille. Ze komt uit een Van Houten-Van Tuyl doffer (Kleinzoon 1e internationaal Barcelona, ‘Nellie’) met een Vinkenborg-duivin, die o.a. de 57e nationaal Bergerac en de 57e nationaal Perpignan won. Hier blijkt maar weer dat je uit super duiven super duiven kunt kweken!

… wordt vervolgd …