Het begint een traditie te worden: Jurrian wint eenmaal per seizoen een vlucht in de Fondunie 2000. Een traditie die niet alleen mooi is, maar die vooral laat zien hoe sterk de kolonie van onze slager uit Bunnik is. Jurrian werd vorig seizoen Keizer Generaal van deze competitie, nadat hij op de éénnalaatste vlucht Nationaal Perpignan won. Een paar jaar eerder won hij Nationaal Pau. Op Marseille pakte Jurrian de 2e nationaal. Het is in één woord geweldig wat deze jonge vader met zijn duiven laat zien.

Marseille Fondunie 2000
Het aantal deelnemende duiven in de Fondunie 2000 was op Marseille 1.118. Een mooi aantal voor Midden en Noord Nederland. De snelste duif van deze kolonie duiven arriveerde om 5.46 uur in Bunnik bij Jurrian van Amerongen. De duif had hemelsbreed 979 km af te leggen. De winnende snelheid kwam hiermee op 1.016 mpm. De winnende duivin had hiermee een ruime voorsprong op nummer twee, Gerard Schalkwijk uit Lopik. Het podium wordt compleet gemaakt met de nummer drie Cor en Erwin van Wijk uit Benschop. De Top 10:
1. Jurrian van Amerongen, Bunnik
2. Gerard Schalkwijk, Lopik
3. Cor en Erwin van Wijk, Benschop
4. Gijs en Wilfred Hamstra, Harderwijk
5. Harry Hendriks, Vinkeveen
6. Jelle Jellema, Nijverdal
7. John Hardebol, Castricum
8. Ysbrand Kaptein, Akersloot
9. Anne van der Bijl jr., Woerden
10. Jelle Jellema, Nijverdal
Anne van der Bijl had 6 duiven mee en 5 prijzen. Albert Poulisse uit Kerkdriel had 8 duiven mee en had 7 prijzen. Albert begon met de 21e prijs. Team Roording Fond had 1 duif mee en deze duif won de 22e prijs.

De winnende liefhebber
Jurrian van Amerongen uit Bunnik is een op en top en vooral een hele goede duivenliefhebber. Hij won zoals gezegd nationaal Pau in 2018 en Nationaal Perpignan in 2020. Vorig seizoen werd hij Keizer Generaal van de Fondunie 2000. Ook bij de Marathon Noord stond hij al eens op het erepodium. Een aantal jaren terug was hij 2e Kampioen Ochtendlossing. Jurrian heeft een sterke stam duiven opgebouwd uit de beste duiven die in Nederland te vinden zijn. In eerste instantie waren dit de Van Houten-duiven uit IJsselstein. Later kwamen daar vooral de duiven bij van Gerard van Tuyl uit Hellouw. De laatste 5 tot 10 jaar kwamen er goede aanvullingen van Martin Vinkenborg, Erwin van Wijk (Blokdijk-duivin, oma van de Perpignan-winnaar en de moeder van Laura Pau), Louw van den Berg en via zijn duivenmaten Jay Lissenberg en Richard Kuijer. En ik zal er vast wat vergeten zijn, want als Jurrian ergens versterking denkt te kunnen halen, gaat deze dertiger dat proberen.
Jurrian is slager van beroep. Sinds enkele jaren werkt Jurrian bij de Makro in Vianen. Jurrian heeft de duivenbacil overgenomen van zijn vader, waar deze topper tot aan vaders overlijden mee heeft samen gevlogen.

De winnende duivin
De winnende duif is een duivin van 2019. Ze won eerder in dit seizoen een prijs 1:10 op Perigueux en als jaarling een prijsje op Agen. Op haar derde opdracht won ze de 2e nationaal Marseille tegen 4.314 duiven én dus de 1e Marseille van de Fondunie 2000 tegen 1.118 duiven.
Deze winnares heet Lise. Haar vader is een product van samenkweek met duivenvriend Jay Lissenberg. De doffer van deze samenkweek komt uit de vader 1e NPO Perigueux met Laura 1 (o.a. 8e NPO Bergerac en 14e nationaal Bordeaux ZLU). De duivin van de samenkweek is Laura 2 (4e Internat. Pau, 12e NPO Bordeaux en 22e nationaal Perpignan). Zij is ook een kleinkind van de 1e NPO Perigueux van Jay. De vader van Lise is dus ingeteeld naar Jay’s 1e NPO Perigueux. Wat trouwens een hele goede kweker is … ook op en voor het hok van Jay zelf. De moeder van Lise is van het soort van de Familie van Houten. Zij is eveneens ingeteeld en nu naar Nellie, de 1e Internationaal Barcelona. Deze moeder van Lise is ook moeder van o.a. de 14e nationaal Agen, 18e nationaal Perpignan en 29e nationaal Pau. Lise komt dus uit twee ingeteelde ouders.

Het seizoen
In februari zijn de vliegduiven gekoppeld. De eieren van de beste vliegers zijn onder de jaarlingen gelegd. De oude duiven zijn toen op weduwschap gezet. Voor de verschillende vluchten worden ze dan gekoppeld, zodat ze op een goed nestje komen.
Jurrian: ‘Ik heb ze te weinig ingespeeld, vanwege het slechte weer en afgelaste vluchten. Ik heb vier weken niet mee gedaan. Ze hebben wel de africhting van Hank gehad … behalve de Pau-duiven. Maar dat was te weinig … vooral voor de jaarlingen.’
Na een prima start op Pau (11e in de Fondunie) was Agen beneden de maat. Daar gingen de meeste jaarlingen mee. Van de 6 oude duiven kwam ’s avonds niets door … helaas. Dat was voor Jurrian de slechtste vlucht in jaren. Daarna was Barcelona weer goed met een 44e nationaal en een prima prijspercentage. En dan nu Marseille de 2e nationaal en meer dan 50% prijs. Jurrian: ‘De duiven worden nu het beter. Het weer is weer regelmatig en de duiven worden weggebracht. Je ziet gelijk dat de duiven beter worden. In het begin van het seizoen waren de duiven te zwaar, omdat ze te weinig werden getraind. Dat is nu anders.’
De duiven worden medisch begeleid door Hans van der Sluis. Afgelopen zondag heeft Hans een duif genaaid die gewond thuis was gekomen. Kortom Hans staat altijd klaar als er iets is met de duiven. Dat waardeert Jurrian enorm.
Jurrian heeft nu nog twee mooie ploegen voor Narbonne en Perpignan. Ik weet zeker dat hij er dan (net als op Barcelona en vooral Marseille) weer staat.

Tot Slot
Jurrian, gefeliciteerd met deze mooie overwinning in de Fondunie 2000 op Marseille en de 2e nationaal. Veel succes op de laatste twee vluchten. Tot een volgende keer !!!