De hoofdrolspeler van deze reportage  werd zoals gezegd afgelopen seizoen Keizer Kampioen in één van de sterkste competities van West Europa … als het gaat om Internationale wedvluchten. Hij versloeg alle toppers van Midden en Noord Nederland. De namen die daar bijhoren kunt u zelf wel invullen. Jurrian won afgelopen jaar ook de nationale vlucht die Perpignan wordt genoemd en in het recente verleden won hij ook nog eens Nationaal Pau en vele vele vele vele andere kopprijzen. Een topper met internationale faam.
Vandaag leest u het laatste deel van een reportage over deze fantastische duivenliefhebbers en leuke kerel …

Het seizoen (2)
Na de kweek zijn de vliegers gescheiden. Vanaf de zomertijd zijn de duiven verduisterd. Normaal doet Jurrian dat een week of 8, maar nu een paar weken langer vanwege het later opstarten van het duivenseizoen. Vanaf drie weken voor Pau werd er bijgelicht van 5 uur in de ochtend tot 11 uur in de avond. Het is binnen de hokken ‘dag’ voor de duiven. De duiven zijn zoals ieder seizoen ingespeeld op weduwschap. Voordat Jurrian naar zijn werk gaat, verzorgt hij de duiven. Bij binnenkomst van ‘de training’ krijgen de duiven volle bak. Moeder Ineke verzorgt overdag de jongen, zodat Jurrian in de avond weer alle tijd heeft voor de vliegduiven. Naar de marathonvluchten toe worden de vliegduiven op een nestje gebracht. De jaarlingen krijgen Agen ZLU en de oudere duiven worden verdeeld over de andere Internationale ZLU-vluchten. De jaarlingen zijn voor Agen naar Salbris (dagfond) geweest en de oude duiven hebben 4 of 5 korte vluchten gehad met een langste vlucht van ongeveer 300 km. De vliegers zijn daarna wel regelmatig weggebracht op 40 of 70 km. De duiven van Barcelona en Perpignan zijn 3 keer in de week opgeleerd (vanaf Ulvenhout, 70 km). De duiven van Narbonne zijn de laatste week zelfs iedere dag weggeweest (Jurrian had toen vakantie) tot en met het weekend voor inkorving. Vroeg in de ochtend (Jurrian reed om vijf uur weg uit Bunnik) werden de duiven gelost. Jurrian was dan ook klaar voor de rest van de dag, want de duiven hadden hun verplichte training gehad. De laatste drie dagen voor Narbonne heeft de moeder van Jurrian de duiven elke dag een uur los gehad en heeft Jurrian ze woensdag ingemand. Narbonne was in de breedte de beste vlucht. Jurrian had er vooraf een hard hoofd in en wilde misschien wel niet meedoen. Toen moeder beloofde de duiven iedere dag een uurtje uit te laten vliegen, tijdens Jurrian’s korte vakantie, heeft hij toch besloten mee te doen. Het pakte geweldig uit … boven Jurrian’s verwachting. De drie dagen relatieve rust na een intensief opleerprogramma, heeft ze blijkbaar goed gedaan. Of misschien??? … hadden ze nog harder gevlogen als ze ook de laatste drie dag waren gelapt … we zullen het nooit weten. Ik denk zelf het eerste.

Nog enkele toppers
Dit jaar won Jurrian de 53e nationaal Barcelona (20e in de Fondunie). Deze doffer is een laat jong van 2017 met een ring om van 2015. Hij heeft dezelfde vader als de 1e nationaal Pau van Jurrian. Deze doffer komt van Jay Lissenberg en is broer van de 6e nationaal Orange. De moeder van deze Barcelona-topper is een dochter van een geweldenaar, ‘The Eagle’. Deze doffer won o.a. de 12e nat. Montauban en de 20e nat. Bordeaux en werd 3e nationaal Duifkampioen en 2e Asduif bij ‘The Best of the Best’.
De laatste topper in dit verslag won de 6e van Narbonne tegen 2.304 duiven in de Fondunie 2000. Dit is ‘de 573’ van 2018. Nationaal won deze duif de 42e tegen 6.725 duiven.
De vader komt uit een zoon van de 1e NPO Perigueux van Jay Lissenberg met ‘Laura 2’, die de o.a. 4e Internationaal Pau en de 22e nationaal Perpignan won. De moeder van ‘de 573’ is een volle zus van de vader van de 53e nationaal Barcelona en de 1e nationaal Pau. Ze komt van Jay Lissenberg uit de kleinzoon 7e nationaal Pau 2007 (soort Steketee) met een dochter van de 1e NPO Perigueux 2006. Zo komen bepaalde goede lijnen meerdere keren terug in de toppers van Jurrian van 2020.

Tot Slot
Dit verhaal ging over de Keizer Kampioen van de Fondunie 2000. Na diverse ereplaatsen werd hij in dit bijzondere seizoen 2020 1e Keizer Kampioen. Na twee nationale overwinningen op de ZLU-vluchten en diverse ‘vaasjes’ een nieuwe parel aan de erelijst van deze slager uit Bunnik. Het is hem gegund, want hij doet er alles aan om zijn duiven op en top gezond en in een goede conditie aan de start te brengen. Jurrian nogmaals gefeliciteerd met deze prachtige titel. Je hebt hem verdiend!!!