De laatste weken heeft u meer kunnen lezen over Jos Martens uit Stein. Deze liefhebber behoort tot de absolute top op de Internationale vluchten. Hij won in 2018 zijn derde Internationale vlucht op Perpignan met Helios. In 2010 won zijn Tarbes al Internationaal Tarbes. Tussendoor was André zijn topper. Hij won in 2015 Internationaal Marseille. In het najaar van 2018 werd duidelijk dat Jos een nieuwe parel aan zijn zegenketting mocht toevoegen … Hij werd Kampioen West Europese Super Marathon. Een liefhebber met de prestaties die we hier zo op een rijtje zetten, moet wel over een uitzonderlijk hok met verervers hebben. Dat klopt! Hij heeft De Superkweker waar zo maar 5 kinderen geweldig van presteren. Zoals de Asduif en Atlas en nog andere geweldenaren. De nakweek van De 711 van Busscher-Albertz doen het goed bij Jos. De vlag op zijn zegenschip is wel Der Sjef. Hij is vader van de Tarbes en grootvader van Helios en André. Een geweldenaar !!! We gaan verder in gesprek met Jos in deel 3 …

Enkele vragen over … de kweek en selectie
Hoe selecteer je je duiven? Zegt de hand en het oog van de liefhebber ook iets? Jos: ‘Het gaat om vliegkwaliteit. Tuurlijk zie je graag een goed gebouwde duif … rank en atletisch … met een mooi kleurrijk  en goed gepigmenteerd oog, maar het gaat uiteindelijk wat ze op de wedvluchten laten zien. De duiven die goed presteren hebben wel een vleugel die goed geventileerd zijn. Wanneer beland een bijgehaalde duif op het kweekhok? Jos: ‘Meestal worden ze eerst getest op het vlieghok. Ik heb twaalf kweekkoppels en daar kom je niet zomaar tussen als duif. Ik maak natuurlijk weleens een uitzondering als zo’n bijgehaalde duif iets extra’s heeft … een mooie uitstraling en er zit alles op en aan. De kwekers moeten wel na drie jaar kweken goede jongen hebben afgeleverd, anders maken ze plaats voor de nieuwe generatie. Worden de jaarlingen gelijk aan de tand gevoeld? Jos: ‘Jaarlingen krijgen Agen ZLU en/of wat korte morgenlossingen van Afdeling Limburg. Duiven waar ik aan twijfel, wil je nog weleens op Narbonne spelen. Hoe vaak gaan de vliegduiven mee op een marathonvlucht? Jos: ‘Voor de marathonvluchten worden de duiven opgeleerd op de korte vluchtjes. 1.000 km vind ik in principe genoeg. Op de marathonvluchten gaan ze twee of drie keer mee. Dat ligt aan de zwaarte van de vluchten en hoe ze thuiskomen. In principe heb ik drie ploegen (die ik probeer in verschillende afdelingen te huisvesten). De eerste ploeg krijgt Pau, St. Vincent en Perpignan. De tweede ploeg Barcelona en Narbonne of Perpignan. De derde ploeg Agen en Marseille. Net voor de eerste marathonvlucht en tussen de vluchten door worden de vliegers gelapt. Dit gebeurt op de zaterdag voor een marathonvlucht. De duiven dan gelapt Namen of Charleroi voor de Westlijn en vanuit de richting Luxemburg voor de Oostlijn.

Gezellige duivenpraat in Stein

Enkele topduiven
De eerste topper van deze week is ‘Benjamin’. Deze doffer won o.a. de 70e Prov. Cahors in 2016 en de 33e nationaal Marseille 2017. Hij komt uit een zoon van ‘The Camp’. Deze doffer werd duifkampioen en won o.a. de 73e nationaal St. Vincent. De moeder van deze doffer is een kleinkind van de 1e nationaal Irun en de 1e nationaal Dax.
‘Atilla’ is volgende topper. Hij won o.a. 3e Nationaal Marseille 2016 tegen 3.320 duiven, 16e Nationaal Agen 2016 tegen 6.687 duiven, 2e Nationaal Asduif WHZB-BOTB  2016 en 85e Nationaal Marseille 2018 tegen 2.750 duiven. Deze doffer komt uit De Superkweker. Deze doffer is ook vader van de ‘Asduif 2014 en 2015’, ‘Trust’ en ‘Atlas’. Hij komt uit ‘The Champ’ en de dochter van de 1e nationaal Irun en de 1e nationaal Dax. De moeder van ‘Atilla’ is ‘Dochter Bange’. Dochter Bange komt uit de goede kweker De Bange en Kampioensduif SSM 2001. Ze is een volle zus van Josje. Deze duif won 11 prijzen op de ZLU, waaronder:
3e nationaal St. Vincent 2014
84e nationaal St. Vincent 2013
113e nationaal Perpignan 2012
218e nationaal Bordeaux 2011
268e nationaal Perpignan 2013
Dochter Bange is moeder van topduiven, onder meer de Atlas en Asduif ZLU 2014 en 2015. Haar kinderen wonnen o.a.:
1e Asduif 2014-2015 Marathon
2e Beste Asduif Marathon Wie Heeft Ze Beter 2016
18e nationaal Agen 2014
19e nationaal Bordeaux 2011
19e nationaal Agen 2014
28e nationaal Agen 2015
59e nationaal Narbonne 2016

Een mooi gedicht
Duivensport is een sport waar je meer verliest dan wint … daarom smaakt een overwinning extra lekker. Om de moed erin te houden heeft een Limburgse duivenvriend van Jos Martens ooit dit gedicht gemaakt, wat Jos koestert:

Als je denk: ‘Ik ben verslagen’,
Is de nederlaag een feit.
Als je denkt: ‘Ik zal niet versagen’,
win je op den duur de strijd.

Als je denk: ‘Ik kan het niet halen’,
is de tegenslag op til,
want het overslaan der schalen,
hangt voornamelijk af van wil.

Moedelozen gaan ten onder
door hun twijfel, door hun vrees.
Vechters winnen door een wonder
telkens weer de zwaartse race.

Denk: ‘Ik kan het’ en dan gaat het.
Iedereen vindt bij wilskracht baat
en in zaken wint de daad het
van het nutteloos gepraat.

Als je jammert: ‘Ik ben zwakker
dan mijn grote concurrent’,
blijf je levenslang de stakker
die je ongetwijfeld bent.

Niet de Goliaths en de rijken
tellen in het kamp voor zes.
maar de fermen, die niet wijken,
hebben vroeg of laat succes!

… wordt vervolgd …