Binnen 10 jaar drie Internationale vluchten is eigenlijk niet te doen. Toch heeft Jos Martens uit Stein het voor elkaar gekregen. Ieder jaar heeft iedere deelnemer acht kansen om een internationale vlucht te winnen. Dat is in negen seizoenen 72 kansen. Als je dan meeneemt dat er honderden deelnemers zijn per vlucht. Op verschillende vluchten gaat het deelnemers aantal ruim over de 1.000 heen … dan is de prestatie van Jos Martens en zijn duiven uniek. In deze context is het woord uniek een enorm understatement. Dit kun je alleen maar voor elkaar boksen als je een geweldige stam duiven hebt. Dat heeft Jos Martens uit het Zuid-Limburgse Stein. Daar is geen speld tussen te krijgen. In deze serie gaat u lezen. Hoe deze stam is opgebouwd. U krijgt onder anderen te lezen dat vriendschap en samenkweek met goede duivenvrienden daar een onderdeel van is en vooral zeer goede duiven. Duiven die je één op de tienduizend een keer te zien krijgt. Afgelopen maandag kon u o.a. lezen over de start als liefhebber en zijn basisduiven, dit keer weer nieuwe onderwerpen. Lees gerust verder …
De start van het seizoen
In het voorjaar bestaat de vliegploeg uit 80 vliegduiven, waaronder 30 jaarlingen. De meeste jongen komen van de 12 kweekkoppels. De basis van de kweekfilosofie is ‘Goed maal Goed’. Daarnaast worden de verschillende lijnen goed bij elkaar te houden. Meestal worden dan neef en nicht op elkaar gezet. Jos: ‘Ik vind kweken moeilijker dan vliegen. Als je goede duiven hebt en ze zijn gezond dan vliegen ze wel hun (goede) prijzen. Maar om een nieuwe generatie goede vliegploeg bij elkaar te kweken, daar komt meer bij kijken. Je moet natuurlijk de beste duiven op elkaar zetten. Je krijgt echter nooit garantie op goede jongen. Dat maakt het moeilijk, maar ook wel spannend.’
Half maart wordt er gekoppeld (bij volle maan). Van de 12 kweekkoppels en de beste 8 tot 10 vliegkoppels worden de jongen aangehouden. De eieren van de kwekers gaan naar de jaarlingen. Alle vliegers maken de jongen groot. Vanaf het moment dat de jongen 16 dagen , gaan ze met de duivinnen naar het jonge duivenhok. Daarna zitten de duiven op weduwschap. Bij de jongen wordt niet naar vliegprestaties gekeken. Een vitale jonge duif wordt altijd aangehouden. Er wordt met de oude duiven alleen met de doffers gevlogen. Om de drie à vier jaar (ligt aan de gezondheid van Jos) worden de jaarlingen op totaal weduwschap gespeeld. De beste duivinnen van dat jaar gaan dan naar het kweekhok. Op de vraag wanneer de vliegers doorgaans in vorm komen, zegt Jos: ‘De vorm is ieder jaar anders. Is bijvoorbeeld afhankelijk van de warmte en vochtigheid. Bij een goede zomer doen de duiven het hier altijd goed.’
De verzorging
De duiven krijgen voer van Mariman. In het vliegseizoen is dat Mariman Super Power Weduwnaars, aangevuld met Long Distance van Matador. De weduwmannen worden gevoerd in potjes. Het voeren is niet standaard bij Jos. In de ochtend trainen de weduwnaars verplicht een uur. Na binnenkomst krijgen ze een volle eetlepel vliegvoer. Na een uur worden de potjes leeggehaald. Dan krijgen ze een mengsel van 30% lijnzaad, 30% Koolzaad en rest snoepzaad en daarna 4 of 5 pinda’s. Om 4 uur in de middag krijgen ze weer een soeplepel voer en na een uur wordt het weer weggehaald. In de avond krijgen de duiven een uurtje vrije training. Het tijdstip wordt steeds wat later naarmate het langer licht is. Als het hoog zomer is, komen ze om half 9 los. Na deze training krijgen ze verder geen voer meer.
Wat doet u aan medische begeleiding? De Kampioen uit Stein: ‘Ik loop al 40 jaar Norbert Peeters. Hij doet de begeleiding, die voor het grootste deel uit controleren bestaat. De eerste controle is in februari, een maand voor koppelen. Hebben ze niets, dan krijgen ze niets. In maart worden de duiven weer gecontroleerd. Daarna weleens tussen de vluchten door, maar lang niet altijd. De duiven krijgen een dag voor inkorving een tricho-capsule. Verder krijgen de duiven tijdens de voorbereiding van de vluchten aminozuren en vliegvitaminen (twee vloeibare producten vloeibaar) en poedermix van biergist en melkpoeder over het voer. Het doen de duiven het goed op.’
Enkele topvliegers
De eerste goede vlieger die we aan u voorstellen is ‘Dikke Grijs’, een doffer van 2014. Hij won de laatste seizoenen:
5e nationaal Marseille 2016
135e Prov. Bergerac 2018
204e nationaal St. Vincent 2017
De vader van deze geschelpte doffer is een samenkweek met Eddy Hoedemakers. Hij heeft als twee grootouders de 1e nationaal Irun van Theo Daalmans en de 1e nationaal Dax van S. & A. Deckers. De moeder van deze doffer komt van duivenvriend Theo Daalmans. In haar stamkaart zien we onder meer de moeder van de 1e nationaal Pau terug.
De tweede kopvlieger is ‘Bellisimo’. Deze donkere doffer van 2012 won o.a.:
5e nationaal Perpignan 2016
6e Prov. Limoges 2015
2e Prov. Limoges 2014
18e Prov. Pithiviers 2013
De vader van ‘Bellisimo’ is de Asduif ZLU 2014-2015. Deze doffer won onder meer 19e nationaal Bordeaux, 19e nationaal Agen en de 53e nationaal Narbonne. Deze Asduif komt uit ‘De Superkweker’ en ‘Dochter Bange’. De Superkweker is vader van o.a.:
1e Asduif 2014-2015 Marathon
2e Beste Asduif Marathon Wie Heeft Ze Beter 2016
18e nationaal Agen 2014
19e nationaal Bordeaux 2011
19e nationaal Agen 2014
28e nationaal Agen 2015
59e nationaal Narbonne 2016
Dochter Bange komt uit de goede kweker De Bange en Kampioensduif SSM 2001. Ze is een volle zus van Josje. Deze duif won 11 prijzen op de ZLU, waaronder:
3e nationaal St. Vincent 2014
84e nationaal St. Vincent 2013
113e nationaal Perpignan 2012
218e nationaal Bordeaux 2011
268e nationaal Perpignan 2013
Dochter Bange is moeder van topduiven, onder meer de Atlas en Asduif ZLU 2014 en 2015. Haar kinderen wonnen o.a.:
1e Asduif 2014-2015 Marathon
2e Beste Asduif Marathon Wie Heeft Ze Beter 2016
18e nationaal Agen 2014
19e nationaal Bordeaux 2011
19e nationaal Agen 2014
28e nationaal Agen 2015
59e nationaal Narbonne 2016
De moeder van ‘Bellisimo’ is ‘De Lieveling’, een dochter van de 1e Internationaal Tarbes.
… wordt vervolgd …
Recente reacties