Vandaag het laatste deel van de reportage over de Europese Topliefhebber Jos Martens. De laatste weken heeft u kunnen lezen over deze Steinse liefhebber. Hij won in negen seizoenen maar liefst drie Internationale Overwinningen. In het najaar van 2018 werd duidelijk dat Jos een nieuwe parel aan zijn zegenketting mocht toevoegen … Hij werd Kampioen West Europese Super Marathon. Een liefhebber met zulke prestaties moet wel over een uitzonderlijk hok met verervers hebben. Dat klopt! Hij heeft De Superkweker waar zo maar 5 kinderen geweldig van presteren. Zoals de Asduif en Atlas en nog andere geweldenaren. De nakweek van De 711 van Busscher-Albertz doen het goed bij Jos. De vlag op zijn zegenschip is wel Der Sjef. Hij is vader van de Tarbes en grootvader van Helios en André. Een geweldenaar !!! Vorige week hadden we het over de beleving en over enkele topvliegers. In dit laatste deel lezen over de drie Internationale winnaars, krijgen we een terugblik op 2018 en een vooruitblik naar het komende seizoen …

Melken met een lekker bakkie koffie en thee

Terugblik op 2018
Jos is natuurlijk enorm tevreden over afgelopen seizoen … beter kan ook bijna niet … hij wint Interantionaal Perpignan, wordt Kampioen op de West Europese Super Marathon en wordt voor de derde keer op rij Keizer Kampioen van de Club der Azen.
Heb je eigenlijk nog wensen, Jos? Onze sympathieke liefhebber uit Stein: ‘Natuurlijk, Jaco … ik zou heel graag nog een keer Barcelona winnen … wie niet …maar dat is niet zomaar gebeurt. Barcelona is net een stapje verder en zwaarder dan alle andere verre vluchten. Je hebt daar toch ook weer een ander slag duif voor nodig.’ Jos speelde afgelopen seizoen de 18e nationaal Barcelona. Zonder goede duiven voor deze Koningsklassieker zit hij dus niet. Het kan dus zomaar een keer gebeuren. Zo lang dit niet is gebeurd, blijft er voor hem wat te wensen.
In 2018 stond Helios op. Wat een geweldenaar is dat !!! Hij startte het seizoen met de 38e nationaal Pau. Drie weken later kwam daar een 21e nationaal St. Vincent ZLU bij. Met een duif die dat presteert ben je geweldig bij. Als er dan op de laatste vlucht van het seizoen een 1e Internationaal Perpignan bij komt, dan schieten alle superlatieven tekort … wat een klasbak !!! Deze doffer werd natuurlijk de 1e Asduif van de ZLU-vluchten over 2018. Jos: ‘Deze doffer steekt er met kop en schouders bovenuit. De witte raven waar we naar blijven zoeken en heel soms mogen vinden.’ De vader van Helios is Hyperion (Zoon Sjef). Deze doffer won o.a. 9e Prov. Bordeaux en 100e nat. Tarbes. Der Sjef is stamvader en won zelf de 14e Prov. Bergerac en de 39e Prov Cahors. Hij is vader van de 1e internat. Tarbes 2010 en de grootvader van de 1e internat. Marseille 2015 en 1e internat. Perpignan 2018. Hij komt uit Het Kweekmoedertje (soort Gebr. Kuijpers) met ‘De Combi-kweek’ (Zoon 711 van Busscher-Albertz met eigen duif). De moeder van Hyperion komt van duivenvriend Theo Daalmans … uit zijn Asduif Bordeaux over 3 jaar, Obama. Deze geweldige doffer won de 10e, 11e en 12e nationaal Bordeaux en de 7e en 13e nationaal Narbonne. 5 maal bij de eerste 15 nationaal. Dat zit allemaal in de bloedlijnen van de supercrack Helios. We gaan verder met moederskant.
De moeder van Helios is Dolly (ook moeder Tommetje … duifkampioen 2016 Afd. Limburg). Zij komt uit 1e nat. Irun (Irunha) van duivenvriend Theo Daalmans met Sascha, een zus van de 1 Internationaal Tarbes, dus dochter Der Sjef … daar is hij weer. Leuk om te zien dat Helios twee grootouder heeft afkomstig heeft, die bij Theo Daalmans vandaan komen. Nu snap ik ook zijn trotse gezicht tijdens de huldiging van Jos voor de vlucht Perpignan afgelopen weekend op de Sterrenshow van de ZLU.

Vooruitblik op 2019
Wat is stel je je als doel voor 2019, Jos? De winnaar van WESM: ‘De doelstelling is eigenlijk altijd (voor iedere marathonspeler, denk ik) … een podiumplaats op Barcelona … liefst 1e. Zo lang dat niet is bereikt, is de duivensport voor mij een uitdaging.’ Heb je voor komend seizoen een paar duiven waar je wat van verwacht? Jos: ‘Ik heb wel een paar favorietjes onder de jaarlingen. Maar je wordt vaak verrast … in positieve en negatieve zin. Bij mijn jaarlingen ben ik nog niet zo streng. Ze moeten normaal naar huis komen en een prijsje pakken. Deze duiven krijgen de gelegenheid zich te ontwikkelen. Helios deed het als jaarling ook nog niet super, maar dat heeft hij afgelopen seizoen meer dan goed gemaakt. Oudere duiven moeten goede prijzen pakken om het jaar weer bij te kunnen zijn. Mijn seizoensopbouw is ieder jaar wel wat anders. Ik handel naar omstandigheden … Ik heb mijn gezondheid niet mee. Ik ben wel met kweekkoppels in mijn hoofd bezig in deze wintertijd. Het systeem verandert uiteindelijk niet veel … alleen in detail en is afhankelijk van de omstandigheden van mijzelf en ook hoe het weer in het voorjaar is.

De Tarbes en André
In het stukje over 2018 is Helios uitgebreid aan de orde geweest. Het verhaal over Jos Martens zou niet compleet zijn als we ‘De Tarbes’ en ‘André’ niet even de revue zouden laten passeren. We beginnen met de winnaar van de 1e Internationaal Tarbes 2010, ‘De Tarbes’. Als jaarling pakte deze doffer in 2009 de 107e nationaal Bordeaux. En als tweejarige won hij een prijsje op Perigueux als voorbereiding op Tarbes. Een aantal weken na Perigueux won hij dus de 1e Internationaal Tarbes. Hij is een zoon van Der Sjef. Deze doffer hebben we enkele keren aan u als lezer voorgesteld. De moeder is een geschelpte duivin, die ook de grootmoeder is van ‘André’.

‘André’ is van 2013 en won als jaarling de 37e Provinciaal Cahors en de 301e nationaal Bordeaux. Als 2 jarige won hij de 30e nationaal Agen in het begin van het seizoen om later in dat jaar de 1e Internationaal Marseille te winnen. Hij was de 1e Beste Marathonduif in de PiPa-ranking en de 2e Asduif van Wie Heeft Ze Beter. Een kanjer van een doffer. Zijn vader is een zoon van de 711 van Busscher-Albertz met een duivin van Lou Vroomen. Drie zonen van deze 711 lopen als een rode draad in de stam van onze kampioen uit Stein. De moeder van ‘ André’ is een volle zus van De Tarbes (1e Internationaal Tarbes). Kortom een dochter van Der Sjef, één van de geweldige kwekers van Jos. Hij siert dit deel van de reportage als hoofdfoto.

Tot Slot
Het was mij een waar genoegen om deze uitgebreide reportage te maken van de Kampioen van de West Europese Super Marathon en de drievoudig winnaar van een Internationale vlucht, Jos Martens uit Stein. We hebben het in Zuid Limburg enorm gezellig gehad en heel mooi en vooral positief over onze hobby gesproken, maar ook over het leven, die hele mooie en dierbare momenten kent. Ik hoop van harte dat er in de toekomst weer een goede reden is om over deze goede maar vooral ook sympathieke liefhebber te schrijven. Ik wil ook Jacqueline bedanken voor de goede zorgen. Heel erg bedankt Jos voor je openheid, nuchterheid en gezelligheid. Tot een volgende keer !!!