U bent begonnen met het lezen van deel 4 van de reportage over John Vullers en zn uit het Limburgse Roggel. Liefhebbers die met hun duiven prachtige uitslagen maken met veel kopprijzen. In 2021 waren ze Kampioen van de Fondvrienden Brabant en Limburg.
In de eerste drie delen heeft u kunnen lezen over de liefhebbers, de historie, de stamopbouw, de verzorging en enkele toppers. Nu gaan we verder met deel 4 …
Enkele Toppers (2)
‘De 781’ van 2017 werd 1e Asduif middaglossing 2021. Zij wordt ‘Lieske’ genoemd. Ze maakte in 2019 haar debuut op de marathon. Ze won gelijk de 51e Nat. Bordeaux van 8.815 duiven in sector 1 en de 234e Nat. Cahors van 3.705 duiven in dezelfde sector.
In 2020 won ze in de nationale sector 1 de 115e St. Vincent van 5.578 duiven. Haar Asduif titel middaglossing 2021 won ze met de 8e St. Vincent tegen 616 duiven (17e Prov. en 54e Nat. tegen 5.290 duiven) en 6e Dax tegen 604 duiven (8e Prov. en 27e Nat. van 5.612 duiven).
‘Lieske’ is een prima gebouwde duivin. Ze is evenwichtig in de hand en straalt slimheid uit. Verder heeft ze een prima pluim. Ze heeft als vader ‘de 026’ van 2012. Zijn achtergrond komt helemaal uit duiven van Siem aan de Boom uit Neer. Hij is ook vader van de 10e Nat. St. Vincent. ‘De 026’ werd gefokt uit ‘de Rode 501’. Deze duif komt voor het grootste deel uit Siems eigen goede soort met een vleugje Gebr. Kuypers en Jan Theelen. De moeder van ‘Lieske’ is de Donkere Witpen duivin, een bewezen kweekduivin (‘De 736-Super Kweek’ van 2011. Zij is dochter van ‘de Blauwe Witpen 495’, een prima kweker. Hij is een zoon van ‘de 126’ van 2000. Deze duif won de 8e Nat. Cahors won bij H. Versteegde. Hij is ook de zoon van ‘de 274’ van 1994 (‘Goede kweekduivin Baltussen’). De moeder van ‘De 736-Super Kweek” is ‘De Donkere 923’ van 2002. Zij is weer een dochter van ‘De 246 van 1995’ (Topper op het hok van John en Rob) met ‘De Donkere 972’, die de 6e Nat. Dax won.
De Hokken en training
John: ‘In 1991 hebben we ons huidige hok gebouwd. Het is een stenen hok met een houten binnenbouw. Elk jaar proberen we toch nog verbeter punten te doen. We hebben het dak 4 jaar geleden met dumonel platen afgewerkt. Zodat we minder temperatuur schommelingen krijgen. De hokken hebben een dak van golfplaten, dat aan de onderkant afgetimmerd is. Deze aftimmering loopt tot zo’n tien cm onder de nok. De nok zorgt ook voor de verluchting. Het plafond bestaat voor het overgrote deel uit gaas. De voorkant van de hokken is voorzien van schuiframen met daar achter windbreekgaas. Zodra de marathonvluchten naderen gaan de schuiframen ’s avonds dicht. Volgens mij blijft de temperatuur dan stabiel en loopt de vorm langzaam op.’
Tijdens de voorbereidingsvluchten gaan om 6.30 uur de duivinnen los en worden de hokken gepoetst, waarna de doffers volgen. Na 8 en 28 mei is er op beide afdelingen open hok tot 17.00 uur. De doffers vliegen dan ’s morgens en de duivinnen ’s middags, waarbij opvalt dat zowel doffers als duivinnen na hun trainingsrondjes voornamelijk binnen zitten.
De jonge garde sluit ’s middags aan bij de training van de duivinnen.
Evaluatie en vooruitblik
John: ‘ We houden de duiven goed in de gaten houden, dat ze gezond blijven en we zijn geen goede duiven verspeeld. Dat is natuurlijk ook nog een beetje geluk bij hebben.
We hopen voor komend jaar dat we de goede duiven niet verspelen en dat er weer nieuwe talenten boven komen drijven. We zijn over het afgelopen seizoen heel tevreden. Het is alleen jammer dat er op Bergerac zoveel nacht aankomsten waren. Het mooiste wat we hebben behaald, is het Marathonkampioen van Brabant-Limburg. Het 1e Kampioenschap van Afdeling 4 Limburg zijn we door Bergerac nipt verspeeld.
Omdat we ieder jaar omkoppelen, hebben we niet echt een specifiek kweekkoppel. Het kan altijd beter, denken we. We gaan proberen het afgelopen seizoen te evenaren of zelfs nog wat te verbeteren. Een keer een 1e Nationaal zou ook mooi zijn. Favorieten voor het komende jaar zou ik nu nog niet durven aanwijzen. Het ligt er ook aan hoe het gaat lopen.’
… wordt vervolgd …
Recente reacties