Zoals de trouwe lezers van Het Marathonduivenjournaal wel weten, maak ik in het marathonseizoen wekelijks een column om de resultaten achter de uitslag te laten zien. Naast de Top 10 worden de liefhebbers eruit gelicht met minimaal een duif 1:50 en een prijspercentage van minimaal 65%. De combinatie Vullers en zoon uit Roggel komt in die columns heel regelmatig naar voren. De nieuwsgierigheid naar het verhaal achter deze successen is dan gewekt. Als dan goede duivenvriend Erik Verheijen je nogmaals op deze duivenfamilie wijst, moet het er van komen om dit verhaal ook maar eens te maken.

De liefhebbers
De naam Vullers en zn uit het Limburgse Roggel is er al jaren een begrip in de marathonduivenwereld.  Roggel is een dorpje ten Noordwesten van Roermond, ten Zuidwesten van Venlo en ten Oosten van Weert.
De combinatie bestaat uit opa John (69), zoon Rob (44), en kleinzoon Daan (11). Op de achtergrond speelt de vrouw van Rob, Annie, (moeder en oma van Rob en Daan) een rol in de verzorging van de duiven.
De duivensportloopbaan van John begon in 1966. Hij startte met een klein hokje in een weiland bij het ouderlijk huis. In 1974 trouwde hij met Annie. Hij bouwde hun eigen huis, maar niet voordat het duivenhok gereed was. John was in zijn werkzame leven gedurende 38 jaar slager van beroep. Door gezondheidsproblemen kwam hier net voor zijn 55e levensjaar een einde aan. Van twee zonen die John en Annie kregen is Rob de duivenliefhebber. Hij is zelf vader van twee kinderen waaronder de 11-jarige Daan. Rob is van beroep elektricien. De kneepjes van het ‘duivenvak’ leerde John van wijlen Jeu Vervuurt uit Horst. Een bekende topper uit het verleden. Jeu maakte vooral furore in de laatste decennia van de vorige eeuw. Zijn duiven verrijkte menig duivenstam op de marathon in Nederland en België. John kon geen betere leermeester wensen. In de beginjaren van de duivensportcarrière sprong Annie vaak bij met de verzorging. John had het nogal eens druk met zijn werk als slager. Vanaf 1987 vormt John samen met zoon Rob een combinatie. Robs focus lag in het begin op de dagfond. Dagfond en de marathonvluchten waren vanaf het begin de passie van John.
Toch verliep het leven in Roggel ook niet altijd op vlekkeloos. John kende een hele moeilijke periode direct nadat hij zijn beroep als slager op moest geven. Hij had altijd hard gewerkt en heel abrupt kwam daar een einde aan. Na een herstelperiode van zijn lichaam en een topseizoen met de duiven ging het in het najaar van 2011 met de gezondheid van de duiven helemaal mis. De kolonie kreeg te maken met een ernstige ziekte. Van het gehele hokbestand bleven maar een 20-tal duiven over. Gelukkig kregen ze hulp, daar leest u al vrij snel meer over.

De Stamopbouw
Het eerste succes op de marathon werd geboekt in 1990. Ze hadden met ‘de 503’ de 4e Nationaal Duifkampioen op de Grote Fond. Dit succes smaakte naar meer. Er werd naar versterking gezocht. In 1991 werd aangeklopt bij Wim Bax uit Budel en Gebr. Frenken uit Weert. Van beide hokken verhuisden 10 duiven naar Roggel.
Na de ernstige ziekte bij de duiven, waar vele vrienden hen in de steek lieten, schoten Wim Gommans uit Egchel, Eric Hendrix uit Helden, Gebr. Van Doorn uit Someren, Thieu Clauwers uit Nederweert en de combinatie Roel Versteegde-Van Dommelen uit Boekel hem te hulp. Niet alleen met duiven die ze eerder van John verkregen hadden. Ze deden er ook nog wat extra’s boven op. Drie jaar later draaide de kolonie Vullers weer op volle toeren. Vervolgens werden er ook nog duiven van Thieu Wetemans uit Kelpen-Oler en Siem aan de Boom uit Neer ingebracht.
Er wordt gekweekt met de methode Goed maal Goed. Dit wil zeggen met plus en min. En ieder jaar omkoppelen en zoeken naar nog beter. We hebben 24 kweekkoppels en 50 vliegkoppels. De jongen worden een paar keer gespeeld zonder africhting. Voor de vluchten zitten ze wel veel in de mand voor te ont stressen. Verder worden de jongen geselecteerd op gezondheid en uitstraling.

… wordt vervolgd …