Er zijn liefhebbers die op de programmavluchten altijd bij de eerste kampioenen van de afdeling zijn, maar die zijn ook terug te vinden tussen de kampioenen op de marathonvluchten. Unieke liefhebbers … ouderwetse allrounders, die de wedstrijdspanning elk weekend het liefst meerder keren willen voelen. In Nederland is er een combinatie die hierin grootmeesters zijn. In mijn ogen de beste Allrounders van de laatste 5 jaar in Nederland. Gelukkig ondersteunen de cijfers mijn betoog, anders zou je kunnen denken: deze schrijver is bevooroordeeld (, want dat ben ik ook een beetje). Zij zijn meerdere malen gekroond als Beste Liefhebber. Zij staan bij de kampioenen op de vitesse, midfond, dagfond, jonge duiven, natour en meerdaagse fond. De toppers waar ik het over heb, komen uit Culemborg (in de Betuwe) en zijn Johan en Thomas den Hartog. In dit stukje komt meer als duivensport aan bod. Het is vooral het verhaal van Thomas … een jonge liefhebber die ‘het’ in de vingers heeft.

De liefhebbers
Dit verhaal gaat over vader en zoon, Johan en Thomas, den Hartog uit Culemborg. Liefhebbers die elke week scherp moeten zijn en ook zijn. De rol van Thomas is in deze een grote. Johan, zelf ook een topliefhebber, geeft zijn zoon de ruimte, zodat hij zijn kwaliteiten kan overbrengen op de duiven. Deze jongen is een op en top duivenmelker. Hij is bij wijze van spreken met een duif in het hart geboren. Hij ziet dingen aan zijn duiven, die maar heel weinig mensen zien. In mijn loopbaan van ruim 30 jaar als duivenmelker ben ik dat weinig tegen gekomen. Zelfs al kom je bij veel kampioenen zoals ik. Thomas heeft het ‘in de vingers’. Vergelijkbaar als iemand als Jan Ouwerkerk. Mensen die Jan kennen, die weten waar ik het over heb. In het geval van Thomas is extra bijzonder. Hij heeft zijn beperkingen. Bij te veel aan (positieve) spanning en emotie heeft hij vaak de dag erna een epilepsie-aanval. Heel zwaar! Daarbij is hij moeilijk lerend, waardoor hij op een speciale school zijn opleiding heeft genoten. Hij heeft inmiddels een leuke baan als banketbakker, waar hij ‘zijn ei’ goed in kwijt kan. Hier geniet hij volop van. Daarnaast heeft hij zijn duiven, waar hij op een hele positieve en inspirerende manier mee bezig is. Hij vliegt combinatie met zijn vader Johan. Sinds 2001 heeft Johan duiven. Johans vader had duiven voor de lol. Dat was Johans eerste kennismaking met de gevleugelde vrienden. In de jaren 1987-89 heeft Johan een paar jaar duiven gehad. Hij moest stoppen door en voor zijn studie (bakker). Johan is uiteindelijk geen bakker geworden. Hij had een hekel aan de variabele tijden. Hij is toen metselaar geworden. Een vak die hij vooral in de praktijk heeft geleerd. Pa Den Hartog was ook metselaar, dus helemaal vreemd was het niet.

‘Pietje’

Van debacle tot betere stam
Johan is inmiddels 41 jaar. In het jaar 2000 is hij getrouwd. Gelijk in 2001 is de start gemaakt. De eerste duiven waren kweekduiven van Gerrit den Braven. Daar kwamen jaarlijks wat duiven van Joop van Vliet uit Schoonhoven bij. De beste kweekduivin komt van deze liefhebber voor het topbedrag van €35,-. 2008 was een kantelpunt in de duivenloopbaan van de liefhebber uit Culemborg. Hij kreeg te maken met een debacle met zijn jonge duiven. Hij verspeelde met een africhting bijna zijn hele ploeg. Van een vriend, Wim van Maaren uit Waardenburg, kreeg hij 20 jongen en twee goede kwekers. Hier zat een doffer bij van Jo Baars uit Brakel. Deze doffer is van grote waarde voor de huidige stam van Johan en Thomas. Hoe een rotvlucht je een nieuwe impuls kan geven door een schenking van een goede vriend. Deze doffer is de basis van de huidige stam die in de jaren 2012, 2013, 2015, 2016 en 2017 Kampioen werd van de hele afdeling 7 en die hen diverse keren in en aan de top van de landelijke kampioenschappen.

‘De Bonte’

Een paar goede duiven
Dit verhaal gaan we een beetje toespitsen op de fondduiven. De duiven die de laatste jaren de puntjes en kampioenschappen hebben verdiend zijn de volgende duiven:
‘De Bonte’ is een regelmatige marathonduif die veel punten pakte voor Johan en Thomas. Zij won diverse mooie prijzen zoals de 14e Cahors tegen 1.008 duiven. Haar vader is een ‘Inteelt Minerva’, die o.a. de 6e , 12e en 14e nationaal Barcelona won. De moeder is een Bollebakker-duivin. Deze duiven hebben Johan en Thomas te leen gehad van Jan en Ina Roobol uit Zwijndrecht.
‘Pietje’ is een andere topper. Zij won o.a. op St. Vincent de 24e tegen 1.061 duiven. Haar mooiste prijs is echter op een vlucht van 407 km, Melun, met de 1e prijs tegen 3.447 duiven. ‘Pietje’ komt van Piet Westerlaken en zn uit Veenendaal.

‘Miss Orange’ (rechts)

‘Miss Orange’ won haar prijzen op de dagfondvluchten zoals een 53e Blois tegen 6.613 duiven en de 36e Vierzon tegen 1.263 duiven. Haar mooiste succes was op Orange … de 6e tegen 1.145 duiven. Zij komt uit twee geleende duiven van Jan en Ina Roobol. Haar vader won o.a. de 4e nationaal Tarbes en de 11e nationaal Pau. De moeder komt uit de 3e nationaal Perpignan van J.C. Hoek.
‘De Vale’ is van het soort van plaatsgenoot en min of meer levende legende Nico Koetsier. Zij was de eerste duif van Bergerac. Zij won een prachtige prijs … 18e nationaal tegen 6.219 duiven. Haar moeder won ook al de eerste van Bergerac … al was het ‘maar’ in de vereniging. Haar vader won de 2e prijs van Perigueux. Thomas houdt van rode duiven. Hij mocht bij Nico een jonge duif uitkiezen en koos deze ‘Vale’. Een goede keuze … een duif die als jaarling gelijk een superprijs won!

‘De Vale’

… wordt vervolgd …