Eerste 2 foto’s: Falco Ebben, PigeonPixels

In het weekend van Marseille was het weer (voor deze zomer) warm en lichtelijk benauwd in Nederland. De duiven die de Marathonvluchten van dat weekend moesten trotseren hadden ook nog eens een groot deel (ongeveer de helft) van de vlucht de wind tegen. Ze kregen het niet cadeau. Kortom een vlucht voor de echte marathonduiven … geen ruimte voor excuses. Alleen het nakomen na de prijzen werd bemoeilijkt door felle buien met onweer. Dat is altijd jammer voor de duiven die de vorm van de dag missen en niet op tijd het thuisfront kunnen halen. Die doen er dan extra lang over.
Op Marseille vielen in de avond van de dag van lossing 4 duiven in Zuid Limburg en directe omgeving (lees Vroenhoven). In de vroege ochtend ging het thuiskomen gestaag door in heel Nederland. Om 18 uur was er geen prijs meer te verdienen op de gemiddelde afstand en korter. De winnaar komt uit Wijnandsrade en draagt de naam Jo de Cock, een liefhebber die eerder in zijn duivenliefhebbersloopbaan Nationaal Narbonne won en nu de beste was op Nationaal Marseille.

De verzorging
De duiven krijgen voer van het merk Vanrobaeys en Beyers. In de winter, kweek en voorseizoen Vanrobaeys en later wordt er overgeschakeld op Beyers All-In-One in het vliegseizoen.
De duiven worden er zoveel mogelijk op een natuurlijke manier gehouden. Als ze zitten te broeden krijgen ze een geelkuur. Verder krijgen de duiven zo min mogelijk, het liefst niets. Kortom … medisch wordt er alleen iets gegeven als het nodig is. Laat je de duiven weleens controleren door een dierenarts. Jo: ‘Ja, weleens als ik het niet vertrouw.’
Jo beschikt over 15 koppels kweekduiven die twee ronde jongen mogen kweken. Jonge duiven worden enkel zelf goed opgeleerd met het oog op de toekomst. Als jaarling worden ze goed ingespeeld met als slottest Cahors (800 km.)

De Beleving
Jo is lid van Juliana uit Heerlerheide, wat bij de stad Heerlen hoort.
Jo De Cock beoefent de duivensport samen met zijn echtgenote Kety. Als 67-jarige onderhoudsman aan de Rolduc te Kerkrade is hij nog dagelijks van huis. Dus de zeer gewaardeerde hulp van Kety is welkom. Dit is nodig om goed mee te kunnen draaien als werkende duivenliefhebber tegen de concurrentie die vaak niet (meer) hoeft te werken.
Jo ziet de duivensport als ontspanning. Ook de gezelligheid in de club is genieten voor hem. Sinds 2017 heeft de stam duiven van Jo een opkikker gekregen door de inbreng van duiven van Giel Janssens en duiven van de broers Van Houten. De kruising tussen deze duiven pakt goed bij Jo.
Het mooiste aan de duivensport is het thuiskomen van de duiven van de vluchten. Ook van de training van de duiven bij huis kan Jo genieten.
Wat kun je vertellen over de thuiskomst van de Marseille-winnaar? Jo: ‘Ik keek op PiPa voor de meldingen. Op een gegeven moment waren er drie duiven gemeld Internationaal. Ik zei tegen Kety: Dat zal wel niets meer worden vanavond. We zaten lekker buiten, dus bleven gewoon zitten. Op eens zien we een duif aankomen. Die ging heel hard als een kei in een streep naar binnen. Ik keek meerdere keren op het klokje, want ik kon niet geloven dat het een duif van Marseille was.

Tot Slot
Jo: ‘Ik had een paar mooie jaren in de duivensport met de 1e en 3e Internationaal (1e en 5e nationaal) Narbonne in 2007 en een 2e Nationaal Tarbes in 2009. De winnende duif van Narbonne, ‘De Zeppel’,  won een jaar eerder de 12e nationaal Bordeaux. Een echte klasbak!
Voor 2017 had ik een paar jaar dat ik weinig prijzen won met de duiven. Het was een mindere periode. De oorzaak was volgens mij dat ik te lang door was gegaan met de oude lijnen die we op de hokken hadden. In 2017 zijn de nieuwe duiven van Giel Janssens en de familie Van Houten erbij gekomen en dat heeft goed uitgepakt.
Wat ik verder nog kwijt wil, in deze context, dat ik respect heb voor mensen die niet goed spelen en met goede moed blijven inkorven.
Daarnaast heb ik veel waardering voor bestuursleden in clubs en Inkorfcentra, die altijd klaarstaan om alles te regelen voor ons duivenliefhebbers.’
Jo en zijn vrouw Kety zijn naast de duiven ook liefhebbers van honden. Ze hebben er verschillende lopen op het erf rondlopen van grote rottweilers tot minder grote bulldogs. Het is een enorme gezellige beestenboel in Wijnandsrade.
Tot slot wil ik Jo en Kety nogmaals feliciteren met de overwinning op Marseille en bedanken voor de medewerking aan deze reportage. Hopelijk tot ziens!