Op zondagmorgen om 7 uur werd het Internationaal gezelschap van de West Europe Marathonduivensport gelost in Marseille. In Nederland waren 3.312 in de diverse NIC’s ingemand. Al in de avond van de lossingsdag vielen er tientallen duiven op de korte afstand. Op één van de verste afstanden van Brabant viel uiteindelijk de eerste duif van het nationale concours. Dit was in Oss bij Jeroen van Heumen. Deze geweldige liefhebber met bijna altijd een glimlach om zijn mond en glinsterende ogen kon zijn eerste overwinning in de ZLU bij laten tekenen. Hij had er diverse keren kort bij gezeten. Het komt hem toe.
De winnende liefhebber
De winnaar van Nationaal Marseille is de 51-jarige Jeroen van Heumen uit Oss. Hij werkt als Uitvoerder bij Delgromij uit Andelst (nabij Zetten, in de Betuwe). Dit bedrijf verhandelt grondstoffen voor de grof keramische industrie. Simpel gezegd klei voor gevelstenen, straatstenen en dakpannen. De manier waarop Jeroen in onze sport terecht is gekomen, is niet echt traditioneel. Zijn opa Janssen had wel pauwstaartjes voor de hobby. De liefde voor duifjes was er dus wel binnen de familie, maar de stap naar postduiven lijkt dan nog vrij ver weg. Jeroen kreeg thuis ook een hokje met pauwstaarten. In Hernen, nabij Wijchen waar het gezin Van Heumen woonden, kwam op een bepaald moment wijlen Teun Kremers te wonen. Hij was een man met postduiven en de stap van Jeroen tot postduivenliefhebber kwam dichterbij. Jeroen: ‘Ik ging daar kijken als 12-jarig kereltje. Toen zijn vrij snel sierduiven eruit gegaan en kwamen de postduiven erin. In 1985 mocht Jeroen pas lid worden van De Luchtpost Wijchen. Dat mocht jarenlang pas als je 16 jaar was, maar voor Jeroen werd dat opengebroken. In het begin werd het programma-spel gespeeld. Ik was jeugdlid en kreeg van iedereen duiven. Dat was goed bedoeld natuurlijk, maar … … Het was toen vooral een leerzame periode. In 1991 ben ik met de actieve gestopt. Ik was geen lid meer. Vijf jaar later, in 1996 heb ik een herstart gemaakt met marathonduiven van Ad van Heijst, Andre Driessen en Pieter Guelen. Deze mannen waren al de top op deze discipline en daarom ging Jeroen het gelijk serieus aanpakken om met hen de concurrentie aan te kunnen gaan.
In 2004 ben ik samen gaan wonen in Oss. Daar speelde ik met de duiven over het algemeen op de middaglossing. De laatste jaren heb ik op het oude adres al de overstap gemaakt naar de ZLU. Daar ging het ook goed. In 2015 zijn we verhuist naar het huidige adres. Vanaf 2018 is het echt gigantisch goed gegaan met af en toe een wat mindere vlucht. Ik heb over het algemeen niet veel te klagen.’
De winnende duif
Marseille is gewonnen door een tweejarige doffer. Hij is ingemand op een stand van een jong van ongeveer 6 dagen. Dit is de favoriete stand van Jeroen om in te manden. De winnende duif heet na zijn overwinning ‘Triomphe’.
De blauwe witpen doffer heeft als vader een doffer van Lei Martens. Deze doffer is een zoon van ‘Miss Mistral’, die de 1e nationaal Marseille won in 2016. De opa van vaderskant is een zoon van de 1e Internationaal Agen van Jan Stevens uit Schinveld. De moeder van ‘Triomphe’ is een kruising van het eigen soort en van Verweij-de Haan. Opa van moederskant komt uit ‘Milos’(dé topkweker van Verweij-de Haan) en ‘Bolletje’. Oma van moederskant won bij Jeroen de 4e nationaal Bordeaux in sector 1 tegen ruim 18.000 duiven, maar ook een 1e Bergerac tegen 4.651 duiven.
Als jaarling is hij tweemaal op de grote vlucht mee geweest, zowel middag lossing als ochtend lossing. Hij had geen prijs.
Het hok en de huidige stam
Op het nieuwe adres heeft Jeroen een nieuw hok laten zetten. Het lijkt op een Van Zon-hok, maar naar eigen inzicht zijn daar wat aanpassingen aan gedaan, metname in de verluchting. Het hok is 15 meter lang en 5 meter diep (incl. de rennen). Nachthokken zijn verdeeld in 2 afdelingen van drie bij drie meter. Hierin zitten de nestbakken, in totaal 52, voor de vliegduiven. Voor de nachthokken zit een ren van drie bij twee meter. Daarnaast zitten de hokken voor de jonge duiven van 4 bij 3 meter met ook een ren van 4 bij 2 meter.
De huidige stam is gebaseerd op de eerste marathonduiven die Jeroen al had van Ad van Heijst, Pieter Guelen en Andre Driessen (zeg maar het Wijchense Fondsoort) en niet veel later van wijlen Jan van Haaren uit Oss. Hier kwamen wat afstammelingen bij van ‘de Super Barça 621’ van de Gebr. Jacobs (beste vlieger uit ‘Het Betuwekoppel’ van Gerrit Veerman, gevormd uit duiven van Jan Peters). Recent is deze stam aangevuld met verschillende duiven, zoals o.a. van Lei Martens (Zoon Miss Mistral). Jeroen doet nu al een paar jaar samenkweek met het beste van Albert Poulisse Kerkdriel en Jurrian van Amerongen Bunnik.
… wordt vervolgd …
Recente reacties