We zijn al weer toe aan het slotstuk van de reportage over Jeroen van Heumen. Een prachtmens met geweldige duiven. Jeroen is iemand die je zelden op chagrijn kunt betrappen. Hij is opgewekt en heeft een open mind. Je kunt heerlijk met hem over duiven en de duivensport babbelen. Hij is een open boek en vertelt dat de duivenliefhebber de spil is van de goede prestaties van de duiven. De liefhebber zorgt voor goede duiven, een goed hok, goede condities zodat de duiven gezond zijn en blijven. Daarnaast zorgt hij voor voldoende training en opleiding. Dat samen zorgt voor de prestaties. Het klinkt simpel en misschien is dat ook wel zo. De afgelopen weken heeft u heel veel over Jeroen als duivenliefhebber kunnen lezen. Dit keer is het slot … ik wens u nog één keer veel leesplezier als het gaat om de reportage over Jeroen van Heumen en zijn prestaties van het afgelopen seizoen 2019 …
Doelstelling
Wat is jouw doelstelling vooraf aan het seizoen? Jeroen: ‘Ieder jaar is het doel bij de 1e … 3 nationaal spelen, liefst de 1e nationaal natuurlijk. Ik hoop voor 2020 dat Queen Litizia nog een keer knallen mag op Barcelona. Daarnaast zou ik ‘Koosje’ graag nog een keer vroeg pakken op Pau. Verder heb ik goede verwachtingen van ‘Zusje 66’ en ‘Miss Maud’. Zij was het afgelopen seizoen 3e Internationale Asduif duivinnen en 4e nationale Asduif ZLU. Het wordt allemaal afwachten.’
De Beleving
Hoe beleef je de duivensport? Jeroen: ‘Ik ben fanatiek, gemotiveerd en ik voel me zelf weleens een slaaf van de duiven. Door mijn fanatisme mis weleens verjaardagen. Mijn vriendin, Lenny, helpt als het nodig is. Ze blijft er niet voor thuis, maar kijkt anders wel mee als de duiven thuiskomen.’ Heb je andere liefhebbers waar u mee samenwerkt? Zo ja, wie? Wat doet u samen? Jeroen: ‘Plaatsgenoot Nico van den Hurk (melken en sparren), Albert Poulisse (naar feestjes en samen duivenlappen naar Maastricht), André Driessen (in het seizoen dagelijks aan de telefoon) en Willem Tielemans (hij helpt mij met allerlei hand- en spandiensten).’ Wat is er zo mooi aan de duivensport? Jeroen: ‘Het verzorgen van de duiven, na het werk (ontspanning) vind ik het mooist. Vroege duiven pakken is de kroon op het werk. Met andere liefhebbers lekker melken hoort er zeker bij.’ Wat kan er beter in de duivensport? Jeroen: ‘Het gunnen en sportiviteit bij bepaalde liefhebbers. Dat kan altijd beter!’ Heb je nog een leuke anekdote van het afgelopen seizoen? Jeroen: ‘Winnen doe je samen: We hebben elkaar nodig. Grote en kleine liefhebbers, programmaspelers en specialisten.’ Wat zou u nog graag kwijt willen in de reportage? Jeroen: ‘Wat ik heel bijzonder vind, is dat mijn vader niets om de duiven geeft, maar maakt wel de regelmatig de hokken van mijn duiven schoon.’
Nog een paar toppers
Op Barcelona won Jeroen met ‘Queen Letitia’ de 40e nationaal Barcelona. Een jaar ervoor won deze duivin de 59e nationaal Barcelona. Eerder in haar loopbaan won deze duivin van 2015 mooie prijzen op Bergerac (110e nationaal tegen 8.389 duiven) en Agen. De vader van ‘Queen Letitia’ komt van Jan van Haaren. Deze doffer is ook de vader van o.a. de 25e nationaal St. Vincent en de 48e nationaal Marseille. De moeder van de Barcelona-topduivin is ‘Super Inteelt Barça 621’ soort Gerrit Veerman/Jan Peters via Verweij de Haan. ‘De Super Barça 621’ (Zoon Betuwekoppel van Gerrit Veerman) won bij de Gebr. Jacobs de 9e nationaal Perpignan en de 15e nationaal Barcelona enz.
De 5e nationaal St. Vincent ZLU werd gewonnen door ‘Lou’. Deze duivin komt uit een stamkoppel, wat bestaat uit een doffer van André Driessen en een duivin van Jan van Haaren. De vader van de doffer van André Driessen won 4 kopprijzen op Brive, Perigueux, Bordeaux en Bergerac. De moeder van deze kweker won de 1e van Perigueux tegen ruim 1.300 duiven. Toen won de vader de 3e prijs.
Kinderen uit dit stamkoppel (Driessen x Jan van Haaren) wonnen o.a. de 21e nationaal Bordeaux, 62 en 189e nationaal Narbonne, 60e en 123e nationaal Perpignan en de 327e nationaal Barcelona en natuurlijk de 5e nationaal St. Vincent ZLU 2019.
Op Perpignan won Jeroen de 22e en 36e nationaal Perpignan tegen 4.283 duiven. De eerste duif was ook vroeg van Pau. Het was ‘Koosje’ en ze wordt genoemd in Deel 1 van deze reportage.
De tweede duif won de 36e nationaal. Deze winnares is ‘Zusje 66’. Deze duivin won in 2019 de 104e nationaal Pau en in 2018 de 24e nationaal Pau. Ze heeft dezelfde moeder als ‘Queen Letitia’, de 40e en 59e nationaal Barcelona, namelijk ‘De Inteelt Super Barça 621’. De vader van ‘Zusje 66’ is een samenkweek tussen een duivin van Jeroen met een doffer van Jan Peters (‘De Vererver’).
Nog wat losse vragen
Hoe kweek je het liefst? Jeroen: ‘Liefst dat zowel vader als moeder aan elkaar verwant zijn. Voorbeeld is ‘Koosje’. Zij komt uit twee jaarlingen, die ik wel bewust op elkaar heb gezet … aan elkaar verwant.’ Wanneer scheid je je duiven en wanneer koppel je weer? Jeroen: ‘Eerste week januari scheid ik meestal en dan koppel ik ze weer de half februari. Ze brengen dan 1 of 2 jongen groot. Ik scheid ze dan weer en dan worden ze op weduwschap ingespeeld. Ze worden vervolgens zo gekoppeld dat ze op hun eerste ZLU-vlucht op jongen van 5-6 dagen zitten.’ Hoe selecteer je de jaarlingen? Jeroen: ‘Eigenlijk niet. De jaarlingen speel ik alleen op Agen of alleen dagfond. Laat ze maar lekker fris naar huis komen … dan is het goed.’ Waar ligt de toekomst van de duivensport? Jeroen: ‘Op de ZLU-vluchten. Er wordt daar verantwoordelijker gelost en de verzorging van de duiven is perfect.’
Tot Slot
Jeroen … heel erg bedankt voor je openheid en je gezelligheid. Wees trots op je laatste seizoenen en ik ben ervan overtuigd dat je je in de toekomst weer gaat laten zien met de duiven !!!
Tot een volgende keer !!!
Recente reacties