Op Facebook worden regelmatig foto’s gedeeld van kampioenenhuldigingen. Nationaal, maar ook internationaal (zoals de Europabeker en De Gouden Duif). Jeroen van Heumen zie ik steeds weer op die foto’s staan, terwijl hij zelf geen Facebook heeft. Hij heeft dus ook geen drang naar zelfpromotie, wat sommige andere liefhebbers wel hebben. Hier is trouwens ook niets mis mee, want als je duiven goed presteren, mag je daar best trots op zijn. Jeroen ken ik van de Wijchense duivendag. Op deze dag komen zo’n 18 duivenliefhebbers om gezellig over duiven te filosoferen en ervaringen te delen. Jeroen is daar meestal ook bij. Jeroen is een spontane, gezellige, vrolijke en zeker ook fanatieke duivenliefhebber, die weet wat hij wil: zo goed mogelijk met zijn duiven presteren. Dat gaat hem al jaren goed af. Na zijn verhuizing naar het huidige adres en de keuze om voornamelijk en als het even kan alleen ZLU te spelen, gaat het ieder jaar beter en beter. In 2019 ging het fantastisch met 12 duiven bij de eerste 100 nationaal en diverse mooie kampioenschappen in groot verband. Tijd om een verslag te maken voor de lezers van Het Marathonduivenjournaal.
De liefhebber
Jeroen van Heumen uit Oss is inmiddels 48 jaar. In zijn werkzame leven is hij Uitvoerder bij Delgromij uit Andelst (nabij Zetten, in de Betuwe). Dit bedrijf verhandelt grondstoffen voor de grof keramische industrie. Simpel gezegd klei voor gevelstenen, straatstenen en dakpannen. De manier waarop Jeroen in onze sport terecht is gekomen, is niet echt traditioneel. Zijn opa Janssen had wel pauwstaartjes voor de hobby. De liefde voor duifjes was er dus wel binnen de familie, maar de stap naar postduiven lijkt dan nog vrij ver weg. Jeroen kreeg thuis ook een hokje met pauwstaarten. In Hernen, nabij Wijchen waar het gezin Van Heumen woonden, kwam op een bepaald moment wijlen Teun Kremers te wonen. Hij was een man met postduiven en de stap van Jeroen tot postduivenliefhebber kwam dichterbij. Jeroen: ‘Ik ging daar kijken als 12-jarig kereltje. Toen zijn vrij snel sierduiven eruit gegaan en kwamen de postduiven erin. In 1985 mocht Jeroen pas lid worden van De Luchtpost Wijchen. Dat mocht jarenlang pas als je 16 jaar was, maar voor Jeroen werd dat opengebroken. In het begin werd het programma-spel gespeeld. Ik was jeugdlid en kreeg van iedereen duiven. Dit ging wel en het was vooral een leerzame periode. In 1991 ben ik met de actieve gestopt. Ik was geen lid meer. Vijf jaar later, in 1996 heb ik een herstart gemaakt met marathonduiven van Ad van Heijst, Andre Driessen en Pieter Guelen. Deze mannen waren al de top op deze discipline en daarom ging Jeroen het gelijk serieus aanpakken om met hen de concurrentie aan te kunnen gaan.
In 2004 ben ik samen gaan wonen in Oss. Daar speelde ik met de duiven over het algemeen op de middaglossing. De laatste jaren heb ik op het oude adres al de overstap gemaakt naar de ZLU. Daar ging het ook goed. In 2015 zijn we verhuist naar het huidige adres. De laatste 2 jaar (2018 en 2019) is het echt gigantisch goed gegaan.’
Huidige stamopbouw
De stam is opgestart met het Wijchense fondsoort (duiven van Ad van Heijst, Pieter Guelen en André Driessen). Vanaf 2004 zijn daar Jan van Haaren-duiven bijgekomen. Sinds 2015 zijn daar duiven bijgehaald van Jacobs/Peters soort van Gerrit Veerman. De eerste was een duivin uit ‘de Barça 621’ met zijn eigen dochter. Deze komt via Verweij-de Haan. Dit duifje van 2013 is een goede kweekster geworden, ‘Inteelt Super Barca 621’ is haar naam. Nu blijkt dat deze duivin super vererft heeft Jeroen met Jan Peters samengekweekt om deze stam vast te leggen. Hij kreeg ook een duivin uit dit soort van Jan Peters.
De hokken
Jeroen heeft op zijn huidige (nog nieuwe) adres een prachtig hok staan. Op het oog is het een ‘Martin van Zon hok’. Er zit wel een verschil in. De platen lopen door en aan de achterkant is alleen het deel open, wat je de boogjes van de golfplaten zou kunnen noemen. Er zitten drie soorten platen op het hok. Boven de ren zitten polyester platen, vooraan het binnenhok een klein deel lichtplaten. Dit deel kun je met schuiven bedekken, zodat de zon niet direct in het hok schijnt. Het achterste deel zijn donkere platen. Het hok is in totaal 15 meter lang. Het hok bestaat eigenlijk uit 4 afdelingen. Eén voor de jongen, 3 voor de oude duiven, die in elkaar overlopen. Er staat een apart hokje voor de kwekers op het erf. En 16 koppels kwekers zitten bij een ander.
De mooiste uitslagen
24e, 52e, 75e, 81e en 83e nationaal Pau tegen 3.785 duiven (8 van de 16 duiven in de prijzen)
4e en 69e nationaal Agen ZLU jaarlingen tegen 3.940 duiven
52e nationaal Agen ZLU tegen 5.214 duiven
40e nationaal Barcelona tegen 4.129 duiven (100% prijs)
5e nationaal St. Vincent ZLU tegen 2.696 duiven
22e en 36e nationaal Perpignan tegen 4.283 duiven (5 van de 10 duiven in de prijzen)
Toppers van Pau
Op Pau, de eerste ZLU-vlucht van het jaar, had Jeroen 16 duiven. 8 duiven wonnen prijs, waarvan 5 bij de eerste 85 nationaal. Wat een uitslag!
De eerste duif won een vaasje met de 24e prijs tegen 3.785 duiven. Het was ‘Miss Maud’ die deze prestatie neerzette. Deze duivin van 2016 won verder in haar loopbaan o.a. de 188e nationaal Marseille en de 366e nationaal Perpignan. Haar vader won de 60e en 123e nationaal op de laatste twee edities van Perpignan. Hij wordt ‘De Perpignan 236’ genoemd. Zijn vader is de sterkweker afkomstig van André Driessen. De moeder van ‘Miss Maud’ is een dochter van ‘Het Witstaartje’. Deze duivin won twee kopprijzen: 14e nationaal Bergerac en de 12e nationaal Dax (2e Zuiderkempen).
De 75e nationaal Dax werd gewonnen door ‘Koosje’. Deze duivin won ook o.a. de 17e nationaal Pau in 2018 en later in 2019 de 22e nationaal Perpignan. De vader van ‘Koosje’ komt van Jan Peters en is ingeteeld naar ‘De Vererver’, een topkweker van Jan. De moeder is ‘Queen Letitia’. Deze duivin won o.a. de 59e nationaal Barcelona in 2018 en de 40e nationaal Barcelona in 2019. Zij is een kruising van de soorten van Jan van Haaren en ‘Ingeteelde Barça 621’ (van Gebr. Jacobs uit ‘Het Betuwekoppel’ van Gerrit Veerman) via Verweij-de Haan.
Van ‘Koosje’ staat op dit moment een jong te koop op Pigeoncom.com. Een unieke kans op een jong rechtstreeks uit een geweldige topper !!!
… wordt vervolgd …
Recente reacties