Vrijdagmorgen 28 juli om kwart voor zeven werden de duiven in Narbonne gelost. Narbonne was een vlucht waarbij de duiven vanaf Noord Limburg en Brabant werden opgehouden door een gebied met lichte regen (vanaf ongeveer half 8), maar het was wel helder weer. Het laatste zorgde ervoor dat er toch af en toe duiven doorheen kwamen. Voor de meeste duiven was het een reden eerder te stoppen en de volgende dag door te gaan. Ook met vluchten als deze moet je doorzetters hebben. Duiven die het karakter hebben om door te gaan om zodoende zo snel mogelijk het thuishok te bereiken. Duiven die dit kunnen zijn gezond en hebben karakter en motivatie. De eerste duif die werd gemeld in ons gebied was van de Barnevelder Jan van Veldhuizen. Lange tijd stond hij bovenaan de meldlijst. Uiteindelijk werd hij nipt verslagen door de eerste duif van Jelle Jellema uit Nijverdal, die een toppertje had die een hoger gemiddelde snelheid haalde. Zo reeg Jelle weer een mooie parel aan zijn ketting van topprestaties.

Top 10
In het concours van de Fondunie 2000 waren 814 duiven mee. De overwinning ging zoals gezegd naar Jelle Jellema. Hij klokte zijn winnende duif om 21:09 uur op een afstand van 1.055 km. De snelheid kwam hierbij op 1.220,8 mpm. 0,8 mpm minder snel was de duif van Jan van Veldhuizen uit Barneveld. Gertjan Rigter uit Amstelveen pakte zijn eerste getekende niet veel later. Zo staat de Barnevelder Jan van Veldhuizen strak tussen de Keizer Kampioenen van 2016 en 2015 in. De Top 10:

  1. Jelle Jellema, Nijverdal
  2. Jan van Veldhuizen, Barneveld
  3. Gertjan Rigter, Amstelveen
  4. Jay Lissenberg, Utrecht
  5. Jay Lissenberg, Utrecht
  6. Orly Pals, Bovenkerk
  7. Foppen-Vlijm, Harderwijk
  8. Gerard van Tuyl, Hellouw
  9. Richard Kuyer, Maarssenbroek
  10. Elsweyer, Borken-Burlo

Jay Lissenberg uit Utrecht had 9 duiven mee en 7 prijzen. Hij won niet alleen de 4e en 5e prijs, maar ook o.a. de 18e in dit concours. Elswyer had 3 duiven mee en 100% prijs: 10, 27 en 89.

De liefhebber
Jelle was vorig jaar Keizer Generaal van de Fondunie 2000 en was hij Kampioen Ochtendlossing bij de Marathon Noord. Zijn erelijst is inmiddels gigantisch. Dit jaar won hij eveneens Barcelona in de Fondunie 2000. Zijn Barcelona-resultaten zijn sowieso weerzienwekkend met de 1e en 3e Internationaal Barcelona in 2014, de 2e nationaal Barcelona dit jaar en de 3e en 10e nationaal Barcelona vorig jaar in 2016. Wilt u meer achtergronden lezen. Kijk dan naar de reportage van de Keizer Kampioen op de site van de Fondunie 2000 (www.fondunie2000.nl) of Het Marathonduivenjournaal (www.marathonduivenjournaal.nl onder reportages). Ook op de site van Jelle zelf (www.jellejellema.nl) kunt u veel lezen.

De winnende duif
De winnende duif werd zoals eerder gezegd even na 9 uur in de avond geklokt. Jelle: ‘Wat opvallend was aan de aankomst van de duif, is dat ze van hoog en heel hard naar beneden kwam, op de klep en heel gehaast naar binnen ging, bijna overdreven, een paar seconden later begrepen we waarom, er kwam een havik aangedoken.’ Gelukkig had ze door rover door en was ze veilig thuis. Ze won uiteindelijk niet alleen de eerste prijs van de Fondunie 2000, maar ook de 18e nationaal. Ze wordt Sofia genoemd … naar haar grootmoeder (een oeroude Hollandse traditie). De winnende duif stond eigenlijk op de lijst voor Perpignan. Ze had echter al vijf pennen gegooid en zat te broeden. Jelle dacht bij zichzelf: laat ik haar maar spelen, volgende week kan het misschien niet meer, want dan begint ze met de dek-rui. Deze jaarling duivin komt uit een zoon van Zwart Goud met Sophie (won zelf de 3e nationaal St. Vincent in 2011 en moeder van vele topduiven, zoals Evi). De moeder van deze Narbonne-duif is een dochter van Snelle Jelle van Arjan Beens. De duiven van Arjan (die voor een deel ook weer van Jelle afstammen, zoals Rika) beginnen de duivenstam van Jelle behoorlijk te versterken. Een fantastisch bewijs dat goede duiven van verschillende hokken zorgen dat er nog betere duiven gekweekt kunnen worden. Daarom is het voor mij soms onbegrijpelijk dat liefhebbers uit alle duiven kweken, die in hun hok zitten. Het bewijs wordt iedere keer door topliefhebbers geleverd … kweek alleen van je beste duiven! Alleen dan kom je vooruit!

Het seizoen
De voorbereiding op het seizoen 2017 is niet veel anders dan vorig jaar geweest. De duiven zijn begin maart gekoppeld. Ze hebben toen een koppel jongen grootgebracht. Daarna zijn de duiven een tijdje gescheiden. Begin mei zijn ze weer opnieuw gekoppeld. Na een tijdje gebroed te hebben, worden de nesten opgebroken, zodat ze op eitjes van 14 dagen naar de verschillende vluchten konden. De inspeelvluchten worden wekelijks gedaan met zo veel mogelijk slechts één nacht mand. Wat doe je aan medische begeleiding? Entingen, ontwormen, ontluizen en scherp op het geel zijn. Dit jaar heb ik nog niets gegeven voor de luchtwegen. Geel controleer ik eens in de twee weken zelf. Daarnaast geef ik het liefst schoon water en zeker ook schoon voer (vreten ze beter) Het geel blijft in het seizoen een gevaar dus wordt dit regelmatig gecontroleerd en eventueel een pil opsteken’ Om de rui te vertragen verduisterd Jelle zijn duiven van begin april tot 15 mei. Vanaf de langste dag licht hij bij met daglichtlampen. Om 11 uur in de avond gaan de lampen uit en om 5 uur in de ochtend gaan ze weer aan. Je zou kunnen zeggen dat de langste dag wordt aangehouden.

Barcelona-duiven en opleiding
Jelle: ‘Wat ik verder nog wel kwijt wil over Barcelona dit jaar. Ik denk dat duiven voor dat soort vluchten veel ervaring moeten hebben. Dus leeftijd is niet belangrijk maar wel dat ze in hun leven al een stuk of 5 marathon vluchten achter de kiezen hebben voordat ze naar een Barcelona editie 2017 gaan. Ik weet dat er altijd uitzonderingen zijn maar om in de breedte goed te pakken is ervaring wel een vereiste. Ik speel al mijn duiven minimaal 2x maar liefst 3x ZLU, dat doe ik niet alleen om prijzen te pakken maar ook om ze ervaring op te laten doen die ze in latere jaren kunnen gebruiken. Dan hoeven ze in het begin van hun carrière niet eens zo goed te zijn. Het liefst zie ik duiven die langzamerhand steeds beter worden, die zie ik liever dan duiven die in het begin goed zijn en later afzwakken, die hebben een te zwak karakter, die geven het op als het zwaar wordt, daar moet je ook mee oppassen in de kweek, ik denk dat het erfelijk is.’

Tot Slot
Winnen went nooit … volgens mij. Zolang aan je de sport meedoet, wil je zo goed mogelijk presteren. Het is bijzonder hoe Jelle de laatste jaren op zo’n hoog niveau blijft presteren. Van verslappen is totaal geen sprake. Daarom wederom van harte gefeliciteerd met deze mooie overwinning in de Fondunie 2000, Jelle! Zo eindigde ik het vorige verslag … de overwinning in de Fondunie 2000 op Barcelona. Nu … drie weken later heeft Jelle zijn volgende overwinning te pakken. Wat een geweldige liefhebber is het toch !!!! Diep respect en nogmaals Gefeliciteerd !!! Jelle en alle andere liefhebbers … veel succes op Perpignan !!!