De Fondunie 2000 is een samenspel van liefhebbers die wonen in het bovenste deel van Afdeling 5 en geheel het gebied van de Afdelingen 6 t/m 11. Kort gezegd … de bovenste helft van Nederland. In dit gebied wonen veel kanjers van de marathonduivensport. Om Keizer Kampioen te worden van dit grote samenspel moet je hele vroege duiven pakken, je aangewezen duif op tijd draaien en een stabiel seizoen draaien. Diverse toppers in deze helft van Nederland hebben de titel in de wacht gesleept. Stuk voor stuk grote namen. In 2022 ging de titel na zeven jaar voor de tweede keer naar Jelle Jellema uit Nijverdal. Deze liefhebber heeft grote faam in de marathonduivensport … in heel West Europa. Hij won deze titel omdat hij naast vroege prijzen ook nog eens zijn aangewezen duiven veel beter pakte dan ‘de concurrentie’. Onaangewezen zat hij qua punten niet ver van de eerste plaats. Dit maakte hem met enige afstand Keizer Kampioen. De Fondunie 2000 heeft wederom een grote naam op de hoogste trede van het erepodium staan en Jelle heeft er weer een prachtige titel bij … op zijn toch al lange erelijst.

 De beste duiven
Op St. Vincent ZLU (wat Tarbes werd) was de eerste duif  de tweejarige duivin ‘Naomi’. Zij won de 17e nationaal tegen 2.308 duiven. Eerder in het seizoen won ze de 1e nationaal St. Vincent/Libourne van sector 3. Van heel Nederland won ze de 2e nationaal tegen 12.018 duiven.
Zowel de vader als moeder komt uit een samenkweek met vriend Hugo Batenburg. De vader komt uit ‘Special One’ en ‘Kleine Jade’. ‘Special One’ won de 1e Internationaal Barcelona 2015 en in hetzelfde jaar de 10e nationaal Dax. Hij is vader van onder mee de 3e nationaal Barcelona 2019. ‘Kleine Jade’ won in 2014 Internationaal Barcelona. Zij is moeder van o.a. de 8e nationaal Agen.
De moeder van de St. Vincent/Libourne-winnares komt uit ‘Jef’ met ‘Rena’. ‘Jef’ is de winnaar van Internationaal Barcelona in 2019 en ‘Rena’ won heel veel kopprijzen, waaronder de 6e Internationaal Pau en de 8e nationaal Barcelona. Ze komt uit ‘Roman’ (uit ‘Blauwe Benno’ en ‘Romee’)  met ‘Evi’ (9e nationaal Perpignan en 10e nationaal Barcelona).
Als jaarling heeft ‘Naomi’ Agen en Narbonne gevlogen. Twee keer kwam ze net na de prijzen thuis.
Op Agen won Jelle de 25e nationaal bij de jaarlingen tegen 6.174 duiven. Deze prijs werd gewonnen door een duivin gekweekt door Hugo Batenburg. Zij komt uit een zoon van ‘New Laureaat’ en de moeder van ‘Blue Ace’. De eerste duif van Hugo op deze vlucht zelf kwam uit hetzelfde koppel.
De 18e nationaal Barcelona tegen 4.842 duiven werd gewonnen door ‘de 187’ van 2018. Deze duivin is een kleindochter ‘Romee’ en is een samenkweek met Bernard van der Horst uit Groesbeek.

Op Narbonne had Jelle twee duiven die een vaasje verdiende. Hij won tegen 6.260 duiven de 10e en de 23e nationaal. Beide duiven zijn van 2020. De 10e nationaal (‘Indy’) komt uit een zoon van ‘Snelle Jelle’ van Arjan Beens met een dochter van ‘Romee’. De tweede duif van Narbonne is ‘Tess’. Zij komt uit rechtstreeks uit ‘Rena’ met ‘New Jade 1’, een zoon van ‘New Laureaat’ en ‘Kleine Jade’, twee Internationale winnaars van Barcelona.

Evaluatie van het afgelopen seizoen en een kleine blik naar de toekomst
Jelle: ‘Het afgelopen seizoen was een prachtig seizoen, als je kijkt naar het weer en naar de zwaarte van de vluchten. Persoonlijk zie ik wel wat verbeterpunten. Ik denk dat de koppeling in mei te laat was voor mijn duiven en het overslaan van de geelkuur pakte niet goed uit. Of de kwaliteit van de duiven op het juiste niveau is, zal het komende seizoen moeten blijken. Ik ga de verzorging en de voorbereiding weer net zo doen als voorheen. De prestaties zouden dan weer van het niveau van eerdere jaren moeten zijn. Niet dat het dit jaar slecht was, maar er zaten wat mindere vluchten tussen. Het moet stabieler kunnen. Zeker in de breedte.
Ik ben het meest trots op de prestaties van ‘Naomi’. Nadat ze de 2e nationaal van st. Vincent/Libourne pakte, vloog ze een maandje later toch mooi de 17e nationaal Tarbes. Zij vormt samen met ‘Tess’ mijn favorietjes voor het volgende seizoen. Mijn algemene doelstelling voor 2023 is: In de breedte betere prestaties neerzetten. Hiervoor zal ik zelf ook weer wat scherper moeten zijn en niet denken: Dat geelkuurtje in mei sla ik maar eens over.’

Tot Slot
Jelle vervolgt zijn verhaal: ‘Ik ben bijzonder trots op de 1e prijs op Bergerac in de Noordelijke Unie van mijn vader. Deze duif heb ik mogen kweken uit ‘Rena’ en ‘Special Jade 1’ (Zoon ‘Kleine Jade’ en ‘Special One’). ‘Rena’ is dit jaar als kweekster echt doorgebroken. Ze is een goede opvolger van ‘Kleine Jade’ en ‘Romee’. Ik ben daar heel blij mee.’
Op mijn vraag over de perikelen rondom de vogelgriep dit jaar zegt Jelle: ‘Het beleid moet uit elkaar worden getrokken. Duiven moeten los worden gekoppeld van overig pluimvee. Duiven moeten buiten het vervoersverbod komen te staan. Onder natuurlijke omstandigheden kan een duif in principe geen vogelgriep krijgen. Ik hoop dat de Nationale Bonden, en voor ons de NPO, dit aan de verantwoordelijke ministers duidelijk kunnen maken.’
Een stabiel seizoen met een paar hele goede vluchten en met het regelmaat pakken van zijn aangewezen duif heeft Jelle Jellema het Keizer Kampioenschap gebracht. Een prachtig kampioenschap, wat een hele mooie toevoeging is aan de geweldige erelijst die er al is opgebouwd in Nijverdal. Jelle, nogmaals gefeliciteerd !!!