Aan het eind van het vorig kalenderjaar is het derde deel van het verhaal van 2017 over de prestaties van Jelle Jellema gepubliceerd op Het Marathonduivenjournaal. In dat deel kwamen de vluchten Barcelona en St. Vincent ZLU langs van het seizoen 2017 en hebben we het over verbeterde kweekmethodes gehad. In dit laatste deel komen de vluchten Marseille, Narbonne en Perpignan langs en nog wat andere wetenswaardigheden. Lees en geniet van het laatste deel van deze serie.

Marseille en Narbonne
Op Marseille speelde Jelle 10 duiven en 8 duiven zijn in de prijzen terug te vinden. De 2015-1320997 won de 25e nationaal tegen 2.528 duiven. Deze duivin won in 2016 als jaarling de 49e Internationaal Narbonne (voor jaarlingen). Zij gaat door het leven als Louise. Haar vader komt van Arjan Beens. Ze komt uit ‘Rood Meisje’, die o.a. de 1e nationaal Brive won in 2013, met een zoon uit ‘Zoon Raket’ met ‘Zus Fenomeen’ van First Price Pigeons. De vader van ‘Louise’ is de vader van duiven die samen 5 prijzen bij de eerste 50 nationaal wonnen. De moeder van ‘Louise’ is een dochter van ‘Zwart Goud’ met topvliegster en kweekster ‘Sophie’. ‘Sophie’ won de 3e nationaal St. Vincent en is moeder van ‘Evi’ (10e nationaal Barcelona en 9e nationaal Perpignan). De moeder van ‘Louise’ is inmiddels de moeder van meerdere duiven die samen 4 prijzen bij de eerste 50 nationaal  wonnen.
Een week na Marseille speelde Jelle 25 duiven op Narbonne. 17 duiven kwamen thuis voordat de prijzen waren verdiend. De eerste duif won het concours van de Fondunie 2000 en de 18e nationaal tegen 4.566 duiven. Ze wordt Sofia genoemd … naar haar grootmoeder (een oeroude Hollandse traditie). De winnende duif stond eigenlijk op de lijst voor Perpignan. Ze had echter al vijf pennen gegooid en zat te broeden. Jelle dacht bij zichzelf: laat ik haar maar spelen, volgende week kan het misschien niet meer, want dan begint ze met de dek-rui. Deze jaarling duivin komt uit een zoon van Zwart Goud met Sophie (won zelf de 3e nationaal St. Vincent in 2011 en moeder van vele topduiven, zoals Evi). Deze vader is een broer van de moeder van ‘Louise’. De moeder van deze Narbonne-duif is een dochter van Snelle Jelle van Arjan Beens. De duiven van Arjan (die voor een deel ook weer van Jelle afstammen, zoals Rika) beginnen de duivenstam van Jelle behoorlijk te versterken. Een fantastisch bewijs dat goede duiven van verschillende hokken zorgen dat er nog betere duiven gekweekt kunnen worden.

Het verhaal van Perpignan
Jelle, vertel je avontuur over de laatste Perpignan nog eens? Jelle: ‘Ik sliep onrustig. Ik wist: ’s Nachts een duif betekent eenvroege duif … Ik werd om 2 uur wakker. Ik had een appje binnen van Dennis Borkent. Het berichtje luidde: Je gaat vroeg pakken! Ik toch maar even naar buiten … met lampje geschenen … er zat niets. 2 uur! Wat moet je doen? Ik kwam het op het heldere idee:  ik ga de jongen alvast water en voer geven. Liep met de handen vol in het pikkendonker naar het hok. In de verte kwam wat aan en dat kwam heel langzaam aanvliegen. Ik stond als aan de grond genageld en had mijn handen vol. De duif viel op mijn hoofd en gleed er vanaf. Vloog vervolgens tegen de ren … het was aardendonker. Zij ging boven op het hok zitten. Met behulp van twee lokduiven kwam de duif na 20 minuten binnen.’ Wat een avontuur! Er staat een filmpje op Facebook van dit avontuur.

De duiven van Perpignan
Dat was het verhaal van de nachtelijke aankomst van de eerste duif op Perpignan van het afgelopen seizoen 2017. Op deze vlucht had onze man uit Nijverdal 36 duiven en behaalden 21 duiven de prijzen. De nachtvlieger, die Jelle tegemoet vloog won na Pieter Woord uit Urk de 2e nationaal tegen 4.789 duiven. Deze duivin is omgedoopt tot Jill. Ze heeft naast een fabelachtige prestatie ook een fabelachtige achtergrond. Haar vader (New Jade 2) komt uit ‘Kleine Jade’ (1e Internationaal Barcelona 2014) met ‘New Laureaat’ (1e Internationaal Barcelona 2013). De moeder van Jill is een dochter van ‘Zwart Goud’ met een dochter van ‘Snelle Jelle’,  die bij Arjan Beens in 2012 de 2e nationaal Perpignan won. De appel valt niet ver van de (stam)boom.
‘De 708’ van 2014 won de 11e nationaal tegen 4.789 duiven bij Jelle. Dit is Queen Willemijn (zie hoofdfoto), die in 2016 de 6e nationaal Narbonne won. Haar vader komt van Gebr. Homma uit Steggerda en heet de Homma-doffer. Hij komt uit een duivin van het snelheidssoort van Eijerkamp met een doffer met eendaagse fondbloed van Arie Dijkstra. In zowel vaders- als moederskant zitten asduiven in groot verband. De Homma-doffer stond op een bewezen kweekster van Jelle toen Queen Willemijn eruit kwam. Deze duivin is ‘de 933 van 2010.’ Dit duivinnetje is ook de moeder van de 7e NPO Bergerac 2015, 9e NPO Bergerac 2013 en de 10e NPO Limoges 2016. ‘De 933’ komt uit een zoon van Sophie (3e Internationaal Barcelona 2014) en een dochter van één van de goede vliegers/kwekers van het hok Jellema, ‘De Bergerac-doffer’ (doffer Fondkoppel).
De derde duif op Perpignan van Jelle is ‘de 422’ van 2015. Deze duivin komt van Jan Morssink. Haar moeder is Jacky, die o.a. de 7e NPO Bergerac won. Zij heeft veel bloed van ‘Zwart Goud’ in haar (o.a. ook Saffier) met een vleugje van de stammoeder van Harold Zwiers, ‘Morssie’. ‘De 422’ van 2015 won de 21e nationaal tegen 4.789 duiven.
De vierde duif van Perpignan won de 64e nationaal en is ‘de 220’ van 2015. Deze duivin is een lijnenteelt-product van ‘Orion’, de beste en bekendste zoon van ‘Zwart Goud’ met de topduivin ‘02’. ‘De 220’ komt uit een kleinzoon van ‘Orion’, waar in je ook o.a. Saffier (zus Orion) in de stamboom terugziet met een dochter van ‘Orion’. ‘Orion’ stond tegen ‘Zus Evi’ toen deze dochter (moeder ‘220’) eruit kwam.

Evi, 10e nationaal Barcelona en 9e nationaal Perpignan

Tot Slot
Duivensport is een mooie hobby. Je krijgt echter ook te maken met tegenslag … hoe groot kampioen je ook bent. Zo bleef in 2017 bij Jelle Evi achter op Barcelona. Hoe ga je om met het achterblijven van Evi, Jelle? Jelle: ‘Dat is wel het risico van verspelen. Het is natuurlijk nooit fijn, maar als je speelt, kun je de duif verspelen. Ze was top! Evi gaf zich altijd helemaal. Toen er 200 nationaal waren, hield ik er al rekening mee, dat ze niet weer zou komen. Ze was altijd vroeg en nu niet!’ De laatste vraag van deze ronde: In 2017 pakte je de jaarlingen minder goed dan in 2016. Wat kan hier de oorzaak van zijn? Jelle: ‘Twee redenen liggen voor de hand … al weet je het nooit precies natuurlijk … Ik heb misschien in 2016 minder goede duiven gekweekt, dan in 2015. De andere reden zou kunnen zijn: De jaarlingen hadden het moeilijk op Agen in 2017 (na 8 dagen mand) en misschien heeft dat doorgewerkt naar de rest van het seizoen toe.
Het is mooi om te zien, dat Jelle over heel veel dingen nadenkt en wil leren van de geschiedenis. Niet op zoek naar excuses (als dat al nodig zou zijn), maar naar verbeterpunten. Dat maakt hem mede de grote kampioen die hij nu is. Het was een gezellige belevenis bij de familie Jellema. Namens Mike en mezelf wil ik je danken voor de gastvrijheid. Tot een volgend bezoek.