Vorige week was het vervolg van het verhaal van 2017 over de prestaties van Jelle Jellema. In dat deel kwamen de eerste vluchten langs van het seizoen 2017 en hebben we het 2e Kampioenschap van de Ochtendlossing van Marathon Noord belicht. In dit deel komen de vluchten Barcelona en St. Vincent langs en nog wat andere wetenswaardigheden. Lees en geniet hoe onze topper uit Nijverdal tot zulke mooie prestaties komt.

Barcelona
In 2017 speelde Jelle 21 duiven op Barcelona. Hij pakte 11 prijzen en de eerste twee duiven wonnen de 2e en de 84e nationaal. De tweede nationaal werd gewonnen door ‘Saar’ (zie hoofdfoto). Zij is een blauwbonte duivin van 2014. Deze duivin won eerder al 214e NPO Limoges,182enationaal St. Vincent en de 275e nationaal Perpignan in 2016 en als jaarling de 195e NPO Bergerac. Haar vijfde prijs is tot nu toe de mooiste … 2e nationaal Barcelona 2017. Het was deze zomer ook goed voor de 1e van de Fondunie 2000. De vader van deze topper komt uit Waldeck (5e nationaal Orange 2011) met een dochter van het Kleine Kweekstertje. Deze Topkweekster won zelf de 14e nationaal Bordeaux. De moeder van Saar is Lauren. Ze won o.a. de 6e NPO Orange en de 8e nationaal Cahors. Ze komt van vaderskant van het Brockamp-soort. Het koppel waar deze Duitse duif uit komt won in 2006 5e en 7e nationaal Perpignan. De moeder van Lauren is Louise en kort in haar stamboom zitten toppers als Rika van Arjan Beens, Euro Diamond van Brockamp en Zwart Goud van Jelle zelf. Saar is op Barcelona ingemand op een neststand van een jong van 8 dagen oud.
De tweede duif van Barcelona 2017 was ‘de 791’ van 2013. Ze komt uit een zoon van ‘Kiara’ met een dochter van ‘de Bergeracdoffer’. ‘Kiara’ won 3 prijzen bij de eerste 100 nationaal, waaronder de 24e nationaal Limoges. Zij komt uit het Topkoppel ‘Zwart Goud’ maal ’02 van Beerda’. Zij stond op een zoon van het koppel ‘Euro Diamond’ (Brockamp) maal ‘Layla’ van Jelle zelf, toen de vader van de 84e nationaal Barcelona 2017 eruit kwam. De moeder van de tweede duif van Barcelona 2017 komt uit ‘de Bergerac-doffer’ (doffer van één van de stamkoppels van Jelle, soort 100% Beerda) met een duivin van het soort van Ko van Dommelen.

St. Vincent
St. Vincent ZLU 2017 was een regelmatig verlopen vlucht. Jelle speelde op deze vlucht 11 duiven en pakte 8 prijzen. Twee van deze acht prijswinnaars zaten heel mooi op tijd. ‘De 072’ van 2015 was de eerste duif van deze vlucht aan de Rijssensestrat in Nijverdal. Deze duivin won de 31e nationaal tegen 3.037 duiven. Zij komt uit twee ‘vreemde duiven’. De vader van ‘de 072’ komt van de familie Van Houten. Hij komt uit ‘PiPa 1’, vader van o.a. de 4e nationaal St. Vincent, met ‘Hannie’, die o.a. de 20e nationaal Perigueux won. De moeder van ‘de 072’ komt van Harold Zwiers. Zij komt uit ‘Rooie Japie’, topkweker bij Harold, met ‘Rooie Mien’, die o.a. de 8e NPO Cahors won. ‘Rooie Mien’ komt uit een broer van ‘Rooie Japie’.
De tweede duif van St. Vincent ZLU 2017 won de 49e nationaal tegen 3.037 duiven. Deze duif is Sanne, die ook één van de toppers in 2016 was. Sanne won naast deze 49e nationaal St. Vincent ZLU, o.a. de 14e nationaal Perpignan 2016, 57e NPO Bergerac 2015, 87e nationaal Pau 2016 en de 93e NPO Brive 2014. Sanne is ook de moeder van de 18e nationaal Barcelona 2016. De vader van Sanne komt uit een zoon van Zwart Goud (Zwarte Herman) met een duivin uit het Fondkoppel. Dit is Hilton die o.a. de 15e nationaal Limoges en de 24e nationaal Bordeaux won. De moeder van Sanne is Zus Jacky. Zij komt uit een zoon van Zwart Goud met een dochter uit het koppel Inteelt Saffier met Morsie. Morsie is de stammoeder van Harold Zwiers uit Den Ham.

Nog enkele vragen
Veel liefhebbers hebben succes met jouw duiven. Geeft dat voldoening? Jelle: ‘Jazeker, het geeft ook weer een bevestiging dat het goede duiven zijn. Ik heb er veel plezier van!’ Je bent zelf voortdurend bezig betere duiven te kweken. Vorig jaar had je het over ‘betere doffers’ kweken, omdat je doffers achterbleven bij je duivinnen. Jouw duivinnen waren betere (fijnere compactere en goed gespierde) atleten. Je doffers waren in jouw ogen wat aan de lompe kant. Heb je in 2017 hierin al een stap kunnen maken? Jelle: ’Nog niet! Misschien moet ik  uit de koppels waar die ‘lompe doffers’ uitkomen, minder kweken. En meer inzetten op koppels die zowel goede duivinnen als goede doffers geven. Verder kan je denken om meer goede vliegdoffers op het kweekhok zetten, zodat er meer goede doffers gekweekt gaan worden.’ Zo denkt Jelle altijd veel verder als de gemiddelde andere topper. Jelle, hoe is je stamopbouw de laatste jaren verbeterd? Jelle: ‘ De stam is beter geworden dankzij de inbreng van New Laureaat maal Kleine Jade en 2 zonen uit Miss Gijsje. Kinderen uit deze koppelingen hebben al geweldige dingen laten zien.’ Dit is terug te lezen in de artikelen van 2016 en ook in de nieuwe reeks.

 … wordt vervolgd …