De afgelopen weken heeft u verschillende delen kunnen lezen van de reportage over een geweldenaar op de marathonvluchten: Jan van Gils uit het Brabantse Oosterhout. Na een lange periode als programmaspeler met veel successen, schakelde Jan enkele jaren terug over op de marathonvluchten. Hij haalt sinds die tijd op zowel de middaglossing als de ZLU-vluchten mooie prijzen binnen. Deze resultaten heeft allemaal met kwaliteit te maken. Afgelopen winter ging ik op een maandagochtend samen met Romy, mijn trouwe columniste en duivenvriendin, naar Jan om eens gezellig over de duiven te praten en de voorbereidingen te treffen voor een mooie reportage. Hieronder staat alweer het vijfde deel van het verslag over Jan met zijn toppers …

Evaluatie van de goede seizoenen (2)
Jan vertelt verder over zijn successen: ‘Ik ben zelden tevreden. Er is altijd wel iets wat beter moet. Terugkijkend op het afgelopen seizoen waarin ik best wel goed gevlogen heb, zijn er ook een paar vluchten geweest dat het slecht was…. ‘It’s all in the game’, zeg ik dan altijd maar. Er is niemand die elke marathonvlucht goed pakt. Er zitten op elke kooi wel een paar vluchten bij dat het een stukje minder is. Maar het streven blijft natuurlijk elke marathon vlucht goed vliegen…
De mooiste zaken van het afgelopen seizoen: De duiven hebben redelijk veel vroege prijzen nationaal verdiend, zoals de 6e nationaal Barcelona, 10 en 25 nationaal Agen oud en 12e nationaal Agen ZLU JL en de 8e nationaal Bergerac en over het algemeen een best hoog prijspercentages. Ik speel meestal met 5 duiven per vlucht.
Ik heb voor het eerst dit seizoen ingekorfd  in het nieuwe ZLU centrum in Kaatsheuvel. Dit is me uitstekend bevallen en daar is alles tiptop geregeld. Komend seizoen komen daar ook de meeste inkorvers van NIC Werkendam (wat is gestopt als inkorfcentrum) erbij in Kaatsheuvel zodat wij daar een groot en machtig ZLU  inkorfcentrum krijgen.
Wat kan het volgende seizoen tegenvallen? Dat kan alleen als er dingen gebeuren die ik niet zie, dan is het ook je eigen schuld. Verder weet je nooit of de vorm tijdig komt en de vorm geeft de doorslag. Goede duiven zitten er overal, maar de vorm kun je niet altijd dwingen, soms door onverklaarbare reden is het een stukje minder als het jaar daarvoor. Mijn doelen zijn het winnen van een 1e nationaal of een aansprekende titel als bv Marathon Kampioen  of WESM.
Over mijn kweekkoppels:  koppels waar alleen maar toppers uitkomen heb ik niet (wie wel), maar over het algemeen komen er hier elk jaar wel weer veelbelovende duiven bovendrijven. Ik weet inmiddels aardig wat er hier aan kwaliteit zit en ik ben er wel gerust op dat die basis inmiddels vrij stevig is. Ik ben sinds ik overgeschakeld ben naar de ZLU overgegaan op nestspel. Echter … de laatste drie jaar heb ik hiernaast weer een 20 tal echte weduwnaars erbij. Toen ik alles op nest speelde kwam ik erachter dat hier (uitzondering bevestigen de regel) alle vroege prijzen gewonnen werden door nestduivinnen. Die nestdoffers haalde wel prijs, maar daar was ook alles mee gezegd. Vandaar dat ik weer een stel weduwnaars erbij heb en dat bevalt me uitstekend. Misschien leuk om te vermelden: hier trainen alle duiven gelijk, dus ik gooi zowel de nestduiven als ook de weduwnaars gelijk los en dat gaat uitstekend.
Of ik nog nieuwe toppers heb voor de toekomst? Ik heb goede hoop dat de injectie met de De Heijde duiven me weer een stukje verder gaan helpen. De eerste resultaten zijn er al en ik verwacht dat dit nog beter wordt.
Of ik nog iets anders aan ga pakken? Dat zal weinig zijn. De datums van koppeling, scheiding, opleerprogramma, neststanden, verduisteren, bijlichten …. dat blijft denk ik wel hetzelfde of het moet zijn dat ik de vorm wat langer probeer te drukken gezien de vroege vorm dit afgelopen seizoen.

‘Lieve Saar’
‘Lieve Saar’ van 2015 is een topper uit een koppel wat al eerder in de reportage is genoemd … ‘Iris’ met ‘Old King’. Ze in 2017 de 1e nationaal Pau bij de duivinnen. Dat was internationaal goed voor de 2e prijs. Over het totale klassement won ze de 5e nationaal en de 6e  Internationaal. Ze won ook de 122e nationaal Pau in 2018, de 146e nationaal St. Vincent, de 160e nationaal St. Vincent en de 208e nationaal Agen. Zij heeft 6 prijzen van de 6 maal zetten.
‘Iris’ met ‘Old King’ is echt een lijn die top is met o.a. ook de 1e nationaal Chateauroux, 1e NPO Bergerac enz.  Allemaal rechtstreeks uit dit koppel of kleinkinderen. Ook ‘Lucky Luke’ en ‘Guus Geluk’ zijn nauw verwant aan dit koppel. En ik ben blij dat ik er in de ren nog een stuk of 5 rechtstreeks uit heb zitten.’

… wordt vervolgd …