In de zomer pluis ik de uitslagen wekelijks uit tijdens het Marathonduivenseizoen. Liefhebbers met veel vroege duiven blijven dan wel hangen. Dit zijn vaak liefhebbers die al tientallen jaren met de besten meedoen. In de tijd dat ik die uitslagen consequent naloop (vanaf 2015), kwam er na een paar jaar een naam steeds vaker naar voren: J.W. (Jan) van Gils uit Oosterhout. Na eerst 50 jaar een zeer goed programmaspeler te zijn geweest, is hij de laatste jaren een topper op de marathonvluchten geworden. Hij pakt kopprijzen op zowel de ochtend- als de middaglossing. Zoals u, als lezer, weet, is dat meestal of de één of de andere discipline van onze hobby … of er moet een ploeg duiven op de hokken zitten van 100 tot 150 of zelfs nog meer. Een goede reden om een keer een bezoekje af te leggen bij deze goede liefhebber. Ik deed dit samen met Romy, mijn trouwe columniste en duivenvriendin, die Jan kent vanuit het Nationaal Inkorfcentrum en die enthousiast werd toen ik mijn voornemen uitsprak een keer bij Jan langs te willen gaan. ‘Jan is een leuke en eerlijke man,’ was haar bescheiden mening.
De stam duiven
Jan vertelt over zijn duivenstam: ‘Mijn huidige duivenbestand is opgebouwd met de volgende duiven:
- Mijn oude dagfondsoort, veelal afkomstig van Herman Calon uit Hoofdplaat met daarbij een grote inbreng van ‘Iris’. Dat was een vaal topduifje genoemd naar een toenmalige vriendin van mijn zoon. Dit was een echte kanjer. Ze heeft wel 63 prijzen verdiend op dagfond en programma. Ze was als jong en als vijfjarige eerste en derde Gouden crack in de FZN. De nakweek van deze duif gekoppeld aan ‘Old King’ van Herman Calon heeft vele duiven met koprijzen opgeleverd op de ZLU. Hoe meer ik het achteraf bekijk, is dat eigenlijk het basiskoppel. Beide kwekers zijn van 2007. Bij Herman kom ik al 25 jaar en elk jaar heb ik daar wat duiven uit vriendschap gekregen. Toen Herman na een lang proces met zijn buren, drastisch moest inkrimpen heb ik wat bewezen kwekers van hem gehad en daar ben ik ook succesvol mee geweest.
- Verder heb ik van W. Schreurs enkele duiven gehad en ook die doen het lekker hier. Jan wist toen al dat hij ging stoppen en heeft me echt twee klasbakken gegeven.
- Dan heb ik enkele jaren geleden wat laatjes gekocht bij Limburg. Daar heb ik twee broers uit over die het hier ook prima in de nakweek doen.
- Dan als laatste heb ik met Cor de Heijde wat duifjes geruild. Daar heb ik het afgelopen seizoen voor het eerst duiven van uit kunnen testen. Ik zeg nu: als je op 9 inkorvingen uit de De Heijde duiven 9 prijzen weet te scoren, waaronder een 12de en 84ste nationaal, dan mag je dit toch wel zeer veelbelovend noemen volgens mij.’
Het seizoen vanaf de kweek
Jan is het seizoen 2023 begonnen met in totaal 65 vliegduiven, dit zijn ongeveer 20 weduwnaars en de rest nestduiven. Goede nestduivinnen zitten gekoppeld aan zo’n tien oude doffers, die met pensioen zijn … zeg maar. Daarnaast heeft Jan 10 kweekkoppels. Voor zichzelf kweekt Jan zo’n 75 jongen.
Hoe bepaal je de koppels waar je jongen uit kweekt? Jan: ‘Ogen kijk ik wel na. Van de vliegkoppels kweek ik van een derde. Ik stel de koppels vaak op gevoel samen. Ik probeer altijd koppels samen te stellen, waarvan beide ouders mij aanstaan wat betreft uitstraling, bouw en prestaties. Dit in tegenstelling tot wat ik dikwijls lees en hoor, blijven hier koppels waar wat goeds uitkomt bij elkaar. Omkoppelen van koppels waar iets goeds uitkomt doe ik zelden of het moet zijn dat er daarna jaren niets noemenswaardig meer uitkomt. Mijn stelling is: de goede duiven komen meestal uit dezelfde familie en dan komen er vanzelf weer goede duiven uit zusters/broers enz tevoorschijn. Dikwijls zie je ook dat het een generatie overslaat . Maar uit de toppers zelf komen meestal niet dezelfde klasbakken, het is dikwijls de nakweek.
Enkele topvliegers
Jan won in 2023 de 6e nationaal Barcelona. De doffer die deze schitterende prijs won, is ‘Stitch’. Deze Vale doffer won inmiddels 7 prijzen op de marathon. Naast de 6e nationaal Barcelona 2023, won hij onder meer de 59e nationaal Dax, 50e nationaal Bergerac en de 129e nationaal Bergerac. En zie, zowel op de middaglossing als de morgenlossing is hij op tijd. Het is een weduwman uit de kruising van de Gebr. Limburg met Van Hofwegen (via Ben Boeijink).
In 2022 won ‘Bharani’ op St. Vincent ZLU de 20e nationaal tegen 2.308 duiven. Deze Blauwe doffer won verder ook al de 29e nationaal Agen ZLU en de 109e nationaal Perpignan. Van de 7 maal spelen won hij 6 maal prijs. Hij komt uit een duif van Jan Schreurs met ‘Mo Sophietje’, de Asduif van Barcelona.
… wordt vervolgd …
Recente reacties