Als je een geweldig seizoen hebt, dan denk je weleens bij jezelf: Kan het nog beter? Zit er misschien een overwinning in? Misschien dat de mannen achter de naam J. Hommes en znn dat een keer bij zichzelf gedacht hebben. Of ze dat nu wel of niet hebben gedacht, dat maakt niet zoveel uit … het feit ligt er inmiddels dat het nog beter kon, want wat een slotweekend mochten deze mannen meemaken. De 1e nationaal Perigueux in sector 2 en de 2e nationaal Perpignan met de overwinning van de Fondunie 2000 erbij. Daar komen prachtige series bij op beide vluchten. Onvoorstelbaar goed. Een weekend om nooit te vergeten!

De winnende liefhebbers
De Comb. J. Hommes en znn bestaat uit vader Jan (60) en zijn zonen Nick (26) en Rens (18) uit Akersloot. Jan is uitvoerder in de bouw, maar nu nog herstellende van een zware operatie, Nick is veiligheidskundige en Rens is timmerman.
Jan is als kleine jongen (door een vriend) samen met zijn broer Frans met duiven begonnen. Nick en Rens zijn er beiden op een natuurlijke manier ingegroeid. Vanaf het jaar 2007 vliegen ze onder de naam Comb J. Hommes en znn, daarvoor werd er gespeeld onder de naam Gebr. Hommes toen nog in Uitgeest en later (1993) in Akersloot.
De eerste duiven kwamen van Bart Kraak Enkhuizen voor 1 gulden 25 per stuk. Dat zijn nog eens prijzen! Het leuke is dat één van deze duiven 4 jaar later duifkampioen dagfond werd. Later werd er gestart op de overnacht en kwamen de duiven van Henk Hendriks uit Wormer, overwegend Van der Wegen en het oude eigen soort waar in Uitgeest mee werd gevlogen. Nu zitten er nog veel duiven met dat bloed bij de huidige vliegduiven.
Over hoeveel hokken beschikken jullie? Nick: ‘Wij hebben een zolderhok waar alleen met oude duiven op gespeeld wordt. Deze is 8 meter lang. We hebben een tuinhok van ongeveer 14 meter deze is verdeeld in 1 afdeling voor oude duiven (2 jaar en ouder), 1 afdeling voor jaarlingen en dan 4 afdelingen voor jongen.’
Hoe ziet de huidige duivenstam eruit? De toppers uit Akersloot: ‘Wij hebben veel verschillende soorten duiven zitten, duiven van: Tinus Thijen (lijn 404), Comb van der Plas (kinderen Red Rum en Kojak en Der Jan), Gebr. Holleman, Marlon Kok, Rob Timmermans, Kees Droog, Willem van Wieringen, Dutch Day Racers, Verweij-de Haan, Marcel Tromp en nog een aantal. Hier proberen we ieder jaar versterking bij te zoeken. Ons eigen oude soort waar, overwegend Van der Wegen in zit, zit nog steeds in de stam en onze 18e Nat Barcelona 2000, een duivin van 1996 afkomstig Hessel Bays uit Den Helder.’

De winnende duif van Perigueux
De nationale winnaars: ‘Wij hadden voor Periqueux 24 duiven mee en we hadden er 17 die prijs hebben gevlogen. De ploeg bestond uit 14 oude en 10 jaarlingen. De winnende duif van sector 2 was van heel Nederland 6e tegen 13.348 duiven. De winnende duif is een jaarling, ‘de 516’, een nestduivin. Ze ging als 4e getekende de mand in en werd om 11:21:27 geconstateerd. Ze was ingemand op jongen van 5 dagen.
De moeder van deze duif  komt bij de Dutch Day Racers vandaan en is ook al grootmoeder van ‘Kaij Verbeij’ van Janus Kat en Zn. De vader van de winnende duivin komt van de Gebroerders Holleman uit Tienhoven. Hij is een volle broer van de eerste duif van Agen ZLU bij de gebroeders en speelde de 13e nationaal jaarlingen.’ Op Perigueux waren het goede omstandigheden voor de duiven van André en Eddie Holleman. De eerste duif van heel Nederland van de familie Bakhuis was ook al voor 50% van het soort van de sympathieke broers uit Tienhoven. ‘De 516’ (De Perigueux-winnares) won op dezelfde Agen ZLU de 51e nationaal bij de jaarlingen tegen 4.776 duiven. Klik op deze link voor meer info over de Agen-ZLU-prestatie van André en Eddie.

Het seizoen
De Perpignan-winnaars van de Fondunie 2000 en Perigueux-winnaars van sector 2 zijn dit jaar gestart met 90 koppels nestduiven. Jan, Nick en Rens: ‘Op ons kweekhok zitten 32 koppels en deze brengen 4 rondes groot. Na 2 ronden worden ze om gekoppeld.
De duiven zijn dit jaar half april gekoppeld en hebben toen hebben alle vliegkoppels 1 jong groot gebracht. We proberen dan van de betere vliegers en soms ook van een of een paar leuke jaarling-koppels jongen te ringen. De duiven gaan, als het goed weer is, mee met de afdeling of andere midweekse vluchten. We zorgen dat ze 1.500 tot 2.000 invliegkilometers hebben gemaakt voordat ze aan hun eerste grote opdracht beginnen. Vanaf 2 weken voor de eerste grote vlucht worden ze met de Pyreneeën-club van Egmond wekelijks op 100 kilometer afgericht. Dit gebeurt tot en met het weekend voor inkorving van Perpignan en de laatste middagslossingsvlucht.
Wij voeren 7 verschillende mengelingen door elkaar. Dit doen we om een mengeling te creëren die heel divers is en heel vetrijk. De merken die wij voeren zijn: Beyers Kopman All-in one en Vandenabeele, Van Robaeys Vlucht Exclusief en Rui Exclusief, Championsmix en NPO mix van Embrechts Theunis, Variamax van Mariman en daarnaast komt er extra hennep, rode en gele mais in het voer.
Naar de vlucht toe krijgen de duiven vanaf 4 dagen voor inkorven een potje naast de broedschotel. Dit wordt gevuld met een hele vette mengeling met TOVO, snoepzaad en hennep. Voor de rest krijgen de duiven om de dag vers grit van verschillende merken.
Op medisch gebied hebben de vliegers een geelkuur gehad medio/eind mei en tijdens de vluchten is er op gevoel wat voor de koppen gegeven. Wij hebben een week voor inkorven van Perpignan en Perigueux een Magic-Pil opgestoken. Tijdens de vluchten zijn wij niet naar de dierenarts geweest. Medio januari hebben ze paratyfus enting gehad en in maart de verplichte paramixo enting. Wanneer de duiven niet in orde zijn, zal er zeker ingegrepen worden op advies van de dierenarts. Als het goed gaat, moet je er niet veel aan doen, want dan bestaat de kans dat je forme-verlies krijgt.

… wordt vervolgd …