In Tienhoven wonen twee broers die al jarenlang geweldig spelen op de NPO-marathonvluchten. Weinig jaren stonden ze niet bij de kampioenen van de Afdeling 7 Midden Nederland. Wat jaren geleden vroeg ik hen eens: ‘Waarom gaan jullie geen ZLU spelen? Jullie pakken de duiven geweldig op Orange en het soort moet het ook makkelijk kunnen!’ Ze moesten wat verder rijden met inkorven en dat in combinatie met het werk en het gezinsleven … voorlopig geen ZLU (misschien een enkel vluchtje) … middaglossing en Orange was wat makkelijker. Een prima reden! Afgelopen zaterdag volgde ik de meldingen bij de ZLU en de Fondunie 2000. Toen op eens drie jaarlingen bij de eerste meldingen binnen kwamen bij de Fondunie 2000 van … de Gebroeders Holleman uit Tienhoven … ik was blij verrast. Later kwamen er nog verschillende jaarlingen bij de toppers uit Tienhoven door. De eerste drie geeft ze recht op drie vazen in Kerkrade op het feest van de ZLU in Kerkrade. Een mooie prestatie van deze sympathieke broers en hun duiven.

Plan Agen
De opbouw van het seizoen begon dit keer in december. Eddie: ‘De duiven zijn in december gescheiden, nadat ze de rest van het naseizoen bij elkaar hebben gezeten. Voor het seizoen zijn ze ook niet gekoppeld geweest, en we hebben de vliegduiven vanaf eind maart wekelijks vanaf de schapjes gespeeld. 3 juni hebben we ze gekoppeld om ze op eieren in te korven voor Agen. De week daarna was de enige keer dat ze niet mee zijn geweest ivm het leggen. Na een teleurstellende St.Vincent zijn we wat gaan twijfelen over de duiven en hebben we Periqueux niet ingekorfd en ging het hele Agen-plan in de kast. Om de duiven toch een beetje aan de gang te houden hebben we ze ingekorfd op Peronne … 266 km. Dit was de zaterdag voor inkorven Agen. Van deze vlucht kwamen ze erg vlot met zelfs nog wat prijsjes in de afdeling. En na veel wikken en wegen hebben we de gok genomen om ze toch in te korven. De rest van het verhaal is bekend. Drie duiven bij de eerste 18 nationaal tegen ruim 4.700 duiven en nog drie vroege duiven.

Stamopbouw
Voordat we de eerste 4 duiven van Agen ZLU 2018 van André en Eddie gaan voorstellen, wil ik kort de stamopbouw de revue laten passeren. In het begin van hun marathonduivencarrière hadden de mannen uit Tienhoven duiven van Ben Kooyman uit Vianen (voornamelijk duiven van Hein Oostenrijk) en duiven van Bram Boot, waarvan metname ‘De Grote Boot’ goed vererfde. In 2007 kwam daar een Jellema-doffer bij. Deze doffer kwam uit ‘De Havik’ met ‘Mette’. Uit hem zijn veel topvliegers gekomen, zoals de 4e nationaal St. Vincent, de 12e nationaal Albi en nog een 7e nationaal Orange en de 19e nationaal St. Vincent. Verder hebben André en Eddie veel succes met een doffer van Ko van Dommelen en een geleende duivin van de comb. Bakker-Alblas uit het naburige Ameide. Deze duivin is van origine van Jan Ouwerkerk en is een kleinkind van ‘De Super 55’ van Jan en ‘Het Super Blauwtje’ van Rik Ros, Jans schoonzoon.

De 450 … 13e nationaal Agen ZLU jaarlingen

De toppers van Agen ZLU jaarlingen
De eerste duif van de Gebroeders Holleman won de 13e nationaal tegen 4.776 duiven. Het was ‘de 450’, een doffer van (natuurlijk) 2017. De vader van deze crack was ook de vader van o.a. de 8e nationaal Orange en 16e nationaal St. Vincent. Hij is van het oude soort van André en Eddie, Kooyman en Boot en er zit een doffer van Cees Bakker uit Ameide kort in de stamboom. De moeder van ‘de 450’ was zelf ook een topvliegster. Zij won de 4e nationaal St. Vincent en de 12e nationaal Albi. Ze komt uit ‘de Jellema-doffer’ met een dochter van ‘de Grote Boot’.  Samen met deze duivin gaf de ‘Jellema-doffer’ de eerste toppers (4e, 7e, 12e en 19e nationaal).

De 417 … 16e nationaal Agen ZLU jaarlingen

‘De 417’ was verantwoordelijk voor de 16e nationaal Agen ZLU jaarlingen. Deze donkere doffer komt rechtstreeks uit ‘de Jellema-doffer’. Dit keer zat deze topkweker tegen een andere kweekduivin. Deze duivin is ook de moeder van de 8e nationaal Orange en de 16e nationaal St. Vincent. De goede lezer heeft al gezien tegen welke doffer ze stond toen deze topduiven eruit kwamen. De moeder van ‘de 410’ komt uit een doffer van Ko van Dommelen (uit zoon ‘’t Zwartbontje Pau’ met een dochter van ‘de Polderman’) met ‘Petje’, de geleende duivin van het soort van Jan Ouwerkerk via Comb. Bakker-Alblas.

De 410 … 18e nationaal Agen ZLU jaarlingen

De 18e nationaal Agen ZLU jaarlingen werd gewonnen door ‘de 410’. Deze kras-sproet-doffer is een volle broer van de tweede duif.
Ook de vierde duif van de Gebr. Holleman komt uit dit koppel. Zij won de 42e nationaal tegen 4.776 duiven (ruim 1:100). Dit is ‘de 474’. Deze donkere duivin komt uit hetzelfde koppel als de tweede en derde duif, ‘de 410’. Uit dit koppel komt dus goede doffers en een goede duivin … dat zijn de echte kweekkoppels!

De 474 … 42e nationaal Agen ZLU jaarlingen

Tot Slot
De duiven hebben qua medische begeleiding alleen twee keer een geelpil gehad. De 1e keer voor het inkorven van Orleans en de 2e keer op de avond van inkorven Agen. Zo makkelijk kan het zijn.
Een geweldige serie voor André en Eddie Holleman op deze loodzware Agen … zeker voor jaarlingen. Nog even dit … Eddie: ‘Onze 5e duif die de 116e  nationaal wint, is een broer van de eerste duif. De 6e duif, die de 145e zit, komt weer uit ‘de Jellema doffer’ met de goede kweekster uit Van Dommelen maal Ouwerkerk en is dus een broer van de 2e, 3e, en 4e duif.’ 6 vroege duiven gekweekt uit twee koppels … geweldig !!! En de twee koppels zijn ook nog aan elkaar verwant. Als deze goede vliegers ook nog eens goed gaan nakweken, dan kun je jarenlang vooruit. Gezien de achtergrond zal dat heel goed kunnen. Op deze Agen komen namelijk de sterke duiven bovendrijven.
André en Eddie gefeliciteerd met deze mooie serie en vier echt vroege duiven en drie winnaars van een vaasje. Succes op de volgende vluchten !!!