Als schrijver over de duivensport, komen de uitslagen van alle marathonvluchten wekelijks voorbij. In de 10 weken dat het marathonseizoen duurt tenminste. Op Het Marathonduivenjournaal maak ik van iedere ZLU- en NPO-vlucht een kort verslag. Hierbij komen de liefhebbers terug die vroege prijzen winnen en ook de liefhebbers die naast een kopprijs een leuk prijspercentage halen. Dat is leuk om te doen en je krijgt zo een leuk beeld van de goede duivenliefhebbers van dat seizoen. Als ik in de winter bij duivenvrienden op de koffie ga, wordt mij weleens gevraagd: Wie vond jij de beste liefhebber van het laatste seizoen? Dat is een heel moeilijke vraag en ik vind het lastig om daar een fatsoenlijk antwoord op te geven. Als liefhebbers in het seizoen veel plezier hebben beleefd aan hun duiven en samen met duivenvrienden hebben genoten van de gezelligheid die onze sport biedt, zijn dat voor mij de beste liefhebbers. Maar … dat bedoelen de vraagstellers nooit. Ze willen dat ik louter naar de prestaties kijk. Waar kijk je dan naar? Prijspercentage, aantal kopprijzen, kampioenschappen? Of ga je deze afzonderlijke uitgangspunten wegen? Als ik een naam moet noemen voor het totaal plaatje en ik gooi de middag- en ochtendlossing op een hoop, dat zal ik de Comb. Hommes en znn noemen. Ze hebben gewonnen wat iedere liefhebber graag vooraf wil bereiken … een nationale overwinning, Keizer Kampioen worden in meerdere grote samenspelen, een behoorlijk prijspercentage en veel kopduiven. In de afgelopen twee delen heeft u kunnen lezen over de prestaties op de ZLU-vluchten. Via een lange rij mooie kampioenschappen gaan we in dit deel van het verslag verder met de prestaties op de middaglossing …

Kampioenschappen
Dit jaar hebben Jan, Nick en Rens een machtig mooie rij kampioenschappen gehaald. Om een goed beeld te geven wat de mannen over het hele seizoen gezien hebben behaald, tonen we het totaal plaatje in groot verband:
Winnaars Beker van Vlaanderen 2018
Keizerkampioen Fondunie 2000
Keizerkampioen Fondclub Noord Holland
Winnaars Toppigeons Champions League
1e Onaangewezen ZLU Fondclub Noord Holland
1e Onaangewezen overnacht Fondclub Noord Holland
1e Onaangewezen overnacht Afdeling 6
1e Ochtend lossing Criterium der Azen Marathon Noord
1e Serie 2 Perpignan
2e Serie 3 Perpignan
2e Aangewezen ZLU Fondclub Noord Holland
2e Onaangewezen Fondunie 2000
2e Keizer ZLU SNZH
2e ZLU Cup SNZH
2e Supercup Marathon Noord
3e Onaangewezen ZLU SNZH
3e Aangewezen ZLU SNZH
4e Keizer Grote Fond
4e Ochtend lossing Marathon Noord
4e Champions League Fondunie 2000
4e Aangewezen Fondunie 2000
5e Pyreneeën cup Fondunie 2000
6e Aangewezen overnacht Afdeling 6
7e Pyreneeën Cup ZLU
11e Nationale Marathon
11e Keizer overnacht SNZH
11e Onaangewezen overnacht SNZH
11e Aangewezen overnacht Fondclub Noord Holland
13e Fond Kampioen
15e Aangewezen overnacht SNZH
Op middaglossing werden 111 duiven gespeeld en 46 duiven eindigde in de prijzen (39%). Op de ochtendlossingsvluchten van de ZLU werden 78 duiven gespeeld en 34 duiven kwamen in de prijzen terug (45%). In totaal zaten 18 duiven in de nationale (of sectorale) top 100.

De Beleving
Deze kampioenen beleven de sport als familiesport. Niet alleen de mannen, maar ook hun neef is weer  gestart met duiven. Hij zal op eigen naam gaan vliegen met duiven van Jan en zijn zonen. Jan, Nick en Rens worden volledig gesteund door hun moeder en vrouw.
Met de Pyreneeën-club wordt veel afgericht. Deze club bestaat uit een 20-tal liefhebbers. Op zaterdagochtend wordt ingemand voor de lapvlucht en na het inkorven is er koffie met gebak. Het is altijd een hele gezellige ochtend en ze hebben ook een onderlinge competitie.
Wat is er leuk aan de duivensport? Nick, namens het drietal: ‘In ieder geval niet altijd het negatieve over de lossingen en het verspelen van de jonge duiven. Het klimaat verandert en daar zullen de duiven zich op aan moeten passen. Het leuke is wel dat we samen (tegen elkaar) de strijd aan gaan en dan een vroege duif thuiskrijgen … dat is het echt het mooiste aan de sport en de gezelligheid die het met zich meebrengt en het respect die de liefhebbers voor elkaar hebben. Zo hoort het!
Soms gaat het niet zoals je wilt. Bijvoorbeeld: De winnares van Perpignan heeft op Dax dit jaar haar prijs gemist en kwam een dag later heel fris thuis. We hebben haar toen wekelijks gespeeld met de Pyreneeën-club en kwam toen opvallend goed af en vertoonde en goede forme. Tijdens het inkorven zei de inkorver: Dat wordt jullie eerste! Toch wel knap dat ze het dan toch waarmaakt!’

Een paar toppers op de middaglossing
‘De 042’ is een laatjong van 2014 en in 2015 alleen opgeleid. In 2016 ging ze voor de eerste keer mee en pakte meteen de kop vlak voor haar vader ‘De 97’ . Dit was op Agen met een ochtendlossing. Hierop pakte zij de 59e prijs tegen 3.367 duiven. In 2018 pakte zij de 67e nat. Perigueux tegen 4.257 duiven. ‘De 97’ is haar vader en komt uit één van de stamduiven ‘De Kok’ van Marlon Kok. De moeder van ‘de 042’ is ‘de 083’ van 2013. Zij won een 123e nationaal Cahors tegen 5.279 duiven. Ook haar ouders wonnen prachtige prijzen. Haar moeder van o.a. de 46e en de 50e nationaal Agen ZLU in 2013 en 2015 tegen resp. 4.397 en 6.638 duiven.
Een ander kleinkind van ‘De Kok’ won op dezelfde Perigueux de 109e nationaal. Dit is ‘de 554’ van 2016. Ze is een laat jong van 2016 en in 2017 opgeleid. Perigueux was na Agen ZLU 2018 haar tweede vlucht. Haar vader won de 161e nat. Bordeaux 2016 tegen 3.340 duiven. Oma van vaderskant komt van Piet van Hoolwerf en opa van vaderskant is voor 50% van Tinus Thijen. Grootmoeder van moederskant kom ook van Tinus Thijen en is ‘Het Toppertje’.  Zij is de moeder de 46e en 50e nationaal Agen ZLU. Opa van moederskant is dan ‘De Kok’ van Marlon Kok.

… wordt vervolgd …