Vorige week zijn we op Het Marathonduivenjournaal gestart met de reportage over Jan, Nick en Rens Hommes uit Akersloot. In 2019 lieten ze, net als in 2018, zien over een geweldig hok met postduiven te beschikken. Deze duiven doen met de beste mee op zowel de NPO-vluchten als de ZLU-vluchten. In het vorige deel hebben we verteld over de liefhebbers, het teamwerk en de onderlinge competitie tussen het boven- en benedenhok. Verder hebben we verteld over de opstart van het seizoen en hebben we vijf topduiven voorgesteld. Ik heb wat verteld over hun ijzersterke stam. Het is opgebouwd met louter prestatieduiven. Mooie namen zie je wel een keer terug, maar de prestaties ontstijgt de mooie naam. Goede resultaten zijn de basis!!! Als je hun duiven in de hand krijgt, vallen mij twee dingen op: (wils)kracht en een fantastische pluim en als het dan ‘tussen de ogen’ ook goed zit (wat wij niet kunnen zien, alleen op de uitslag), dan heb je een tophok met duiven. En ik wil nog even herhalen wat Jan zei over het kopen en verkopen van duiven zoals zich dat de laatste jaren heeft ontwikkeld. Jan: ‘‘Mensen kopen duiven met mooie namen en waar twee-drie generaties duiven zitten die geen prijs hebben gevlogen … dat is niet slim en eigenlijk ronduit belachelijk. De kans van slagen is dan heel minimaal. Bij sterke stammen valt al rond de 90% af. Laat staan met papieren tijgers.’ Jan ging verder: ‘Je bouwt een hok op met vijf goede duiven, zei een goede liefhebber uit Wormer eens tegen mij, goede duiven vererven goed door naar verschillende volgende generaties. Daar moet je naar op zoek! Als je ze hebt, moet je er zuinig op zijn.’ Een goede raad waar iedere liefhebber naar zou moeten handelen. Het verhaal gaat verder …
Voeren en verdere voeding en begeleiding
Hoe zit de voeding en verdere begeleiding er uit bij jullie? Nick vertelt: ‘Wij voeren zeven verschillende mengelingen door elkaar. Dit doen we om een mengeling te creëren die heel divers is en heel vetrijk. De merken die wij voeren zijn: Beyers Koopman All-in-One en Vandenabeele ook van Beyers, Van Robaeys Vlucht Exclusief en Rui Exclusief, Championsmix en NPO mix van Embrechts Theunis, Variamax van Mariman, Wielink Premium Fond en daarnaast komt er extra hennep, rode en gele mais, snoepzaad in het voer.
Naar de vlucht toe krijgen de duiven vanaf 4 dagen voor inkorven een potje naast de broedschotel. Dit wordt gevuld met een hele vette mengeling met TOVO, snoepzaad en hennep. Voor de rest krijgen de duiven om de dag vers grit van verschillende merken.
Op medisch gebied hebben de vliegers een geelkuur gehad half of eind mei en tijdens de vluchten is er op gevoel wat voor de koppen gegeven. Wij hebben een week voor inkorven van Perpignan en Bergerac een Magic-Pil opgestoken. Tijdens de vluchten zijn wij niet naar de dierenarts geweest. Medio januari hebben ze paratyfus enting gehad en in maart de verplichte paramixo enting. Februari zijn ze ook nog eens geënt tegen pokken. Wanneer de duiven niet in orde zijn, zal er zeker ingegrepen worden. Dit dan op advies van de dierenarts (Hans de Jonge uit Akersloot en af en toe naar Van der Sluis in maart, mei en begin juni). Als het goed gaat, moet je er niet veel aan doen, want dan bestaat de kans dat je forme-verlies krijgt.
Uitslagen op de NPO-vluchten
St. Vincent: 29, 203 enz. tegen 2.649 duiven (8 van de 14 in de prijzen)
Bordeaux: 4, 36, 42, 43 enz. tegen 3.277 duiven (9 van de 25 in de prijzen)
Agen: 6e en 135e enz. tegen 3.282 duiven (7 van de 22 in de prijzen)
Dax: 8e, 61e enz. tegen 1.727 duiven (4 van de 10 in de prijzen)
Cahors: 16e, 30e en 55e tegen 2.864 duiven (8 van de 20 in de prijzen)
Bergerac: 7e, 64e, 109e tegen 4.856 duiven (18 van de 36 in de prijzen)
De Toppers van Agen (NPO) en Dax
De eerste duif die in Akersloot thuis kwam van Agen (NPO) won de 6e nationaal in sector 2 tegen 3.282 duiven. Deze duif was ‘de 200’, een jaarling van 2018. Ze gaat door het leven als ‘Nola’. Haar vader (‘Super Eye’) is een zoon van ‘Golden Boy’ en ‘Super 88’. Deze vader is ook de vader van de ‘Rode Dax’ en de ‘Rode Sloper’. Van ‘Golden Boy’ lezen we al veel in het eerste deel van deze reportage. De moeder van ‘Nola’ komt van Kees Droog. Haar vader won o.a. de 224e nationaal Perpignan en haar moeder won o.a. de 33e nationaal Barcelona en de 40e nationaal Perpignan. De mannen uit Akersloot hebben een aardig clubje goede kwekers van Kees Droog in het hok zitten.
Op Dax wonnen vader en zonen de 8e nationaal Dax tegen 1.727 duiven in sector 2. De duif die hiervoor verantwoordelijk was, is de ‘Miss Rio’. Deze duivin won eerder in haar loopbaan verschillende prijzen, waaronder de 63e nationaal Bordeaux. De vader van ‘Miss Rio’ is ‘Frans’. Hij won o.a. de 3e nationaal Cahors tegen meer dan 10.000 duiven. De moeder van ‘Miss Rio’ kwam van Dirk Pals. In haar schuilt het bloed van duiven van Pothoven en Sam de Jong.
… wordt vervolgd …
Recente reacties