Vanaf 2015 is Het Marathonduivenjournaal ‘in de lucht’. Vanaf die tijd staat Jan Grootoonk bij mij in de belangstelling. De prestaties van zijn duiven behoren tot de beste van Nederland. Provinciale en Sectorale overwinningen worden aan elkaar geregen. Verder speelde Jan enkele keren mee op de ZLU-vluchten en ook daar pakte hij kopprijzen op. In 2022 werd Jan 1e Kampioen op de Marathonvluchten van de Afdeling Friesland. En er werden nog meer mooie titels verdiend, zoals de Nationale Titel bij de Grootmeesters. Hoogste tijd om weer eens een mooie reportage te gaan schrijven over Jan en zijn duiven.

Het verdere verloop van het seizoen
De duiven worden vanaf maart op weduwschap gezet en ze worden na de derde marathonvlucht gekoppeld, zodat de laatste vluchten op een nestje wordt gespeeld. Jan vertelt: ‘De eerste drie vluchten heb ik op weduwschap gespeeld en de laatste 3 vluchten op een nestje van 10 tot 12 dagen eieren.’
In aanloop naar de marathonvluchten gaan de duiven zoveel mogelijk mee. De duiven moeten voldoende (zeg maar rustig: zoveel mogelijk) kilometers maken. Ze worden naast de vluchten van de eigen afdeling eveneens in Velddriel en Wormerveer ingemand om zo goed mogelijk in conditie aan de start van ‘het echte seizoen’ te komen. Vanaf de start van het seizoen waren de duiven goed gezond. Jan: ‘Daar heb ik er weinig aan hoeven te doen. Vanaf de eerste marathonvlucht zat ik er steeds goed bij. De vormpiek lag misschien wel bij Agen Middaglossing. Daar speelde ik een 2e en 5e NPO en had ik alle 6 de duiven die ik mee had in de prijzen.’

De betere duiven
‘De 837’ van 2019 was de eerste duif van de eerste vlucht van het seizoen 2022. Deze doffer won de 20e nationaal St. Vincent/Libourne tegen 1.050 duiven. In 2020 won deze blauwband al prijs op Limoges en een jaar later op dezelfde vlucht, Libourne wat toen de vervangende vlucht was van Bergerac. Hij komt uit ‘Jason’, afkomstig van Benno Kastelein. Hij komt uit ‘Snelle Arjan’ (zoon ‘Snelle Jelle’ van Arjan Beens) met ‘Miss Orion’ (dochter ‘Orion’ van Jelle Jellema). Moeder van ‘De 837’ is ‘Aimay’, afkomstig van Appie Pas. Deze duivin is ook de moeder van ‘Lian’.  Deze duif was 2e Nationale Asduif van Marseille over drie jaar met o.a. de 28e, 34e en 71e nationaal in de jaren 2015 t/m 2017.

 

Op Cahors had Jan drie kopduiven. Naast de 10e nationaal die in de vorige editie is besproken, heeft Jan ook de 13e en 25e nationaal tegen 1.526 duiven. ‘De 910’ van 2020 was de tweede duif van Cahors. Eerder in 2022 won deze doffer ook al prijs op Limoges. De vader van ‘De 910’ komt van Gerrit van Vilsteren. Uit deze doffer van 2016 komen meerdere knappe vliegduiven. De moeder van ‘de 910’ is een Jellema-duivin van Kweekcentrum Friesland. Zij komt uit ‘Zoon Zwart Goud’ met ‘Dochter Fondkoppel’, de basis van de oude Jellema-stam. Zij is de moeder van verschillende kopvliegers, zoals de 1e Agen van Fiante, 12e NPO Ruffec, 20e nationaal Cahors enz.
‘De 007’ van 2020 won de 25e nationaal Cahors.  Eerder won deze duivin prijs op Limoges 2022 en Libourne 2021. Haar vader komt van Herman Hendrix uit een doffer van de Gebr. Holleman (broer 1e nationaal Agen) met een duivin van Jelle Jellema (dochter ‘Rena’, 6e Internat. Pau en 8e nationaal Barcelona). De moeder van ‘De 007’ is ‘Snelle 82’. Deze duivin komt uit ‘Ruben’ van Appie Pas en ‘Snelle 15’ van Benno Kastelein. ‘Snelle 82’ is ook de moeder van de 1e Agen van Fiante.

Verzorging
De duiven krijgen Beyers voer. De mengeling is Koopman All-in-One. De laatste periode voor inkorving komt daar de vetrijke mengeling van Versele Laga bij. Daarnaast krijgen ze nog 20% paddy en de rustmengeling van VanRobaeys. In de voorbereiding krijgen ze 50% Koopman All-in-One, 25% Paddy en 25% Rust van VanRobaeys. In het marathonduivenseizoen wordt het 100% Koopman All-in-One en bij de laatste 6 voedingen wordt dan 20% vetrijk voer toegevoegd. Verder krijgen de duiven kaas, pinda’s en conditiepoeder van Mariën en dat wordt klaar gemaakt met Beute-olie.
Jan vertelt over de medische begeleiding: ‘Voor elke fondvlucht krijgen de duiven, die meegaan, twee weken ervoor een geelpil. Hebben ze last van de koppen dan wordt daar ook voor gekuurd. Als ik de boel niet vertrouw dan ga ik langs bij Nanne Wolff. Ik doe niet aan periodieke controle.
Als ik moet kiezen tussen natuurproducten of medicijnen dan houd ik meer van natuurproducten, omdat ik denk dat het beter is voor de duiven. Ik geef daarom iedere zondag Turbo Desinfect van Travipharma. Het enige medicijn wat ik geef preventief is de geelpil, die ik al eerder noemde.

… wordt vervolgd …