Twee jaar geleden baarde de comb. Binnemans-van de Weyer opzien door op Barcelona een sterke uitslag neer te zetten. Dit doen wel meer liefhebbers af en toe, zult u zeggen. Echter ging het hier om een combinatie die de tientallen jaren ervoor vooral furore maakte op de kortere vluchten. Het is daarom bijzonder dat vrij snel na de start van een hokje met marathonduiven de eerste successen van deze Geelse combinatie konden worden opgetekend. En ook nog eens op de Koninginnevlucht Barcelona. De afgelopen twee jaar zijn de successen van deze familie verder uitgebreid metname op deze Spaanse vlucht. Hoogste tijd om weer eens een verhaal te maken over deze sympathieke Belgische toppers.

De liefhebbers
De familie Van de Weyer heeft al een kleine vijftien jaren een hok voor de korte vluchten. Deze wordt geleid door Staf, de oudste van twee duivenmelkende broers. De drijvende kracht van het marathonhok is ongetwijfeld Carlo Van de Weyer (geboren in1960). Dit hok heeft als combinatienaam Binnemans-van de Weyer. Een naam die de lading dekt. Carlo vertelt er onmiddellijk bij dat zijn vrouw Simonne (Binnemans) en hun dochter Liesbet (Van de Weyer) op de hoklijst als eigenaars staan ingevuld. Carlo zet de lijnen uitzet … hij is de motor achter deze combinatie. Echter zonder de hulp van broer, vrouw en dochter zou het niveau dat ze de laatste jaren behalen, niet gered zijn. Carlo werkt in een ploegenstelsel bij farmaceutica reus Johnson & Johnson. Hij werkt bij het onderdeel Janssen Pharmaceutica in Beerse. Zijn werk staat een optimale verzorging van de duiven in de weg. Zijn vrouw, broer en dochter vullen de gaten die Carlo vanwege zijn werk moet laten op. Carlo vormt vanaf 2004 een tandem (zoals ze dat zo mooi in België zeggen) met zijn 19-jaar oudere broer Staf. Hij is een gepensioneerde bouwvakker. Staf en hijzelf  spelen onder de naam Gebroeders Van de Weyer op de vitesse en midfond vluchten. Dat ze op de marathonvluchten onder de naam van vrouw en dochter spelen, bewijst eens te meer dat hij veel hulp en ook vertrouwen heeft in zijn echtgenote en dochter.

Waar kwam de liefde voor de duiven vandaan?
Tot de dag dat Carlo Simonne leerde kennen, had hij nog nooit een duif in handen gehad. Toen enige tijd later Carlo bij zijn toekomstige schoonouders regelmatig over de vloer kwam, bleek het bijzonder goed te klikken met zijn aanstaande schoonvader Staf Binnemans. De vader van Simonne was een fervent duivenliefhebber. Binnen de kortste keren werd Carlo ingeschakeld bij de verzorging. Al vrij snel verscheen er op de uitslagen Binnemans-Van de Weyer. De resultaten mochten er zijn. Enkele jaren later werd er voor het toen nog jonge koppel een nieuwe woning opgetrokken. Deze stond in dezelfde straat, amper enkele tientallen meters van het ouderlijk huis van Simonne. Een eigen hok en helemaal je eigen zin kunnen doen … het was voor Carlo een uitdaging. Toch bleef hij met zijn schoonvader verder spelen onder Binnemans-Van de Weyer en thuis werd gestart onder de naam Hok Binnemans-Van de Weyer (vrouw en dochter). Alle vrije tijd en nog veel meer, werd besteed aan de duiven. Carlo is ook Keurmeester bij de BCK geweest maar wegens tijdgebrek doet hij dat momenteel niet meer. In die jaren werd er alleen vitesse en midfond gespeeld met veel succes. Zoals nu nog onder de naam Van de Weyer Gebroeders. De laatste 20 jaar stonden zij bijna elk jaar bij de NATIONAAL kampioenen van België op de snelheidsvluchten van zowel oude als jonge duiven. Kom daar maar eens om!

Kampioenschappen en Topuitslagen
In 2017 behaalde de familie o.a. de volgende kampioenschappen op Het Marathonhok:
2de    Kampioen Barcelona 5EP/5PM Cureghem Centre
3de    Kampioen Barcelona 4EP/4PM Cureghem Centre
4de    Kampioen Barcelona 3EP/3PM Cureghem Centre
1ste   Kampioen Barcelona Masters tandemkampioenschap
5de   Kampioen Barcelona Masters 1ste & 2de getekende
12de Kampioen Barcelona Masters Algemeen
1ste Kampioen Marathon Oost Antwerpen
2de Algemeen Kampioen Grote Fond en Marathon Oost Antwerpen
4de Internationale Bony Omega 3 Cup 2017
Molse Fondclub tweede grootste inkorf lokaal provincie Antwerpen
1ste Algemeen Kampioen Grote Fond en Marathon Molse Fondclub
1ste  Kampioen Marathon oude Molse Fondclub
1ste  Asduif Marathon oude Molse Fondclub
1ste Asduif Allround Molse Fondclub

Kampioenschappen in 2016 waren:
16de Nationaal Kampioen Grote Fond KBDB
4de Provinciaal Kampioen K.B.D.B. Antwerpen Marathon
2de Kampioen Barcelona 4EP/4PM Cureghem Centre
3de Kampioen Barcelona 3EP/3PM Cureghem Centre
12de Algemeen Kampioen Cureghem Centre
2de Kampioen Marathon Oost Antwerpen
3de Algemeen Kampioen Grote Fond en Marathon Oost Antwerpen
7de Kampioen Grote Fond jaarlingen Oost Antwerpen
10de Kampioen Grote Fond oude Oost Antwerpen
Molse Fondclub tweede grootste inkorf lokaal provincie Antwerpen
3de Algemeen Kampioen Grote Fond en Marathon Molse Fondclub
2de   Internationale Supercup Molse Fondclub
2de  Kampioen Marathon oude Molse Fondclub
5de Kampioen  Grote Fond oude Molse Fondclub
2de  Asduif Marathon oude Molse Fondclub
4de Zesdaagse Fond
4de Kampioen Jaarlingen AFC Antwerpen
8ste Asduif Marathon AFC Antwerpen
7de Algemeen Kampioen Fond Union Antwerpen eerste 2 get.
6de Kampioen Grote Fond oude Union Antwerpen
5de Asduif Grote Fond oude Union Antwerpen

De beste duiven
Het Barcelona-verhaal van de comb. Binnemans-van de Weyer begint in 2015 met de ‘Golden Barcelona’, de B2013-6130188. Zij was Winnares Gouden Vleugel 2015 Brugse Barcelonaclub, Zilveren Euro Daimont Pigeon 2015, 1 Euro Daimont Pigeon Barcelona 2015, 3e prijs Nationaal tegen 7.791 duiven Barcelona 2015, 2e prijs Nationaal duivinnen tegen 2.037 duiven Barcelona 2015, 10e prijs Internationaal tegen 19.089 duiven Barcelona 2015, 6e  prijs Internationaal duivinnen tegen 5.244 duiven Barcelona 2015 en de 1e prijs Provinciaal Antwerpen 987 duiven Barcelona 2015. De vader van deze duivin komt van Frans Belleter uit het Noordbrabantse Nispen. Hij is een zoon van ‘El Bandito’ die o.a. 17e nationaal Pau en de 28e nationaal Irun won. De duivin die op ‘El Bandito’ stond was een volle zus van zijn eigen moeder. Een prachtige lijnenteelt naar de superkweker en –vlieger ‘De Dagfonter’ van Marinus van Loon. De moeder van de ‘Golden Barcelona’ komt van Peter Wustmand en is een dochter van ‘De Fondman.’ Deze doffer won o.a. een 6e nationaal Brive en een 1e nationaal Bergerac. Hij stond tegen een ingeteelde dochter van ‘Pit,’ een geweldige vlieger die in groot verband Asduif werd en op Mont de Marsan de auto won.
De 13de Beste Barcelonaduif België over 2 jaar (2016-2017) Pipa Ranking is ‘De Suprise Barcelona’. Op Barcelona 2016 won zij de 2e prijs in de Molse Fondclub, 4e Provinciaal tegen 943 duiven, 19e nationaal tegen 7.693 duiven, 25e internationaal duivinnnen tegen 5.538 duivinnen en de 53e Internationaal tegen 17.729 duiven. In 2017 werden de volgende prijzen gespeeld op Barcelona: 8e in de Molse Fondclub, 29e Provinciaal tegen 997 duiven, 265e nationaal tegen 7.906 duiven en de 866e Internationaal tegen 17.026 duiven. De vader van ‘De Surprise Barcelona’ is een volle broer van de vader van ‘De Mistral’. Dus ook een doffer van Frans Belleter uit Nispen met kort in de stamboom ‘de Action’, ‘De Anne’, ‘Halfzus Flyer’, ‘Figaro’ en ‘Karina’. De moeder van deze Barcelona-topper is gekweekt door Raf en Lars Luycks. Zij komt uit ‘Miss Perpignan’.  Deze duivin werd de Beste Barcelona-duif over 5 jaar bij Noel Peiren. Dit haalde ze o.a. met de 57e, 74e en 88e nationaal Barcelona. Zij stond op een zoon van Hera, de 4e nationale Asduif Grote Fond 2008 van België van Geert de Coninck. Zoals bij zoveel toppers een geweldige achtergrond!

… wordt vervolgd …