Het vliegseizoen zit er weer een maand op wat de marathonvluchten betreft. Half augustus won Jaap Burggraaf Bergerac in sector 2. Nationaal had hij de 4e duif tegen ruim 25.000 duiven. Een puike prestatie als je ziet dat de nationale top 10 grotendeels wordt bevolkt door liefhebbers uit de oostelijke helft van Nederland. Alleen Izak de Jong uit Leerdam was ook een liefhebber uit het westelijk deel. Jaap was dan ook bijzonder trots op zijn sector-winnares.

Bergerac sector 2
In de Noord en Zuid Holland waren 6.140 duiven mee. In het westelijke deel van Nederland had J. Burggraaf jr. uit Krimpen a/d Lek de snelste duif. Hij klokte zijn winnaar om 9.13 uur op een afstand van 840 km. De winnende snelheid kwam hiermee op 1.185 mpm. De nummer twee, Paul van den Boogaard uit Kamerik, was 114 mpm minder snel, maar weer sneller dan de rest, zoals nummer drie Gerard Griffioen uit Zevenhoven. De Top 10:
1. J. Burggraaf jr, Krimpen a/d Lek
2. Paul van den Boogaard, Kamerik
3. Gerard Griffioen, Zevenhoven
4. Dick en John Bakker, Poortugaal
5. Jan en Twan Nobels, Achthuizen
6. Jan en Twan Nobels, Achthuizen
7. Gebr. Hagens, Achthuizen
8. Mariska van der Made, Achthuizen
9. Gebr. Voets, Rotterdam
10. Ineke van der Rhee, Alblasserdam
Gerard Griffioen had 4 duiven mee ne 100% prijs. Ad en Rinus Hagens hadden 34 duiven mee en 24 prijzen. Zij hadden er 6 bij de eerste 100: 7, 30, 63, 78, 82 en 100. Richard van den Bosch uit de Stad a/h Haringvliet had 6 duiven mee en 4 prijzen. Op de 32e plaats zat zijn eerste duif. 14 van de 21 was de score van Theo Wijfjes uit Nieuwveen. Hij begon met de plaatsen 39 en 45. Op plaats 70 staat Aad Zwinkels uit Kwintsheul. Hij had er 11 mee en 8 prijzen. Tot slot van sector 2 hebben we twee 100% scores uit Monster. Van Vliet en Meurs hadden er 2 mee en die haalden prijs 88 en 260. Borsboom en Steenvoort hadden er 5 mee en die staan op de plaatsen: 91, 199, 271, 544 en 554.

De winnende liefhebber
De winnaar van sector 2 is de 60-jarige Jaap Burggraaf uit Krimpen aan de Lek. Hij is van beroep pijpfitter. Hij zorgt dat verschillende pijpen op elkaar aansluiten, zonder dat het gaat lekken en dat het prima op elkaar past (fit).
Jaap is in de duivensport terecht gekomen door zijn vader. Hij had al duiven toen Jaap een klein kereltje was.
Toen Jaap met duiven begon, had hij duiven van Jan Theelen. Later is hij er Jellema’s bij gaan halen.
Hoeveel meter hok heb je tot je beschikking en hoe zijn de afdelingen verdeeld? Jaap: ‘Ik heb de beschikking over 8 meter hok. Hierin zitten 2 afdelingen voor de oude met broedbakken, 1 afdeling voor de weduwduivinnen en 1 afdelingen voor de jongen. De kwekers zitten apart.’
Op dit moment is het grootste deel van Jaaps kwekers afkomstig van Jelle Jellema. Verder zit er een doffer van Piet de Vogel en verder nog diverse duiven van andere bekende melkers. Zijn laatste twee aanwinsten komen van de Comb. Baas-Berg uit de Kwakel.

De winnende duif
De winnende duif is een duivin uit 2016. Dit jaar heeft Jaapvoor het eerst het nestspel geprobeerd. Voorheen heeft hij altijd op weduwschap gespeeld. Deze duivin zat op een groot jong en verse eieren toen ze ingekorfd werd voor Bergerac.
Ze komt uit een doffer van Piet de Vogel en een duivin van mijn vader (soort van Jan Theelen).
De winnende duivin is vijf keer op de overnacht gespeeld en op Bergerac won ze haar derde prijs en wat voor één!

Het seizoen
Het seizoen wordt in Krimpen aan de Lek gestart met 22 koppels oude vliegduiven en 25 jaarlingen. Voor de kweek heeft Jaap 16 koppels.
Het seizoen startte dit jaar laat vanwege de corona. Jaap speelde hier op in door de vliegduiven zijn ongeveer 20 dagen voor de eerste overnachtvlucht St. Vincent te koppelen. Toen kwamen de duiven uiteindelijk op een jong. Dat groeide bij de winnende duif door en samen met een vers koppel eieren werd de winnende duif ingemand.
De duiven zijn niet verduisterd … wel vanaf de langste dag is er bijgelicht. De duiven zijn opgeleerd tijdens de programmavluchten tot en met de eerste dagfondvlucht.
De duiven krijgen voer van Embregts Theunis (Champions mix en NPO mix) en Versele Laga vetrijk en Beijers vetrijk. De duiven krijgen voor de koppen Travi Bronco (eens per week) en af en toe BS voor het geel.

De Beleving
Jaap beleeft zijn hobby relaxed. Het is een prachtige ontspanning en niets moet. Al is leuk om goed te presteren. Het verzorgen van de duiven is het leukste aspect van de duivensport, vindt Jaap. Zijn vriendin helpt bij het verzorgen van de duiven als het nodig is. Jaap: ‘Mijn vriendin is van huis uit ook opgegroeid met duiven.’
Heb je nog een leuke anekdote omtrent deze overwinning? De winnaar van Bergerac in Noord en Zuid Holland: ‘Tot begin mei van dit jaar kwam mijn vader elke werkdag ‘s middag het hok van de kwekers schoonmaken. Een val maakte hier een eind aan. Zijn herstel duurde aan de lange kant. De ochtend dat de duiven van Bergerac kwamen, hebben we hem thuis opgehaald. Zo kon hij voor het eerst weer komen kijken naar de aankomst van de duiven. Hij zat in de tuin en ik stond tegen de schutting. Hij had de duif daardoor eerder in het vizier dan ik. Ik zag de duif pas de laatste meter voordat ze op de plank viel.’

Tot Slot
Jaap nogmaals gefeliciteerd met de overwinning op Bergerac. Bedankt voor de medewerking aan deze reportage. Probeer nog lang van deze overwinning na te genieten!